Wednesday, September 29, 2010

Mari Cuci Ekon


Aku ade sorang abang ipar yg kerja dia mmg spesifik utk ekon dan lain2..tapi mmg pro giler la bab2 ekon ni..

dia nasihatkan aku supaya selalu cuci satu lapisan yg ade kat dalam ekon tu utk kasi tahan lama dan bilik sentiasa segar je..tadela bau cam ade tikus mati kat dalam ekon tu kan..uhuhu..if korang ade ekon, sure paham ape aku maksudkan..

Selain kene servis compressor yg seketui besor kat luar tu, kat dalam ni pon kene servis. Servis sendiri je..FOC..Oh ya, abg ipar aku cakap cuci la 2 minggu sekali..tapi aku takdela serajin itu..wakakakka...tu pon berbulan2 baru aku cuci..ikut kerajinan la kan..ahahaha

umah aku duduk tu mmg kuat giler berhabuk..if mop hari ni..esok dah berabuk..sbb tula ekon aku ni habuk dia cam bertahun2 aku kumpul..agagagaaga

kat bawah ni gambor ekon yg dah lama aku tak lap n cuci kat dalam dia..haihh..siannnn....Gigih okey aku panjat..al maklumler..suami aku kan sokmo la otstesen..dah 3 ari pegi johor..sob sob sob


DSCN7519

Rupa penapis sebelum di cuci...
senang je nak kuarkan penapis tu..korang pandai2 sendiri la tgk camno nak kuarkan..

DSCN7529

Selepas dicuci dan siap di pasang...

Berbeza bukan????

DSCN7522
penapis Sebelum dibasuh...

DSCN7525

Dan selepas di basuh..hoho..suci murni je kan?


cara basuh dia..mula2 korang buang habuk kat atas penapis tu, samaada nak vakum ka, nak lalukan kat air ka...tapi aku vakum skit sbb if lalukan kat air terus tanpa vakum..bilik air plak jd kotor ngan habuk2 tuh..Masa basuh tu, buh la skit sabun basuh serbuk sambil berus2 manja..kang kasar2 terkoyak lak net dia..

Pastu, jemurla..if siang jemur kat luor..if malam2 cam aku buat malam td, anginkan bawah kipas sajorkk...

geddit? ngeeeeee

DSCN7534

Nila tuan tanah kedaung dah nak masuk tido..berpeluh2 tunggu ibu basuh & pasang balik penapis tu sbb ke hulu ke hilir ikut ibu tgk ape ibu buat..


skang ni mmg kalut tol mat rafiq ni..mane je ibu pegi nak ikut..nak masuk bilik air pon naik ikut..camno tuh??

yang paling tak tahan..masa aku panjat, leh lak dia gelak2 mengekek2..ingat aku nak bergurau2 senda ngan dia..padahal masa tu aku hampir2 terjatuh sbb tergelincir skit...Grrrrr

12 comments:

lydzar said...

rafiq tengah imagine ibu dia jd spiderman la tu..hihihih

Ena said...

ngehehe..

walaupun asben ena tiap2 ari ado kat umah.. bab2 cuci mencuci & mengelap bagai totap jd kijer ena jugekkkk... keculai kipas syiling yg kompem ena tak sampai tu terpaksa la mintak tolong..

chaiyok2x rose.. sapa kate isteri bekerja tak leh semua tu kan! ;D

alolor.. rafiq.. nampak cam merah dah mate tu tapi totap setia nunggu ibunya.. ;D

mamalieyna said...

suka baca perenggan last tu..mek na ni pun sama2 nak tergelak dok bayangkan..hehe..

umah mekna tak psg econ..tak ambik tau lg bab2 cuci2 econ ni..hehe..

Lynn Nasir said...

salam,

umah saya pun kuat habuknya mek rose, jenuh ngelap sana-sini. filter ekon tu rasanya mmg 2 minggu sekali ku cuci. tak berus pun, sembur ngan air laju. tak biar kering pun gak, lap ngan kain. pastu sembur dalaman tu pakai dettol disinfectant. utk prevent mold. senang sgt kuar mold ekon saya tu..air menitik2 bila jadi.

ana said...

rajinnyer...bab2 cuci ekon ni ana serah kat suami la...tak tau den, kang benda lain pulak yg dibuka :D

Fieza79 said...

aduhh la ghajen btol buat suma tu...ishh cm tk caya pon ada ni dgn kegigihan rose...hehee...tp caya2...mmg rose buat sume tu...fieza tk reti la bab2 tu suma...kena blaja2 ni for emegency case...!

Suliana said...

bagusnye, leh try ni.. malas suh laki kang dia kata nanti2 la apa la.. huhu..

aqil pun sama sibuk ikut ibu dia ke sana ke mari :-)

littlehumblelynn said...

kalo dok umah apt.kondo,flat mmg kuat habuk..sjk dok umah tggi mmg super doopa habuknya..bab nak cuci econ..suh en suami aje yg buat..wife dia malas!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lydzar,
haa betuila tu..dia tunggu je ibu dia buat terjun tiruk..huhuh

ena,
kipas siling pon sy wat jugak sbb leh guna krusi. sure umah mek na ni siling tinggi giler kan?
tula, dah ngantuk sgt. tapi nak tunggu gak ibu dia siapkan kerja..eheh

iena,
ahahhaha..mmg tau!
takpe..kang dah pasang ekon, leh la cuci2..eheh

lynn,
abg ipar sy cakap suh lalukan kat air je..tapi sy tambah2 la cuci ngan berus tapi berus2 manja..kang koyak lak..pastu sy anginkan sbb takut tak kering betul2..kang masuk situ air tak pasal kene karen..uhuhu..
oo dettol tu utk prevent mold ye. nnti leh cari..thanx lynn..air menitik pon pernah jadi..tapi sy terus cuci la esoknye filter tu sbb takut berlarutan..eheh

ana,
ahahaha..takut terbuka n tak reti nak pasang balik eh..wekkeke tapi kene lajar gak ana, utk emergency case..ehehhe

fiza,
betul tu..kene belajar utk emmergency case..:-)

su,
ni utk jaga agar ekon lebih tahan lama tau..:-)

lynn,
tul2..mmg habuk kuat giler..ehehhe bkn malas..tapi tak sempat..tol tak? :-)

~~*Lady Salwa*~~ said...

baguih...

rajin tul mek rose...

tu la kan, budak2 ni kadang2 tu kalut dia mengalahkan kita yg dok wat kerja...

sibuk nak menolong je... tapi kadang2 tu tolong bagi banyak kerja lagi ada la... hehe

wahida said...

saya x pasang lagi ekon kat umah..tapi mmg ada plan nak pasang satu hari nnt...very good info..thanks rose...

UnGu VioLet said...

rafiq makin comel la kak.. makin besar.. makin comel ikut mcm mak dia.. :)