Wednesday, February 15, 2012

Rafiq :: 2 Tahun 7 Bulan & antu gajet!


Entry ke-2 utk ari ni..

ok2..dah setel rasanya pasal malware kat blog aku ni..jenuh aku gugel pasal ni dari pagi tadi..n the solution adalah aku dah delete mysuperkids.net dari bloglist aku..tu solution sebenor2nye..alhamdulillah dah leh view cam biasa..

fuh..sibuk pasal malware aku lupe arini genap anak sulung hamba 2 tahun 7 bulan..dah dekat dah tu nak masuk 3 tahun. rasa2 nye tahun ni nak buat beseday kecil kecilan utk dia. masa umor dia 2 tahun sambut besday kat spital sbb kene acute bronchitis..harap2 tahun ni rafiq berada dalam keadaan yg sihat hendaknye ye sayang...

skang ni rafiq sgt2 suka gajet. ya rabbi..mmg menurun sungguh dari tabiat mak dia. antu gajet! abah dia ade belikan dia tab cap ayam & kasi hp abah dia yg lama..

semua benda dia godek sendiri dalam tu..dari games, video upin ipin boboi boy, susun atur dekstop tak tahan tuuuu..then mcm2 la dia buat sendiri. kdg2 dia ajar aku. siyes terkejut!

pastu dah pandai cas hp n tab sendiri..ya rabbi..anak sapa la tu eh? kagum ade. terkejut ada. subhanallah..pasal cas hp sendiri tu kan..mula2 aku pelik gak sbb tgk2 je hp tengah cas. tanye abah, abah pon tak tahu..then kami selidik jd spy sekejap..mmg kompem dia cas sendiri! maybe dia tengok aku cas kat situ kan..budak2 kan cepat absorb. cam span. cepat serap ape yg berlaku di sekeliling. sbb tu masa umor2 baya rafiq ni kena byk berhati2 dalam apa jua yg kita cakap & buat.

pastu dah boring ngan tab, dia men hp..dengar2 lagu..lagu indon U! wali band. siap2 joget2 n nyanyi sekali yg aku dpt tangkap dia nyanyi.."emanng sarrr..emang sarr" hahaha emang dasar tajuk lagu tu..hahahha lawak giler.

tapi aku tak bangga pon rafiq tahu nyanyi ka joget semua tu..aku nak dia tahu pandai ngaji, sedap & jd insan yg mantop dalam segala hal....amin..

kdg2 risau gak takut dia leka. so far okla, dia boring2 g belek2 buku dia, conteng kat conteng2 board dia & susun2 block, men motor dia yg dia panggil "NENO!" then time makan dia simpan elok2 mainan dia. gud boy!

bila nak makan.."OK ibu..dah passs"...(pas tu simpan) ehehhe..

uiihh byk lak memuji anak. ish2..bukan selalu. takleh diamalkan selalu ya..~lalalalala...




anak teruna ibu...:-)




"afiq nyee woooo"


ish kedekut tau. dia sorang je conquer..belikan tab cap ayam aje. Kasi rafiq familiar dengan gajet2..takdela jakun sgt anak aku nanti..itu kater abahnyerr...ibu hanya menurut..~lalalala...




28 comments:

ajumohit said...

auntie nak pinjam rafiq!!! hehehhehe

Ibuhani said...

hehehe...budak2 bawah 3 tahun mmg cpt bjr.....apa jer kita buat n cakap dia akan ikut....pandai rafiq!

mamalieyna said...

waah rafiq, hebatnye..baru 2thn 7bln.. ^_^

be a good boy ye..doa2 camtu la tuk anak2 kan..kalau tak, meknye pening betol kepala..hehe~

Suliana said...

Samala mcm.. Budak2 skrg mmg cpt tgkp.. Sbr je la. Aqil ke hulu ke hilir duk kelek tab.

cik dah faridah said...

kelasss gitu abg rafiq...

mama_umar_maryam said...

bijak..bijak ;)

Afida said...

mmg la...bdk2 skrg nie sgt cepat paham sgt ngan gajet2 cam nie...sama cam anak saya jugak :))

::Jemputlah ke blog saya - nak tambah kenalan maya :D

littlehumblelynn said...

rose

mmg bdk2 cepat tangkap..anak kak lyn yg baya rafiq si auni pun..balik keja akan godek keta..bwk kuar ipad..mau main angry bird katanya..

mmg pengsan!!

aLyNnZ said...

budak2 sekarang mmg lebey advance dr kita kan rose..besar dah abg rafiq..

::NureeN:: said...

ni sama ja ngan ellesya mmg faveret la.. pasal mysuperkids tue nureen pon kena jgk.. huhuuu so la kena la wat bloglist baru sbb cari x jumpe pon link dia..

Melor said...

handsome rafiq

Lily@MamaZaraZareef said...

wah2x..dasyat rafiq..siap dapat tab sendiri yek..bertuahlah badan..hihi..

nway, tanya pasal zara tuh..die takde seminggu sbb stay kat umah makcik die kat kl..nenek ada kat sane so mmg sibuk ikut nenekla..huhuhu

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

my alya pun demand nok tab jugok nih..
kes nk men game la, pastu bulih tonyoh je kat skrin tu..
stail selok2 tu lah.. ;-p

haishhh, mommie pun x pakai nak oooiii..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@ajumohit
kedekut woo ibu dia sendiri pon tkleh kaco..huhu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Ibuhani
betul tu kak..bahaya pon ade kan..huhu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@mamalieyna
abang arip sure lagi advance dari rafiq kan. budak2 skang terlebih advance..wuwuwuwuuu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Suliana
betullll kelek tab cam org besar hahaha

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@cik dah faridah
iyer auntie idah..kerlassssss!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@mama_umar_maryam
ehehehe cam iklan plak..:-P

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Afida
ok2..nnti sy jenguk ur blog plak k..thanx drop by n folo..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@littlehumblelynn
waaaaa angry bird je manjang eh..rafiq skang tak suka sgt dah bird..dia main game ape ntah..dia sorang je paham sy sendiri tak reti nak main huhhu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@aLyNnZ
ye alin..dah besorr..danish sure lagi besor kan..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@::NureeN::
ooo ok2..mmg cara dia camtu je.kene buang bloglist n buat baru tanpa masukkan mysuperkids

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Melor
maceh auntie melor..:-)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Lily@MamaZaraZareef
budak2 skarang..camtula. kang tak kenalkan ketinggalan zaman plak huhu serba salah jadinya.
bagusnye zara eh..if rafiq takdenye sure nak berkepit je ngan ibu dia..huhuhu

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥
lily belikan tab murah2 cap ayam cam rafiq pon ade byk skang ni..made in china..tapi murah2 pon still mahal bagi saya rm300++ tu uhuhuh..

wan nurul hezrina said...

sib merah kejer dia melompat2jer.kalau nurul layan melompat dia lagi suka tapi tulah tak larat nak kurus.hehe..

kalau dia minta tab tuh adusss kena plak g beli=)sib tak lagi

ch@ said...

uiiiii aunty sha pun takde tau. bestla rafiq. oni takde pun hadiah2 camni, minah tu ganas. smua patah riuk dikerjakan.