Monday, September 27, 2010

Anak Tak Nak Minum Susu...Apa yg perlu anda buat?


Actually aku nak cite pasal last week.

Rafiq taknak susu aku. Dia uwek2 kan. Tapi makan nasi n lain2 makanan sampingan makin mejadi2..if lambt suap dia siap kuar suara cam marah..ehehe..adeh, tu bambam tu. Makan banyok!

Aku memula risau la..si rafiq ni tamo minum susu. Aku bagi 4 botol. 1 botol je luak. ish2..tapi sebab dah banyk kali terjadi camni n rafiq nak menyusu semula seperti biasa lepas tu..buat aku tak risau sgt dah...pastu aku tanye la kak fid, dia pon cakap takpe since rafiq pon dah 1 tahun lebih n makanan perlulah seimbang....

Pastu..terjadila perbualan yg agak lucu bagi aku antara aku ngan pengasuh.


Pengasuh: Eh, anak ko taknak susu...dahla ye ..takyah bagi susu lagi pasni

Aku: Arr? ye ke kak? eh..takkan tak nak langsung

Pengasuh: Iye..dia tepis2 tangan akak..pastu dia uwek2 kan..

Aku: Dia dtg mood taknak nyusu kot..tu dia tamo..Tapi kat umah ok je kak

Pengasuh: Ha...kalu camtu ko bagi kat umah jela. Tak yah pam2 dah..ko pon senang kan?

Aku: Senyum n slow talk ngan dia...

Kak...Rafiq ni kdg2 dia mmg taknak susu. ikut mood dia. Dulu2 sy risau gak kdg2 nape dia takmo nyusu. Tapi itu adalah sebb dia nak beralih bulan...Baby Growth Spurt kate omputeh. ..dia makan nak. minum air masak nak..so tak perlu risau..
Pam tetap kene pam kak...sbb if tak pam..kat ofis breast membengkak dan lama kelamaan susu akan kering if tak pam..pam kene maintain 3 kali sehari kat ofis..rafiq kecik lagi kak..dia masih perlukan calsium n zat2 lain yg terkandung dalam susu ibu yg penuh dengan zat2 berguna...

Pengasuh: Ooooooo...akak ingat dia taknak menyusu tu takpe sbb dia nak makan dan minum air..bagi kat umah dah cukup...tak cukup rupanya ye kalu bagi malam je..

Aku: mmg kalu ikut susu tu hanya pelengkap sbb dia dah makin besar..tapi zat2 mcm kalsium tu mana dia nak cekau if tak dari susu ibu..malam je mana nak cukup..sekejap2 je dahhh nakmasuk tido....mmg la takkan cukup keperluan dia utk sehari..siang2 lagila dia perlukan semua tu sbb siang kan dia bergerak aktif....ape kate akak kasi dia guna cawan je

Pengasuh: Ooo..ok2..nnti akak kasi guna cawan


Pastu..ari jumaat last week, alhamdulillah..rafiq nak minum semula as usual n habis 3 botol..3oz X 3 = 9 oz...okla tu kan dari dia taknak langsung..yg mengejutkan aku..tak perlu guna cawan segala..dia nak minum ngan botol dia la cam biasa..

moralnya..if anak taknak nyusu dan nak makan dan minum air masak, ibu2 di luar sana tak perlulah risau sangat..sbb kdg2 angin budak2 ni tak sama..cam kita la kan..kdg2 nak makan nasi..kdg2 taknak.

oh ya, aku rasa perbualan aku ngan pengasuh tu agak lucu ialah sbb...dia beriya2 cakap..aku tak perlu pam dah, tak perlu dah bekalkan susu dan tak perlu mcm2 lagi..mudah dan cepat keje aku..

eeheheh..lepas dah slowtalk, barula dia paham..kenapa itu dan ini aku masih perlu mengepam even rafiq dah nak masuk 1 tahun 3 bulan....:-)

Alhamdulillah..aku dpt pengasuh yg tak byk kerenah dan mudah dibawak berbincang....

16 comments:

Zaidah said...

hari tu zai sound kat babysitter firas...sebab satu hari tu firas minum susu dua botol setengah aje...masuk akal ke dari pagi sampai petang sikit macam tu...zai tanya sama dia " takkan dari pagi sampai petang susu dia segitu aje...ker tak bagi dia minum susu..." geram jugak...

wahida said...

budak mmg mcm tu rose...ada mood dia...kang x lama lagi makan pun x nak...

Ros said...

kelakar la akak tu..mcm la dia yg kena susah2 pam plk..padahal dia kena bg je susu tu..hihihi..mmg ramai org tk faham pasal BF ni...so kita plk kena explain..
mmg baby klu dah start mkn dia krg minum susu..mcm Najihah dulu...
bila dh start makan, dia dah krg nk EBM..tp bergayut x leh tinggal gak..

Izan Ishak said...

hehe..mmg kelakar je pengasuh rafiq ni. nasib baik rose boleh slow talk ngan dia. senang keje sbb xbyk kerenah kan~

mamaaerish@eb said...

hmmmmm... camno nk comment?... sbb aerish mkn skit tp susu byk... hik3... alahmdulillah dh 2 taun nanti kak eb kena stopkan gak... ;p

ayat slow talk itu sungguh sopan n formal yer?... hik3

mamalieyna said...

janji slow talk cara baik kan..(eheh namanya pun slow talk mestilah cara baik..apa da mek na ni..=P)..kalau salah cara, terasa kang..hehe..pepun tulah..mood bebudak pun cam org besar gak kan..kengkadang ok, kdg ko..hehe..

rafiq membesar bagai johan lah gini..makan banyak! ^_^

Ena said...

owh.. camtu rupanya. ena nie tak tahu sangat maklum la pengalaman kedua2nay separuh jalan akibat tak amik tahu cara2 penyelesain bila satu2 masalah tu timbul..

chaiyok rose.. teruskan usaha anda.. heheh

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak zai,
anak akak tamo minum kot..cam rafiq la tu..

wahida,
ish2..mintak dia jauhkan yg part tak nak makan..risau tuh..

ros,
heehhe..yela, depa ni kurang pendedahan pasal BF..so kene slow talk..
ooo..mmg camtu kot ek..tapi tak perlu risau if dia nak makan..tol tak? :-)

izan,
tu la..dia mmg selalu kene epxlain la..sbb depa ni takde pendedahan sgt..

kak eb,
ooo..mmg camtu la kot kan..tapi sy skang dah tak risau..sbb dah selalu sgt jd camtu..
a'a kak eb..sy cakap camtu. kita kene cakap secara berhemah..if tak depa tak paham..kak eb tak pernah anta anak kak eb kat pengasuh kan? ehehhe..if akak terpaksa anta nanti..sure mcm2 akak kene explain elok2..:-)

eina,
a'a mek na..kene cakap leklok kan? kang salah paham n bertekak susah gak..kang depa cubit anak kita lak..wakakakak...

tula mek na..dia kuat makang..rafiq nak celen abg arip..ehehe..

ena,
takpe..kita kognsi2 cerita..nila gunanye blog..tol tak mek na?
nnti next bb full bf k..aminnn

Fieza79 said...

bkn sng kan nk dpt pengasuh yg memahami kita...alhamdulillah kan..?

hrp2 Rafiq kembali nk nyusu mcm biasa...bdk2 pon main ikut mood jgk..hehe

umialya said...

rose
sib baik le ilmu nyusu anak ni penuh di dada.. so.. x le gelabah bila timbul isu cam ni, perkara kecik je ni

shima said...

ok la tu..anak rose mau makan..akmal anak shima tu..kdg ssh tul nk mkn..nasik..

firahadifa said...

mmg rezeki jumpa baby sitter yg bagus , baby sitter farrihin pon best gak ..

firahadifa said...

mmg rezeki jumpa baby sitter yg bagus , baby sitter farrihin pon best gak ..

chugie said...

hehe..
rose, jangan risau k.. budak2 tengah meningkat dewasa cam rafiq memang camgitu.. lelebih lg die tengah seronok makan. Tapi die akan tetap cari susunye juga, sebab susu tu makanan ruji die sampai lah ke umur yang sepatutnye..

Pengalaman sy sama cam rose gak.. skang dh tau, so x risau sangat.

Yang penting die sihat dan tetap makan dan minum susu walaupun sedikit.

Jangan risau2 k! nanti susu kering plak.

~~*Lady Salwa*~~ said...

tu la, bagi sal selagi budak2 tu membesar memang kena minum susu. tambah cam rafiq kan tak minum susu formula, bergantung kat susu mek rose je la...

macam rose kata, utk keperluan kalsium diaorang... salah satu dari susu... betul betul betul... hehe

al-farisi said...

Salam.cemana pula ye anak sy ni 1tahun 6buln. Susu da xnak.air msak pun xnk.minum air kurma aje. Mkn tp xlah byk. Sy da buntu...