Tuesday, July 20, 2010

Perkembangan Rafiq @ 1 Year Old

Salam,


Pejam celik..daaaaa setahun anak bujang aku tuh. Alhamdulillah...Kesihatan & perkembangan as a baby amat baik..eh rafiq dh jadi toddler lah eh? no more baby? if nak panggil baby gak, kene wat adik baru utk rafiq..oppsss..belum2..belum buleh lagi...rafiq masih kecil..needs more attention from abah & ibu..dan juga belum puas menikmati susu ibunyer....:-):-)

ok2..ada banyak juga benda2 baru yg rafiq leh buat n buat aku terkedu n terpegun...ngeee. tapi ade jugakla yg sama ngan last month..cuma diperkuasakan lagi..*perghh ayat tak hengat*


Berat & Panjang

Berat rafiq terkini ialah 10kg, panjang 78cm..masa lahir cinonet je 2.944 kg & panjang 47cm..ngeee


Panggilan Abah & Ma-Ma


if dulu sebutan dia mcm merapu2..setiap masa abah abah abah abah mama mama mama..tapi sekarang its more specific...Abah means bila nampak kelibat abah dia lah and Ma-Ma bila nmapk aku. Panggil Ma-ma lagi jelas ketara bila dia lapar, dia ngantuk, dia yak. Kadang2 meluru kejar aku samada combat, meniti, org merangkak skit2...tapi kan..bila rafiq nak panggil IBU? huhuhu


Berjalan

Rafiq masih belum boleh berjalan dengan sendiri...Dia berjalan atas bantuan aku, walker baru dia, dinding2, meja, sofa & tepi katil.

ada beberapa org dah mula bercakap2 yg anak aku ni sure lmbt berjalan sbb nampak badan cam berat...ish ish ish..sape KAU utk judge anak aku...setiap budak ade perkembangan tersendiri. Mentang2ler anak2 depa berjalan awal, kecoh satu dunia anak org lain takleh berjalan lagi...Grrrrrrrrrrr..psyco tol! tapi takpe, janji hati aku tenang n hepi dengan setiap inci berkembangan anak aku okeh! *sori teremo*


Merangkak

Rafiq dah boleh merangkak skit2. tapi dia nampak tak berapa confident sgt. Dia merangkak skit2. Pastu hempas badan n terus combat..Nampak cam kaki dia terkuak2 ketepi..wekekke..cam org nak berenang pon ade. Tapi takpelah, at least dia mencuba.


Meniti

Memang since last month, rafiq dah boleh meniti. Tapi skang ni makin terer. Dulu if ade selekoh kat meja or bucu katil dia takut nak pergi..sekarang bukan main lagi laju berdesup tgk2 dah ujung katil..ehehhe


Minum & Makan


Masa dengan pengasuh, Rafiq minum susu tak menentu...Kadang2 12 oz sehari..kdg2 15 oz sehari..tgkla mood dia..ngeeeee
Makan ari2 berselera..aku mmg masakkan bubur penyek utk rafiq utk bekal sehari2. Sekarang rafiq dah boleh makan nasi biasa tu. mkn ngan ikan goreng pon sodap! tapi aku selang selikan makan ngan bubur..biar dia selesa dengan perubahan yg satu ini..


Mengambil & Meletakkan barang ke dalam bekas

Rafiq dah boleh ambil sesuatu barang dia amek dari lantai, then masukkan ke dalam bekas/wagon dia semula. Dia keluarkan mainan tu, then masukkan balik dan seterusnya sampai dia bosan!


Cepat jemu ngan sesuatu

Permainan yg dia main, hanya bertahan dalam 10 minit camtu je..Pastu dia akan boring..Bila boring, dia baling mainan tu ke tepi, ke belakang pastu pungut, pastu baling lagi..aduilah.


Pandai main acah-acah ngan kami

Bila rafiq cuba buat sesuatu yg aku tak bagi contohnya dia nak kutip nasi kat lantai....aku selalu cakap "Rafiq, No!" then dia tengok aku sambil sengih cam kerang busuk..pastu acah2 nak amek nasi tu..aku cakap "Rafiq, No!" sengih lagi..sambil tengok aku sambil sengih sambil tangan tu nak kutip nasi..Haih..notti sunggoh!


Pandai main ba ba chak! *pee ka boo*

masa kat klinik tempoh hari, dia tarik tudung n masuk dalam tudung aku..pastu dia kuarkan muka dia skit2..then sengih..kunun2 mmmcak! la tuh ehhehe..bila aku gelak dia buat lagi...then lagi then lagi. so sweet..:-)


Pandai marah balik if aku marah dia

Bila ibu/abah marah, rafiq dah pandai marah balik ngan suara & bentak2 kaki n tangan sekali. Kedua2 tangan bam ke kedua-dua peha dia. mcm protes la. ish2..kecik2 dah pandai


Suka menggigit & Sangat sensitif

Rafiq suka mengigit. Sakit tau! ade ketika lebam2 tangan aku. Pastu bila aku buat2 menangis..dia plak yg menangis lebih2..Sentisif benor..mcmla org marah dia. Ish la....


Tahu apa kegunaan Remote control

Bila pegang romote ekon, then halakan remote ke arah ekon. Bila pegang remote astro..rafiq halakan pada tv..kdg2 ngacau pon ade..ditekan2 kasi kuat, bingit telinga, pastu tukar2 siaran. ish2..ekon pon camtu..kejap on..kejap off..agagagaa

Dah tahu ape itu JOM!, Bye bye!


even tak tahu nak lambai2 tangan nak say bye bye, tapi dia tahu bye2 maksud dia nak kene tinggal la tu..muka monyok je..
If sebut JOM! haa..siapla if tak amek..mengamuk menangis air mata berjurai2..drama sunggoh.



ermmm..ape lagi ek? okla..tu jela kot..nnti ingat lagi, aku update..:-)


ibu, abah & rafiq


Buah hati ibu & abah...Muhammad Amzar Rafiq Affandi...

ibu & abah loves u..:-)

20 comments:

wahida said...

anak saya yg sulung dulu pun lambat berjln..dah masuk 1 thn 2 bulan baru boleh jln betul...sabar je la rose ngan mulut org ni..lain budak lain perkembangan dia...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy doa ari2 biar rafiq cepat berjalan...kdg2 terasa la jugak bila org sekeliling tak reti nak hormat perasaan kita ni as a IBU..ish!

lydzar said...

hadif saya masih ngaku dia baby..sbb bila tanya sapa baby, dia tuding kt dada dia..

heheehe dh besar pon tetap baby ape :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wekekke..lydzar, mmgla kan..selagi takde adik utk dia..sure dia ingat dia baby lagi kan?

tapi..rafiq still a baby..my little muchkin!

Zaidah said...

zai dah mengalaminyer bila nabilah dulu setahun 1/2 baru pandai berjalan n nak masuk 3 tahun baru pandai bercakap siap gie jumpa ngan doktor...tapi alhamdulillah...ok aje dia...nabil 10 bulan dah berjalan n setahun 10 bulan dah bercakap...dan sekarang nie firas 13 bln baru pandai jalan duduk...kekadang orang memang pandai bercakap...setiap anak perkembangan tak sama yang penting anak kita sihat tu pun dah syukur...

mamalieyna said...

perkembangan yg baik dan sihat! alaah psl berjln tu, takyah ambik port sgt, anak masing2 lain2 perkembangannya..!

makin hari makin terhibur rasa hati melayan kerenah anak2 ni kan, aksi2 diorang tu mencuit hati! pepun janji dia sihat, Alhamdulillah..kita pun hati senang!

zue @ annaleeya said...

jgn emo2 rose.. budak2 nih lain2 perkembangannya kan??? anak akak yg sulung tuh pon umo 1 thn 2 bln baru blh jln sdiri... yg kedua dan ketiga seme umo genap 1 thn blh jln... jgn risau rose... asalkan rafiq membesar dgn sihat kan...

Dee said...

alah..setiap budak beza perkembangan dia ros..mcm fifi ckp pun x betul lg..tp anak kwn akak sebaya dia..dh pandai ckp..mimi pun dulu cepat ckp..

teruskan bahasa diri ibu tau kalo nak rafiq panggil ros ibu..mula2 nti bunyi abu..xpe...sabar je..lama2 pandailah dia..

pizet said...

makin besar dah makin nampak ikut muka ibu dia...happy 1 year rafiq :)

Fieza79 said...

pndai nya Rafiq..! anak fieza lmbt berjalan tp mulut boleh dulu..pot pet2..! mesti slh satu org tua2 ckp...

wajah Rafiq kiut..bulat je cam mek rose...

Aleeya said...

rafiq dah besor..pandai memacam da turrr

rose, elok le rafiq lambat jalan..leh lagi le ko rehat2..kang da jalan awal..nak belari lagikkkkkkk, haaaa hambik...penat wooo nnt hahahaha, so juz take ur time huhuuu, don wori la baby ni jln lambat atau cpt takde beza..one day dia bejalan gak..:))

Ena said...

rose,
anak ena yg sulong dulu pun cenggitu.. lambat sikit berjalan.. yerla.. takut agaknya pastu tak de kawan nak diajak berjalan berlari bergaduh.. hehehe.. semua sorang2.. tak pe rose, ramai lagi budk2 yg tak dapat berjalan walaupun dah berumur 2 tahun.. ini pernah jumpa.. so, kita bersyukur aje la dengan perkembangan anak kita... org nak cakap apa lantak la.. ops! emo pulak.. hehe

Izan Ishak said...

rose...org lain suka ckp anak kita lambat itulah..inilah.. bukan sume budak sama perkembangan dia kn. anak2 izan pun cecah 1 thn blm berjalan lagi. dorg start jln lambat..1 thn 3 blm puratanya..

tp, tgk perkembangan anak setiap masa mmg syok sgt. lagi2 kalau dia dpt buat satu2 benda baru, cakap2 perkataan baru. sume buat kita happy kan rose~~

~~*Lady Salwa*~~ said...

Pedulikan je apa yg org cakap. Setiap budak2 berbeza perkembangan dia. Yang penting anak kita sihat...

Faris dulu pun tak pandai panggil ummi lagi, dah masuk setahun setengah baru pandai panggil ummi.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Byk dh perkembangan Rafiq yer..
Qis dulu pon lmbt gak blh berjln..setahun 3bln baru blh jln sepenuhnyer..Stiap perkembangan BB tu kan x sama.. :)

nieda said...

panjang akal rafiq dah..maikn bijak

aLyNnZ said...

bnyknye perkembangan rafiq..tahniah rafiq..rose anak lelaki mmg lambat sket so don't worry k..danish pun bley duduk umur 8 bln, berjln ms umur sethn sebulan..pedulikan ckp2 org..

rafiq keep time ok..muahss..

Joyah Sempoi said...

ala biaserlah, lain budak lain perkembangan..janji dia sihat..

irfan pulak skang ni sibuk dengan buku..dia suka tunjuk2 gambar, nanti rose boleh buat camtu kat rafiq, mesti dia suka..

skang ni cuti sekolah, so kita bawak anak2 kita p library..kat sini library tak kisah bawak budak dan bising2....

anyway, chai yok rafiqqq!!!!

Ammi Sara said...

rafiq oh rafiq, suka ammi sara bc perkembangan rafiq, anak sulung mmg lmbt sikitlah kut berjalan coz maybe takde abg/kakak yg nk tunjuk ajar, hihi..dun worry, abg yaya dl 1 thn 4 bln br jln daa..:)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kawan2,

thanx utk pendapat yg korang bagi..sy sgt2 hargai..

betul tu, perkembangn budak2 berbeza..so, mmg tak amek pusing sgt kate2 org di luar sinun yg membengkekkan diri...agagaga....

:-)