Tuesday, February 14, 2012

Dari Dapur Mek Rose :: Kek Span Pandan

Assalamualaikum..

weekend baru2 ni hari rajin mem'baking' aku datang. Hari jumaat dah siap2 beli bahan2 yg nak dicampak2 dalam kek. auuwww..semangat giler! ari sabtu plak..g jusco jap cari daun pandan dan Telur gred A. Hoho. g cari daun pandan kat jusco. kerlasss mek rose!



jom tengok resipinye...


Bahan-Bahan (1 biji kek)

tepung super fine - 150 gram 
gula kastor - 150 gram (aku kurangkan sbb taknak manis sgt)
Telur - 5 biji Gred A
Ovalette - 1 sudu Besar (if takde ni, guna cake stabilizer pon boley)
air daun pandan - 80 ml (if takde daun pandan, buh aje air kosong 80 ml)
minyak/mentega/butter cair - 80 ml
pes pandan - 1 sudu teh (if takde air daun pandan, tambahkan lagi pes ni jadi 2 sudu teh)
serbuk penaik - 1 sudu teh
sedikit pewarna hijau - if tamo letak pn takpe aku rasa sbb pes pandan tu dah kaler ijoooo)



if nak tengok cara buat dia..leh la g kat My Risipi dot com









jemput makanggg.....


kek ni tak sampai sehari dah abis di ngap oleh kami..haruss buat lagi sbb gebus & lembut..:-)



27 comments:

LYAfrina said...

tu dia...mek rose tunjukkan skill di dapur.. lya xpernah sekali pon buat kek..sbb mmg xreti..confirm hncus klo lya buat.

mamalieyna said...

waah rose..sesekali tunjuk skil ye..nmpk mabeles tu...^_^ leh try nnti~

littlehumblelynn said...

rose

wah..ada skill tuh..mmg nampak fluffy jer kek tuh..

Izan Ishak said...

aduhhhh...mekrose ni kasi mak buyung lapar pepagi ni. tgk aje pun dah tau kegebusannya tu! kalah beli kat kedai tu haaa....

Ibu Lala said...

loh..cane care care nak buatnye. nak gak try...

[-suziey-] said...

waaaa gebusnyaaaa..i likeeee pandan kek..hehe..

p/s: kt g CH 5-6 feb hr tu..mmg tgh peak season..hehe

KuNanGKuNanG said...

sedapnye..nak wat jg....

Helena said...

mcm senang aje nak buat... ni nak try ni....

Btw cute mute comel lotenya princess you tu..... abang dia sakat adik dia tak?

Salina@IbuAqil said...

Cik Rose..
Ina suka blog baru ni berlatar warna itam..
Nampak elegant.. ;)
Nyummy3!!!
Aqil kata "Nak kek untie!!!" ;)

~~*Lady Salwa*~~ said...

Rajin mek rose... teringin nak cuba... tapi kena tunggu angin rajin sampai dulu... hehe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@LYAfrina
kek ni kene cuba jaya..kdg2 tak menjadi jgn frust..buat lagi dan lagi dan lagi eheheh

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@mamalieyna
try mek na..jgn tak try. senang jerr

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@littlehumblelynn
eheheh gebus cam tuan dia ye kak..ahaks!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Izan Ishak
adui mak yong tingin je..if sebelah umah leh sy buat n kasi sepinggan ehehehe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Ibu Lala
leh klik kat link sy bagi tu..dia ade tunjuk step2 nya selamat mencuba..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@[-suziey-]
oooo sama la kita..kami pon pegi tarikh n tuuu if terserempak leh sembang2 uuhuhuhu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@KuNanGKuNanGsila2..sila ranjinkan diri utk buat eheheh

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Helena
kak helena kan pakar kek..sure pejam mata je buat kek ni ahahah

thanx kak..abang dia sakat jugak if mai ari tak betul dia ahahaha

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Salina@IbuAqil
aqil..tu ibu kamu nak beli kek SR..jauh lagi sdap dr kek auntie..~lalalala

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@~~*Lady Salwa*~~
hohoho ari rajin dia datang..kang malas mmg dapur pon tak berasap ahahaha

Suliana said...

Wah.. Nmpk gebu je.. Su pun xsbr nk baking balik ni... :-)

nur said...

gebu nyer kek ni... cukup menggoda jiwa, kena try jugak ni

wan nurul hezrina said...

huh nmpk cantikjer kek nie

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Suliana
jommm membaking is my passion!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@nur
senang je kak..leh cuba nnti k!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@wan nurul hezrina
bukan sekadar nampak je nurul..tapi mmg gebu.ahahaha

ch@ said...

walaaa kak, gebu mcm org membuatnya.