Monday, July 19, 2010

My BF Journey: 1 tahun sudah & Stok Susu terkini

Salam..


Syukur


Syukur alhamdulillah..aku dah selamat menyempurnakan penyusuan rafiq untuk 1 tahun..and one year to go..caiyok2! semoga Allah permudahkan perjalanan menyusukan anak sulungku ini.. Sungguh banyak liku2 yang telah dilalui. Makin byk dugaan yg datang..makin kuat semangat aku untuk menyempurnakan matlamat aku yg satu ini..sebagai ibu bekerjaya, perkataan penat..letih...mmg sentiasa meniti kat bibir ni..tipulah if aku tak pernah cakap PENAT, LETIH...

perasaan murung..sedih..selalu terjadi. bila kita stress, susu merudum. stress tempat kerja, stress ngan org sekeliling n kdg2 dengan masalah keluarga & sbb dtg bulan.. bila susu merudum, kita mula rasa gelisah..takut..

takut sebab apa? takut anak kelaparan.dalam kepala ni..if susu tak cukup, ayat yg berulang2 kat kotak fikiran..

"ESOK NAK MINUM APA ANAK AKU TU?..IF BEKALAN ARI NI TAK CUKUP, ESOK HARAP2 TAK MERAGAM LAH DIA"..

aku bukan ibu yang dikurniakan susu yang melimpah ruah..tapi alhamdulillah, masih ada rezeki utk rafiq hingga hari ini..


Alahan

Maybe ada yang pelik, napela aku susah2 nak pam susu sampai nak sedih2 if tak cukup susu kan? bagi jela susu lembu!

actually, there is a BIG no for rafiq segala mak nenek susu or produk yang ada "SUSU LEMBU"..alahan rafiq sangat kritikal. Sampai ada satu masa, aku cicah roti dia dengan milo yg ade susu, dalam 10 minit, abis satu muka dia naik bijik2!...kesian sunggoh! padahal hujung2 roti je pon...haihh..

sampai sekarang, rafiq masih alahan teruk pada susu lembu.

daaaannn..sure ade cakap, alah..bagi jelah susu soya! hehehehe..rafiq bijak, dia tolak meraung nangis sekuat hati if aku bagi susu soya. bukan aku tak pernah cuba..pernah la beberapa kali cuba. tapi tetap sama..rafiq menolak. tapi betul la tu..susu soya tu busuk! aku pon loya ngan bau dia..ISOMIL produk lain ke..semua dia reject..if korang kat tempat aku, korang tahula camne rasa if anak kita ni alahan susu lembu & segala benda yang berasaskan susu lembu...

kwn2 yg selalu baca blog aku sure tahu condition rafiq yg alahan teruk pada susu lembu kan?


Supplement & cabaran menyusukan anak bila berpuasa


Aku mmg amalkan pengambilan supplement sedari dari awal zaman bujang lagi..then teruskan masa pregnantkan rafiq.

Sekarang aku tambah lagi satu produk iaitu performance drink, as suggested by my upline. Ini adalah disebabkan aku dah 3 minggu berturut2 berpuasa during working days. meaning..aku dah langsaikan hampir 15 hari puasa aku..yeehaa!

ok2, disebabkan berpuasa & mengepam susu dalam masa yg sama..amat2 letih ye kawan2..tuhan saje yg tahu camner rasa dia..badan penat, lesu, dahaga, ngantuk..semua ada..supplement sgt penting! selain susu maintain ada, badan kita sentiasa mendapat sumber vitamin n zat2 lain yg penting thru supplement.

sampai hari ini, syukur..susu aku masih ada..alhamdulillah!


Stok Susu



stok EBM yg ada setakat hari ini..semuanya ada dalam 80 oz..ni pon aku dah bersyukur sgt2 sbb pernah satu ketika, kotak frezeer ni kosong tanpa sebetol pon EBM.

Bila tgk kwn2 lain yg susu depa penuh satu peti tu..aku takde jeles tapi jadikan pembakar semangat... yg aku tahu..rezeki masing2.. rezeki aku camni..rezeki org lain mcm tuh...Allah itu maha kaya..ape yg terbaik yg Allah bagi..aku terima...syukur Alhamdulillah......

oh ya, aku suka guna storage bag yg ada ziplock tu..jimat ruang. if aku guna botol semuanya, maybe tak muat utk letak barang basah kat dlm bekas kuning tu..bag tu agak mahal sbb disposable, tapi takpelah..demi anak...

even rafiq dah makan makanan lain selain susu, perlu di ingat..susu adalah makanan pelengkap. so, susu sangat penting utk pembesaran anak2 kita..
ok...Go BF! caiyok caiyok!


okla..daaa...:-)



18 comments:

~~*Lady Salwa*~~ said...

Tahniah rose... Semoga berjaya mencapai matlamat untuk BF sehingga Rafiq 2 tahun...

Dan semoga dipermudahkan segalanya... Amin...

wahida said...

rose..saya ada dgr kalau nak tambah susu bykkan mkn shaklee..kalau x silap saya lah..

Aleeya said...

teruskan lagi usaha hehehe, kak yaya ni plak dalam usaha utk berhentikan susu badan damia..menjelang damia 3 thn pada 9 nov. neh..doa2kan kak yaya bejaya...ehehehe

Suliana said...

tahniah!!! keep it up:-)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tahniah Rose..Moga dipermudahkan segalanyer..Amin..!!

littlehumblelynn said...

alhamdulillah........jupe gak geng bfdg kat cn..
lynn ada sebulan lagik cukup 1 tahun menyusu auni...nak pindah umah hari jumaat nih..dok kalut dgn EBM dulu........

mamalieyna said...

waaah tahniah rose! moga2 dipermudahkan untuk 1 tahun berikutnya! kalau semangat si ibu kental, Insyaallah..dpt ditepis segala c0baan dn dugaan...chaiyok2x...Beruntung rafiQ! Alhamdulillah...

MOMMY NADIA said...

congrats..
caiyyok for 2yrs target plak ;)

Dee said...

tahniah..bukan semua ibu gigih dan devoted spt rose..akak tumpang gembira dan bangga...

umialya said...

tahniah..

hajarus said...

chaiyok kak rose... semoga dipermudahkan untuk segalanyer ekkk...

nieda said...

tahniah dpt menyusukan anak sehingga setahun..moga ada rezeki sehingga dua tahun..cabaran BF mmg byk..tapi pasti ada ganjarannya suatu hari nanti..

semoga kita sama2 dpt BF baby sehingga 2 tahun.

Adyshariz said...

bagus rose..teruskan usaha..anak aisha pon ada alahan susu lembu..so sb aisha ni seorang yg bayk citer, bg campur ngan susu soya jer kat dia.. after 1 yrs bru boleh minum susu lembu..itu pun try n error jugak..last choice susu anmum jer.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sal,
thanx sal :-)

wahida,
sy dah tambah maklumat ttg shaklee kat posting ni. lupa td. sy pon pengguna tegar shaklee..:-)

kak yaya,
takpe kak..sampai umur 5 tahun pon leh bagi lagi..janji anak kita nak n takde masalah2 lain..:-)

su,
thanx..:-)

lily,
thanx lily..:-)

lynn,
oo nak pindah umah eh..ati2 ye ngan EBM..takut tercair..guna ais byk2 tau..letak lam bekas polistrin yg org letak ikan tu..leh tahan susu yg beku dari cair tau!

iena,
thanx mek na atas kata2 peransang darimu..wekekke

nad,
thanx..insyaAllah..:-)

kak dee,
thanx kak..:-)

umialya,
time kasih...:-)

nieda,
betul tu..byk dugaan mendatang..
sama2la kita menyusukan anak kita sepenuhnya dengan susu ibu..

caiyok!

aisha,
ooo ..samela kan alergi susu lembu. susah kan handle budak alahan ni..kita pon kene same2 kene pilih makanan. sbb takut dia yg kene sbb dia minum susu ibu..haihh..
thanx aisha..:-)

Nadiah Sidek said...

yay..clap, clap, clap! moga kita dpt fully bf anak sampai umur diorg 2 thn. chaiyok2! ^^

mama_umar_maryam said...

tahniah,tahniah n tahniah rose!! aku terkene tempiasnye sbb kite share bende yg same, BF..dan rmi jugak mak2 bf kt luar sane pon same mcm kite,penat,letih toksah ckplah..dok picit2 tet ni smpi naik lenguh jari2,wpon pki pam,huhu sbb susu aku pon bkn jenis meriah..semoga Allah mudahkan perjlnn bf kite =)

Ammi Sara said...

congrats! bf is the best kan, go bf go!!

aLyNnZ said...

alhamdulillah stok susu rose dah meriah kembali..oo rose ganti pose sama lar ngan alin ngah terhegeh2 ganti pose..

supplement mmg penting utk support bdn kite..