Thursday, September 2, 2010

Beraya di Mana?

Salam,

Tahun ni, raya pertama & kedua kat Terengganu..umah keluarga aku la..bes2..tapi dalam bes tu takdela bes sgt sbb kejap benor balik terengganu. Sob2..tapi takpelah, dah nama pon ikut giliran kan. lainla zaman2 bujang dulu. tak payah nak bergilir2..huhu

Tahun 2008 tu aku kawen raya ke-4, kiranya raya 1st time ada suami lah..Tahun 2009 plak, 1st time raya bersama suami & anak dan juga pengalaman pertama kali dalam hidup aku, hari raya pertama di rumah mertua.
Rasa sedih sgt masa tu. yela, 1st time tak beraya n bersalam ngan mak sendiri..aku kan anak bongsu. so agak cengeng okeh.

8hb ni aku dah balik ganu..so, IF raya jatuh on 10 hb...sempatla aku berbuka puasa ngan mak aku on 8 & 9hb...sonotnye..insyaAllah termakbul..:-) oh ya, disebabkan balik terengganu kejap sgt, kami decide naik flight je.

Tahun lepas, raya ke-2 dah balik terengganu..cuti pon agak panjang..so kami balik naik kete la..kang patah kaki lak takleh nak beraya..uhuhuh


Gambar raya tahun lepas..Warna tema adalah Hijau..tahun ni camne lak? Rahsia...tunggu dan lihat..jeng jeng jeng....ngeee

masa ni baru je abis pantang..muka aku pon aku rsa cam pucat lesi je..ahahhaah..rafiq berumur 2 bulan lebey..lembik cam obor2 lagi rafiq masa ni..wekekke..


Korang plak camne? Camne plan nye??




32 comments:

lydzar said...

Kami raya rumah mertua dulu. Samalah ikut giliran jugak. Raya ketiga baru dapat salam tangan mak sendiri..isk isk iskkkkk

Zaidah said...

biasanyer setiap tahun zai akan berhari raya pertama kat rumah mak n keluarga zai...sama selepas zohor raya pertama atau raya kedua baru balik kat kampung asben...lagipun mak n ayah asben dah meninggal so gie lawat adik beradik ipar ajelah...

Noreen said...

comelnyer rafiq berbaju ijau...
reen tak tahu raya dimana...dimana2 pn tak kisah asal ank n suami didepan mata...cume mak reen x berapa galakkan jalan jauh takot sakit tngah jem je sedih nie...cne nak ikot hbby balik kg dia uwawawa=((((

Ena said...

ENA RAYA UMAH MERTUA DULU TAHUN NIE.. TAK PE LA.. DAH GILIRANNYA CENGGITU KAN.. ;D

LAWO JE TEMA HIJO TU..
BAIK PUNYER LENTUK SI RAFIQ..YERLA DAH BABY KAN!..

SYOK LA MU ROSE.. LEH ERASA JUGA BUKA POSE KAT UMOH.. HUHU.. JELES NIE..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Tahun ni seaptutnya perak dulu, tapi kan pecah tradisi la pulak... raya pertama raya kat dua2 kampung... kedah & perak... hehe

dekat je pung ha... 20 minit ajer... hehe

CatlinaFly said...

tiap2 tahun raya aidilfitri, raya kat kelantan kampung sy dulu, raya kedua @ ketiga, balik johor.Sebab dah janji mcm tu kat parent sebelum kawen hihi..lagipun memang sy duk johor kan, tiap2 minggu balik umah MIL..itu yang time raya, turn kat kelantan dulu..

hubby rose oghe mana?

LYaFRINA said...

rose.. sama2 kita berahsia utk tema kali ni yer.. hehehehhee...

kecik lg rafiq time ni yer...

*** raya rmh family kita x samakn raya dgn org lain.. msti kt asyik tringt jer.. lg2 kt ni ank bongsu.. nsib baik skrang lya dh pndah rmh mama.. sjk sakit thn lps..

zue @ annaleeya said...

thn nih giliran umah mertua... tp x trasa sgt rose sbb umah mak akak dlm 20 minit jer dari umah mertua... untung klu kawen dekat2 ni kan???

chugie said...

heehe.. syok kan bila turn kita..

cam saya, turn hubby atau sy, sama je.. sbb kalau turn sy, sehari je kat umah saya, pastu balik kg Mil kat N9, bila turn hubby kene balik ke taiping plak, kg Fil..

Ju@Lucky^Mummy said...

sy balik kg hubby dulu.. dah 3 tahun beraya kg dia dulu.. mmg la cam x best. tp balik kg dia 2 hr je.. selebihnya raya kg saya pulak.. hehehehe..

Ibu Alia Kaiyisah said...

Rose,
Raya tahun ni raya ketiga dengan husband. Dah merasa sekali dengan famili sendiri, sekali dengan mertua so tahun ni wat pembaharuan sikit, balik dua2 kampung. 6 hari kat Johor + 6 hari kat Sabah. Baru adil dan saksama. hihi.

firahadifa said...

sape yg x sedey kan x raya kat kampung sendiri ngan parents n relatives ..

i pon same ..

but raya nie i balik my kampung!! YEAY!

firahadifa said...

sape yg x sedey kan x raya kat kampung sendiri ngan parents n relatives ..

i pon same ..

but raya nie i balik my kampung!! YEAY!

Izan Ishak said...

bestnya mekrose nak raya dgn mak...
izan dah bape thn raya kat umah MIL dulu sbb mak blm balik umrah lagi..

(samalah kita...kenangan thn 2001...kahwin lepas raya juga...)

Liyana said...

tahun ni raya umah mak saya dulu.. raya kedua baru balik kelantan.
saya suka raya umah mertua hehe..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lydzar,
giliran tetap kene ikut kan? sob sob sob

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak zai,
ooo..yela kan, bila org tua dah takde sure jd cam kak zai gak nanti..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

reen,
ehehehe..hijau cam katak..wekekk
yela, reen pon dah sarat tu..take care ok..

Aleeya said...

selamat ari raya rose, sonok kan dpt balik umah parent kita dulu hehe, thn ni turn balik kg yaya dulu then baru balik johor..yippiieee

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ena,
tula, ingat takde peluang nak berbuka ngan mak sy..sonotnye. jgn jeles ye..ngeee

sal,
bes nye mung mek sal..dekat je rumoh..20 minit? alahaiii

cat,
yela, betul la tu..sbb cat kan duk johor..so, mmg sepatutnye camtu..

hubby oghe perok...teluk intan..ehehe

lya,
iye..rahsia2 duluan..wekek
betul tu..tak sama...:-)

kak zue,
hoho..nok wat gane kak zue..dok jupe jodoh ngan org dekak..kalu ade beh gok..ehehe

chugie,
ooo camtu lak eh.mcm2 rupanya ye..ehhehe

ju,
sy sokong..sy pon suka camtu. cuma sedih sbb 1st raya tak dapat bersalaman ngak mak sendiri..ehehe

raihan,
ooo jauhnye..yela, if balik jauh2...balik kejap tak terasa kan?

afidah,
yes yes..kita sama..yeay!

izan,
ramai gak sedara sy g wat umrah..pose n raya kat sana..sib baik MIL ade lagi kan..if tak, sure izan sedey je takde org tua nak beraya bersama..takpe, nnti depa balik la tu.

liyana,
ooo..hubby oghe kelate ye?
kat sana meriah tau..ganu pong..ehhee

kak yaya,
hoho..same eh..bes2...selamat semuanya ye kak :-)

mamalieyna said...

oooh teruja di pagi raya umah mak sndiri kan..hehe..eina pun turn kg @kedah..seminggu kt sana! tp cuti mula 9hb..hope sempat la berbuka & seharusnya nak memasak bersama2..^_^

tp kira ok la hangnye, tiap2 taun leh beraya di kedua2 umah kan..cam eina kalau dh balik kedah, johor tak balik dah..dan sebaliknya!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

oo blk ganu, kat ane tu..? hihih,
thn ni ai rase pagi raye kat umah sy lu la, k.trg. pas solat raya br nk gerak kemaman, umah mertua.. hihih, plan sensorang baru, ntah approve ke idop tataw la.. hehehe, hrp2 approve le ye.. ;-)

Azfa said...

kami kpg dlm perak gak...mertua dekat rumah gak di taiping.. so balik bota kiri umah mak saya perjalanan 1jam stgh mcm tu..dekat jer...

rose..saya last year raya dlm pantang..bersalin puasa ke12...sedih...dok rumah jer...

umialya said...

akak balik pg raya, ingat pg tu nak ziarah pusara anak kt sini dl..

balik kg smbil beraya, snggah umah sedara mara.. x terkejar sgt sbb kedua2 org tua kami dah xder

Ammi Sara said...

Kami kali ni raya pertama balik dengkil umah hubby then dah bbrp hari ke umah mama sara lak. Alhmdlh sara ni dijodohkan dgn org dekat ,(jarak umah mak n mama tak smpi 1/2 jam) tp mama balik umah atok kt jb so maybe raya ke3 or 4 br balik umah dia..

thn lepas waidi dlm pantang lg, br sebulan x pki pun bj melayu..pakai romper je, cute je rafiq pki bj melayu ek, mesti kecik gler bajunya, hehe..

LyNn HaMzAh said...

tahun nie lynn beraya di rumah MIL di n.9...erm, insyaallah sebelum raya tu singgah dulu ke rumah mak ayah Lynn di rawang...

Lynn Nasir said...

aii tahun ni raya umah parents-in-law lagi..sob..sob..

hijau tahun lepas gak! ^^

Fieza79 said...

aduh gitu la kalo kg masing2 jauh satu sama lain...kena wt sistem giliran pulak...huhu

nsb bek fieza kg dekat2...pagi raya umah mak fieza, ptg raya umah MIL...mcm tu la tiap2 tahun...

Melor said...

best ye balik kg, tahun ni melor x balik raya kl je.

pakcikLie said...

last yr dr utara ke selatan tp thn ni sudah tukar dr Kl singgah my home town kt perak n then ke Kedah umah mentua...baru terasa 'balik kampung' tu sebenarnya..

hajarus said...

tahun ni hajar rayer umah mertua lagi... insyaallah raye ke3 raye perak pulak... :)

Dee said...

lembik cam obor2? hahaha..lawaklah rose ni..tahun ni pun kak dee raya kl dulu..tengahari baru raya n9..hehehe..sib baik dokek..