Friday, February 17, 2012

Jalan-Jalan :: Cameron Highland ~ 5&6 Feb 2012

Yey..server dah ok..

ok2..sebelum cite ni terperam masam..baik aku update dulu la kan. hehe. kat FB dah upload dah gambor2nya..kat sini je lom share..

cuti maulud nabi baru2 ni yg agak panjang..somi aku ajak balik kg dia..then ke utara sbb ade hal..alang2 cuti, usung la kami semua...tup2 tak jadi plak meetingnya. nak ke kedah or penang cam jauhhh nun di sana..so kami pegi Cameron Highland jela...perjalanan yg singkat menjadi lama sbb jem kat atas bukit nun. 

Kami naik ikut Tapah..yarabbi..cam ulor kene palu jalannye. Nyesal tak ikut Simpang Pulai..sana ok byk jalan dierr. Ramai giler umat manusia. dah nama pon coti panjang kan...masa mendaki tu, jem n jln skit2 je..sudahnye perjalann aku rasa dalam sejam jadi 4 jam..Grrrr!!! sib baik kete auto. if kete manual aku rasa leh tercabut kaki tekan clucth.

sampai atas pon dah kul 3 lebih. rata2 hotel dah penuh. yg tinggal hanya bilik2 mahal. ade yg cecah RM1800. giler ke ape tu? cari punye cari..alhamdulillah jumpa hotel yg dalam bajet..RM185 satu malam. tu pon last room. berkat baca doa nabi yunus tak putus2..:-)

actually ni 2nd time aku mai..ade dalam 10 tahun dah kot tak pegi CH..& 1st time utk hubby aku. ha ha. org perak, tapi 1st time pegi cameron. nampak norrr takut tempat tinggi..~lalalalalaaaa...

kami stay kat pekan brinchang sbb senang nak dpt kedai2 makan halal, ade kedai runcit, shell & petronas ada..KFC pon ade..Easy access kepada semua benda.


angin malam kat atas tu sejuk yg amat..tapi ku tahan buat2 tak sejuk sbb pakai baju lengan pendek..eheheh..malamnya kami merayau kejap cari mknn & cuci2 mata. Si Aishah syok tido dalam Carrier..then balik bilik tidoo zzzz bes sejuk tak perlu ekon n kipas bagai.


esoknya..pagi2 lagi kul 8.30 pagi camtu dah check out..then menuju ke Big Red Strawbery Farm..waktu tu pon dah ramai org kat atas sana..sib baik parking byk kosong lagi.



cam org eskimo lak ehehe..


selesa dalam dakapan ibu...


aishah intai2 dari dalam carrier..cumil je..heheh  

actually..teringin sgt nak pegi n self-pick buah stroberi kan..tapi malangnye dah tutup utk self-pick sbb pengunjung2 yg datang hari sebelumnya dah pulun petik & yg tinggal buah2 yg lom masak..if ade pon pekerja2 mereka je yg leh petik..sian rafiq tak dpt merasa..:-) takperla..next time kita pegi lagi k...


ramai org..kami makan2 kat sini sebelum gerak ke Boh Plantation..


Yummie..coklat dia sedap gilos..tak mcm yg beli kat pasar malam brinchang tu..tak sedap coklat dier..

cheese cake..not bad la...


pegi CH tak sah la kan tak snap2 gambor buah ni..:-)



actually byk benda yg aku nak makan atas ni..tapi sbb ramai org n kene Q panjang..aku redha n telan ajela ape yg suami aku beli..Tsk! aku & aishah kene chup meja sbb ramai org, kang tak pasal kene makan sambil berdiri..suami aku Q sambil dokong rafiq..if tak dokong dia berlari ke sana kumari..takut ilang je..



Cheee..hoho bkn senang nak snap gambar rafiq seceria ini..dia skang susah nak bagi komitmen utk snap2 pic dia..ala2 artis glemer gituuu...siap tutup muka n lari..ish.




ini gambar dia kene paksa senyum..sambil ibu jerit2 nama "rafiq senyumm..Rafiq..senyummm..!" aduilaa...


gambar ni mintak pengunjung yg lalu lalang snap kan..tapi kelakar la abang tu..aku dah penat senyum tapi dia tak snap2 pon lagi gambar..aku duk mikir..aih abang ni lamanye fokus. ke salah tekan button ni? wekekek kelakar..n lastly..dia senyum2..ok dah..ahahah lawak la abg tu..ape2 pon..thanx..:-)


the cactus..byk gambar aku amek tapi satu ajela aku tempek..


bunga ape ni ek?? ntah ler..aku snap2 je..


termenung jauh anak dara aku ni...:-)





eh cantik jugak gambar2 dari LUMIX ni ek...aku just buh frame & nama aku je..tak edit kaler maler dia..

actually kamera kompak Nikon coolpix aku dah dirosakkan oleh rafiq..innalillah dah. Then en somi belikan LUMIX..camera compact jugak..thanx encik abe..errrr tapi aku still kene top-up duit aku gak skit..ehehhe

pasni aku tempek2 gambar kat Boh Plantation plak k..


16 comments:

Salina@IbuAqil said...

Alolololo!!
Comel pic 3 branak tuh..
Amboi!! Nek Cameroon erk..
Nak strawberry!!!! ;)
TC & Happy Weekend!! ;)

ajumohit said...

seronoknya jalan cameron anak beranak ye rose, memang ikut simpang pulai kurang peningnya hehehhe

YaYaNsMuM said...

Tu bunga Gerber Daisy, :) teringin nak g CH lagi...bila la agaknya...huhu...

ADEEYA said...

Comelnya Aishah. Geramm :D hee

ayu said...

sukanya!! nak pegi cameron lagi!!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@Salina@IbuAqil
heheheh..jln2 mkn stroberi..bes2..u 2..t.care n happy weekend!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@ajumohit
sy penah naik ikut simpang pulai tapi tak penah ikut tapah..mmg ngeri jln dia..kdg2 berselisih ngan lori besar yg tengah turun mmg rasa cam nak jatuh dah dari cerun tuh

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@YaYaNsMuM
OOooOOOoo..gerber daisy..lawa bunga tu. ehehe pegila sonot tau!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@ADEEYA
adeeya..sila geram. :-D

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

@ayu
jommmmmm sy yg baru pegi ni pon rasa nak pegi lagi je hehehe

saffiya_aleesya @ echa said...

best nyer..terliur plak tengok strawberi coklat tu..huhuhu

mamaJong said...

Pernah gi cameron sekali je..huhu...jeles2..
BTW,nice pic ;-)

mamalieyna said...

cantiknye gambor rose, baru nak tegur, rose beli DSLR ke..skali ada penjelasan kt bwh nun...weeeeiii cantik sangat~ clear n model2 pun cun belaka...sweet~ ^_^

anak dara sgt manisss... eh anak teruna tu pun manisss senyumnye~

mama_umar_maryam said...

mmg rmi blogger naik CH mase cuti pjg aritu..ala..comey anak dare mu intai2 dari carrier tuh

♥ Wina ♥ said...

canteknya gambar!

rindu sangat dengan Cameron..kami pun baru pegi Dec lepas :-)

ketikketok said...

Jom cuti-cuti unik Terapi Spa & Keluarga Mini Agro-Forestry Aromatherapy Village Cameron Highlands.