Monday, February 13, 2012

Aishah :: Alhamdulillah dah selamat sunatkan budak ni

Assalamualaikum..

pagi tadi aku ke klinik soraya..utk sunatkan si Aishah. Ramai org dah buat siap2 masa hari ke-7 lepas kelahiran & ada yg buat pas pantang kan..tapi kakak2 aku cakap buat umor 4- 5 bulan camtu pon ok..so, okler aku ikut nasihat demer..yg penting, bawah umor 1 tahun sbb budak kecik lagi (tak reti ape2 lagi), kulit masih nipis & luka cepat sembuh...

mula2 dulu nak buat dgn bidan yg urut aku masa dalam pantang..bidan tu cakap dia pon ade buat khidmat sunat/khatan baby gurl..tapi suami aku tak kasi sbb takut alat2 yg dia guna tak bersih. ye la kan...so, kami decide buat kat klinik..dah terjamin kebersihannya..

and alhamdulillah dah selamat dah sunatkan si Aishah. fuh lega lepas satu tanggungjawab..:-)

apa yg dimaksudkan dengan bersunat/berkhatan??

~~ Berkhatan ialah memotong selaput kulit yang menutupi kepala zakar lelaki atau memotong sedikit hujung daging yang tumbuh dalam faraj perempuan. Dalam hal ini Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud: “ kebersihan itu lima perkara: berkhatan, mencukur bulu ari-ari, menggunting misai, memotong kuku dan mencabut bulu ketiak” (Riwayat Bukhari dan Muslim)~~


kat klinik tadi doc tu tak gunting pon dia toreh sedikit ujung tempat nak kuarkan darah tu. aku tanye mmg camni ke? bukan kene gunting skit ke isi dia tu? doc cakap cara toreh sikit pon boley janji kuarkan darah..fuh, aku pejam mata time doktor buat..ahahah nasibla aishah kamu dpt ibu yg penakut tgk darah..agaagagagaaa...




melayan perasaan sorang2 kat belakang...abah tak dpt ikut sbb ade meeting pagi2 buta. so ibu drive n aishah duk belakang sorang2 dalam carseat..gud gurl..nangis kejap je..:-)



17 Pot Pet Pot Pet:

ajumohit said...[Reply to comment]

Baiknya Aisyah ye, Aju pon dulu sunatkan anak2 ni masa umurnya 4/5 bulan mcm tu, lega dah settle kan rose

umialya said...[Reply to comment]

anak2 akak selepas pantang terus je sunat

wan nurul hezrina said...[Reply to comment]

ramput terpacak2.geram nengok=)sofia bulan depan baru nak sunat.huhu..lambat dah 6 bulan baru sunat

Izan Ishak said...[Reply to comment]

good girl aishah! baik aje dia ye...

Amiizaa2001 said...[Reply to comment]

alhamdullilah:)

mama_umar_maryam said...[Reply to comment]

setel dah..maryam pon umo sebulan sunat dah, zt cek postnatal dgn gynae, trus die tlg sunatkan maryam ;)

Salina@IbuAqil said...[Reply to comment]

Alolololo!!
Comelnya..
Selamat dah..
Alhamdulillah!!
Ina lak gerun nunggu saat2 Aqil plak..
Bdk laki ni lain skit..
Nak jaga pun time tu dia dah besor..
Ayarkkkkk!!
Risau takut bkn dia yg nangis tp ibu dia ni yg melalak..

MrS. F!zA said...[Reply to comment]

kalo acik ni kompom tkmmpu nk tgk..tkut..tp kalo ank pmpn tkkan nk suh bapak plk kan..nti kalo turn sy ada gurl nmpknya kena beranikan diri lah menemani anak..

mamalieyna said...[Reply to comment]

gud girl..eina biasa tau bersunat pompuan masa dlm pantang, tgk dr experiance anak2 buah la..rupanya boleh je after pantang pun eh.. haaa nnti bersunat anak lelaki, byk sikit la ragamnya.. ^_^.. takpa lmbt lg kan..hee~

ch@ said...[Reply to comment]

hehehe, comel je aishah duduk sesorang ye, bagus2 behave. kita hari tu pun sunatkan oni masa baya2 aishah. dia tak nangis pun. skrg ni je ciwek. nak manja.

Dee said...[Reply to comment]

anak k dee dua2 lambat sunat..hehehe..tp mmg budak2 tak nangis pun..kejap je..

littlehumblelynn said...[Reply to comment]

rose

masa auni dulu..langsung x nangis..dia hanya terkejut sikit jek...

tp mamanya yang gerun lebih!!
anak steady jek..

~Siti Hajar~ said...[Reply to comment]

Dalia dulu umur 3 thn br sunat...hehe

mommyNadia said...[Reply to comment]

Seriau jugak.maklumlah belum berpengelaman handle baby girl.berapa lama nk baik rose?

Teratak Hami said...[Reply to comment]

Kami sunatkan the 3 girls pun kat klinik. Dan paling teruk, si ibu tak pernah tengok .. hehehe.. ngeri wei. Kang ada yang si ibu pengsan.

LYAfrina said...[Reply to comment]

alhamdulillah..dh seleai satu tanggungjwab kan asya dulu bidan y sunatkan..msa hari hbis pntang tu buat pelepas kan.. time tu la bidan trs sunatkan asya

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...[Reply to comment]

balqis kalo masa tecik dulu seawal umur 3 bulan dah sunatkan, kiter pernha dengar citer ada seorang mom ni dia lupa nak sunatkan anak dia, dah sampai umur 11 tahun baru nak sunat, perh mesti la sakit gila kan...Alhamdulillah semuanya dah selesai, tinggal tunggu abang rafiq je nak sunat biler nak besaq sikit nanti kan