Friday, February 24, 2012

Pesanan dari ayah kepada Allahyarham Faris Nur Daniel buat semua ibu bapa...


Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she does that.
 2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.
 3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.
 4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.
 5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.

Bottom line is......Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.

Copy & paste dari FB abah Faris..
gambar dari FB abah Faris...beliau baru je post pengumuman..
"Majlis tahlil malam ini di surau Raudhotul Firdaus, Alam Budiman selepas isyak. Jemput hadir.."

if ade kwn2 yg duk dekat ngan surau tu..leh la turut serta..



ibu faris ketika jenazah arwah sudah selamat dikafankan..

mampukah kita hadapi ini semua?? Ya Allah..Kau berikanla kekuatan berlipat ganda utk ibu faris...moga dia lebih tabah. Adakah aku setabah dia???

 sumber: Bersama Mazidul
Ya Allah..berjujuran air mata aku baca status kawan FB, Ann pagi tadi dekat wall dia...terus tergerak hati nak share kat sini..mengigil rasa jari aku taip ni..tak tahu kenapa..mungkin byk sgt marah anak ni..tu yg jd camni..huhuhu
if jadi pada kita? bagaimana nak hadapi? Ya Allah..Kau berikanlah kesihatan tubuh badan yg baik utk anak2 ku..moga aku dpt melihat mereka membesar & mejaga serta mendidik mereka dengan seikhlas hatiku..amin...
 marah anak sbb kita sayangkan anak...betul tak??? if tak marah depa n biar je depa buat sesuka hati nnti dikata kita tak ajar anak..haihh..camno tu? tapi bila baca ni..rasa sayuu je..Sob Sob SOb..:-(
bagi yg tak tahu..Arwah Adik Faris Nur Danial mengidapi HLH (Barah Darah)
Moga roh Adik Faris tenang di sana...Syurga menanti mu nak....
   


he is sooo adorable.. isn't it?..al-Fatihah...




nota kaki:


utk suamiku yg penyabar melayan anak2..ibu tak setabah abah..ibu lebih agresif n cepat marah..penat barangkali..thanx to suami tersayang yg sabar melayan kerenah anak2 & tolong ibu jaga anak2 time ibu kelam kabut uruskan rumah tangga.kena tolong menolong kan...:-) i lap u n really appreciate it!



26 comments:

ch@ said...

tak boleh langsung tgk gambar dia. berjejer-jejer air mata. sedih saaangat. marah boleh, kena pada2. mujurla kita ni kalau naik antu takde la sampai nak buat pelik2 sgt.

cheqna said...

ya allah ya tuhanku..
moga keluarga arwah adik faris diberi kekuatan dan ketabahan untuk menghadapi ujian ini..
al fatihah

Suliana said...

sedih kan rose.. su selalu marah aqil dengan karenah dia. ni dah balik rumah sendiri, jarang marah dia sebab ada ayah dia yang blh control anak dia.. huhu..

Melor said...

sedih ..... sob, sob,sob sebab selalu mara anak

eima said...

sedey nye.... tgk ibu faris disamping jenazah...

Hanis Azla said...

betullah.. tp bila time marah tak ingat pesanan2 tu semua.. harap2 kita semua dapat jadi ibu bapa yg terbaik untuk anak2 kita.. semoga arwah faris tenang di sana..

Ena said...

SELALUNYA.. eh capslock pulak..

selalunya... time gini kita rasa sesal dan rasa mcm2.. tp bila datangnya amarah tu.. kenapa ekkk kita blh lupa?? waima utk beristighfar.. Makin jauhkah kita dariNYA? or makin dekat pulak "S" tu dengan kita.. MasyaAllah... Moga kisah faris ni jd teladan buat kita semua..

mamalieyna said...

sedih~

memang terus teringatkan diri sendiri..sejak 2 menjak ni, asyik marah2kan anak~ huu~

rose ok suami jns penyabar ye,.camno kalau dua2 cepat marah?..sian anak kan..huu~

Teratak Hami said...

alahai, asyik meleleh je akak baca kisah arwah. Tapi tetap degil, nak baca jugak.

Yelah, akak pun selalu marah2 anak tapi si kecil Imran tu akan keluarkan sendiri statement "Ibu marah sebab sayang".

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@ch@
ye cha..berjurai2 air mata akak.lantak org sebelah tgk akak nangis huhuhu. a'a..naik antu dengan suara cam tarzan adela..takde lagi buat keje giler tibai anak..hehe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@cheqna
aminn.....yarabal alamin...

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Suliana
ye su..samela kita. nak2 lagi ade dua anak n if somi outstation..kdg2 naik antu sbb semua benda handle sorang2 kan..tula sib baik ade hubby tolong jaga anak2..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Melor
jadikan kisah ni tauladan..agar kita sentiasa beringat..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@eima
if tgk kat blog mazidul tu lagi sedih..lg byk gambar2 yg sgt2 touching!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Hanis Azla
ye kak..amin..same2la kita ya.

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Ena
eheeh sempat lagi mek na ngan capslock dia..
kdg2 lepas marah2 n tgk dia tido time dtg menyesal tak sudah..kdg2 tengah solat sy nangis bila ingat napeee marah anak aku?? padahaldia kecik lagi..aduhai anak..
betul tu mek na..byk sgt S dia..moga jadi tauladan utk kita semua..insyaAllah..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@mamalieyna
camtula mek na..ade 2 anak n kdg2 kene jaga sorang2 mmg penat. hanya Allah yg tahu. tapi kat luar sana lagi ramai org yg kurang bernasib baik sbb takde suami kan..kita patut bersyukur...:-)
ye mek na..alhamdulillah abah dia suka layan anak2..ringan skit beban..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Teratak Hami
samela kakkk degil gak nak baca..actually sy takut nakbuat posting2 camni sbb takut nangis sorang2..tapi buat jugakla utk share ngan kwn2 kata2 ayah si arwah ni..moga jd teladan utk kita..

samela kak..kita marah sbb sayang..:-)

mommyNadia said...

Rose..
Insaf.tapi apa yg Rose kata betul.Cuma kita jgn buat melampau2.Macam2 boleh jadik skrang ni kan..yg hilang anak sekelip mata,tercekik susu semua..
Semoga arwah tenang disyurga firdausi..

Salina@IbuAqil said...

X boleh tahan..
Air mata dah bergenang2..

mama_umar_maryam said...

bidadari syurga =)..aku mmg xblh bace lgsg mekrose..sipi2 je bc sbb xtahan sedey ;(

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

betul la rose, sy x setabah asben..
x secool asben..
asek nk cepat, marah aje.. huhuhu

InsyaAllah, pasni nk lebih sabar..
tanak menyesal seumur idup..

CikOlla said...

sedihnyer..moga arwah damai disana..

wahida said...

serius aku sedih sgt baca n3 pasal arwah ni...mmg tak boleh tgk pun dah sekarang ni...
sbb aku akan menitis air mata lagi nnt...semoga keluarganya tabah hadapi dugaan berat ini..

al- Fatihah...

Siti Asiah said...

Sedih sangat...
Same la kite, sy lbh garang dr babanya...:)

CatlinaFly said...

aduh sedihnye baca...ade jugak marah e-ein bila dia nakal...kdg2 sy harap e-ein jgn ingat sebab ada adik sy marah2 dia huhu...tapi kdg2 tak tahan sbb dia nakal sgt...lepas ni kena lebih bersabar...