Tuesday, July 13, 2010

Pengalaman Bersalin - Part 1


SETAHUN YANG LALU..


12 Julai malam, ati aku rasa tak sedap. Hati cam berkata2..

"Rasa cam dah nak bersalin je nih".

Aku kemas2 bilik & keluarkan barang2 baby yang aku simpan dalam kotak besar..Then rasa nak kemas2 bilik nak letak baby. Takut2 terbesalin kan? mano tahu.

Tido malam tu tak berapa lena. Biasala dah ujung2 pregnant. Rasa tak sedap hati pon ye. Suami plak duk cakap dia kene Pegi johor, ada presentation penting. Lagila aku cam stress. Dalam kepala duk pikir, esok check up..takutnye....



Antenatal Check up

13 Julai 2009, adalah antenatal check up untuK minggu ke-38. Syukur alhamdulillah masalah Placenta Previa Stage II yang aku alami dah takde. Pakar scan cakap Uri aku dah naik sepuhnya dan bermakna aku leh bersalin secara normal. Syukur..

As usual suami aku akan drop aku dulu untuk ambik no. giliran. Tau la kan spital gomen. Nak dapat no. giliran pon lama. Sib baik appointment kul 8.00 punyer, so leh la cepat balik. Suami aku biasanye akan setel dulu urusan kat pejabat before dtg balik utk teman aku. Kadang2 ade gak takleh nak teman langsung sbb meeting or hal2 yg takleh nak dielakkan.

ok2..sementara tunggu nak dapat no giliran sempatla sembang2 ngan sorang kakak tu. Dia ngah pegnent anak ke-2. So, sempatla dia citer pengalaman dia bersalin. Seram sejuk gakler sbb aku kan 1st time. heheh.

Lepas dah masuk ke dalam, dah buat rutin check up iaitu check kandungan protein dalam urine, check berat n BP..tunggula utk giliran jumpa doc plak..if korang nak tahu berat aku 83.5 kg ok! Gaining lebih dari 23 kg!

Masa kat luar, nurse tu dah cakap, BP aku agak tinggi..bacaan yang bawah tu lebih dari 100. Tapi dia cool kan aku sebab tak nak BP aku makin naik. Dia cakap adik rehat2 dulu kat luar ye. Jangan byk bergerak sangat.

Then..masa yg ditunggu telah tiba. No aku naik *cam kene loteri plak*. Masuk2 je Doc cek BP aku..Again! Terus doc tu cam terkejut. Then dia telek2 aku punye fail.

"Eh, puan roslina, banyak sangat ni berat naik..lebih dari 20kg" *aku ckp dalam ati, manela aku tahu huhuhu..dah aku mabuk tak teruk. mmg la berat takde turun langsung sepanjang pegnent!* ces alasan! ahahah.

then doc tu cakap lagi "BP awak agak tinggi ni..boleh bahayakan baby dalam perut tu. Lagipun dah 38 minggu. baby dah matang. Esok bersalin ye. Kita induce"

aku: "eh doctor, sy takutla..takleh ke sy balik berehat dulu ke..nanti mane tahu BP sy turun bila tak stress sangat."

Doc: Nonononono..if awak balik..awak pikir mcm2..takut tu takut ni lagi BP awak naik tau. Awak tak sayang baby awak ke? Masuk wad ok?" kata doc tu dengan nada lembut.

aku: "errr..ok..."*masa ni aku dah sebak dah. Sbb aku tak nak induce!*

kuar je..aku terserempak ngan akak yg sembang2 masa nak amek no. giliran. if ikut tarikh, suppose dia bersalin dulu. Alih2 aku plak kene masuk wad dulu..sambil salam ngan dia aku cam nak nangis n cite ape berlaku..Dia cakap takpe dik..doa byk2. Biar dipermudahkan. Terus air mata aku kuar weh...haihh..Cengeng tol aku nih!



Masuk Wad - Ist time dalam hidup aku


Pastu dtg sorang nurse iring aku ke depan. Then dia pegi amek wheelchair. aku cakap "Saya leh berjalan lagi nurse" then nurse tu cakap "Alah, duk je dik. nanti sy tolak ke wad"

sambil2 tu nurse tanya, mana suami? aku terus call en affandi..ngah cari parking upenye. Taula kan PPUM..camne keadaan parking dia. Pack giler if lambat tiba.

Masa kat atas wheelchair tu..aku rasa sayuuu sangat2 sbb mcm2 duk pikir ni. Masalah uri kat bawah dah setel. Datang plak masalah lain. Then pikir, leh ke aku nak bersalin normal ni?? Dugaan demi dugaan Allah bagi..

Dah naik wad, nurse bagi baju. Adeh, selama ni tgk org lain pakai baju ni. Skang turn aku plak. Gabra weh. If korang nak tahu..ni 1st time dalam hidup aku kene masuk wad. Selepas dilahirkan, aku tak pernah masuk spital..huhuhu

Dah duk kat katil, tak lama tu suami aku datang ngan beg baby n beg aku yg dah aku packing 2 bulan awal..wakakakak..*over sunggoh*

Nurse datang check bacaan CTG. Suami aku g beli bfast masa ni. If aku nak tunggu makanan spital, kene tunggu kul 12 sbb yg bfast punye depa dah amek. Suami aku belikan bihun. Sodap sbb aku lapar. Kelakar tak, berdepan ngan big problem pon aku leh telan makanan2 itu..hahahaha. Mane tak gemoks!

Bacaan CTG cantik...so takde apa la kan..Masa suami aku nak balik sbb waktu melawat dah abis tu..sedihnye..sob sob sob.



Malam Pertama di Wad


Malamnye, Nurse datang chek BP banyak kali gak. Tak ingat dah brapa jam sekali. Sbb aku kan ade masalah High BP. So, kena dipantau bacaan BP aku.

Aku boring. so aku jalan2 ke katil2 lain. Kat situ ada 4 org pesakit yang dah lama berkampung kat PPUM. Semua tua dari aku. 30++ la umur depa. Sorang kes HBP & baby dlm perot baru 36 weeks, sorang lagi sbb HBP, Diabetis, n uri kat bawah (full package) huhu, sorang lagi sbb pegnent twin tapi salah sorang twin dah meninggal dalam perot. disebabkan uri bb tu asing2,so leh tunggu baby yg hidup lagi tu utk bersalin on EDD..Sorang lagi aku tak ingat dah...4 of them, mmg dah tahu tarikh nak kene operate. lagi ngeri kan?

pastu kan aku kene sound ngan nurse "eh awak ni..bawak2la duduk kat katil. Sy nak chek BP ni" ahahahahahah..LOL! Kakak2 yg aku sembang tadi pon turut gelak sambil berseloroh..."ilek la nurse, dia gabra tu" huhuh

aku mmg tak reti duk diam okeh. if boleh aku nak jalan2 keliling satu wad nak tengok keadaan org lain *kepochi sunggoh*

My BP still high..bacaan bawah dia tinggi..lebih 100..*sigh*

Pas check BP..nurse dah tutup lampu..dan bermula la malam pertama tido di wad..tetibe rasa sayu n sejuk. Upe2nye ekon tu kuat. Cess!


ok..to be continued...


INFO TAMBAHAN:

aku baru dapat msg dari kak eb aka mamaaerish dah selamat bersalin.
Baby boy, 3.7kg & alhamdulillah dpt bersalin normal...kat spital putrajaya..sesiapa yg follow blog dia tahu la kan condition dia during pregnancy...

besnye..satu lagi khabar gembira...:-)

20 comments:

Ibu Alia Kaiyisah said...

Rose,
Cepat-cepat continue. Tak sabo nk baca pengalaman org bersalin ni. *rase cam nk bersalin lg jek. euuwww*

Dee said...

hahaha..bestlah cara rose citer..citer lagi..akak nk baca..

Nadiah Sidek said...

sy suka baca pengalaman org bersalin. kalau kat US ni, nurse mmg suruh naikkan berat badan byk2. kwn sy yg pernah bersalin sini la bgtau. diorg suruh naikkan sampai 20 kg! sy dulu pregnant naik 10 kg je..Dr tak kata apa pun..ok je. tu kat malaysia la..sini lain sikit

Ammi Sara said...

suspens! mcm bc novel lak..ammi sara ucap kan eppy early besday to rafiq la ye takut termiss..mmuahh!! cian ibu yek..

chugie said...

huhu.. bila baca entry rose ni kan, teringat time sy nk bersalin dulu.. rs syahdu plak rose! huhuhu..sov..sob..

psst: bestnye! eb dah selamat bersalin ye.. x sabar nk tengok junior! kim salam kat die kalau rose g ziarah ye..

wahida said...

huhuhu..teringat seksanya bersalin...

Cik Puan*PIE said...

mek rose...mng kan saat nk brsalin tu mcm tdetik sndiri dlm ati.xpe rose..citer lg..sy nk tau..best gak kan..

namir@fat said...

salam first time ni nak comment..hehe

seronok plak bace blog akk..mcm2 perasaan plak sampai meremang bulu roma membaca..cepat2 kak continue lagi tak sabar ni!! ngee~~

littlehumblelynn said...

best2...suke baca!!
pengalaman bersalin yg sulung induce 17jam..........rasa nak pengsan jerk..
yg ke2 induce jugak tp 2 jam jer sakit.......

mama_umar_maryam said...

aku mnjiwai nih bc pglmn ko..heh3..smbil rase sejuk ekon kt opis ;p

nur said...

salam perkenalan...
duk tgk syok baca pengalaman bersalin, skali to be continued... huhuhu! kena datang sini lagi la nampak gayanya :)

maszmadi said...

la... sambung ker.. isk..

hm, eb da bersalin ker, alhamdulillah.. beshnyer..

mamalieyna said...

ohho pengalaman sementara nak bersalin memang sentiasa dlm ingatan kan rose..cam eina lak, terover2 due...katanya nak kena induce gak..last2 terbukak gk laluan, b4 time nak induce tu..huhu..tp kesudahannya operate!

sayu n sedih kan dok spital ni..eina pun first time dok wad time nak bersalin lah..^_^

*eina baru terfiki2 psl apa la citer kak eb, dh bersalin ke?..tup2x rose citer lak..Alhamdulillah selamt semuanye ye..! syoknye new baby boy! ^_^ kalau g melawat dia, sampaikan salam tahniah!

Ena said...

ala.. ngah syok bace kena continue upernyer.. tapi tak pe sbb ena pun selalu gak buat.. camni rupenye rasa bile citer bersambung.. muahahah..

wah.. k.eb dah bersalin yeh!.. 3.7kg? besor nye... Alhamdulillah..

MeL MikaiL said...

i pn suka baca experience bersalin ni. continue cepat hehe..

nieda said...

seronok baca pengalaman bersalin..tak sabar nk tunggu seterusnya plak

~~*Lady Salwa*~~ said...

teringat lak pengalaman bersalin dulu... rasa macam baru berlaku semalam je... hehe

rynas said...

cheese...to be continue plak. saya pun suka baca pengalamman org bersalin yg ngeri2 nie hheheh

aLyNnZ said...

rose high bp time pregnant..
xper bnyk brjln bgs tp kira nyer wad rose mmg mommy2 pregnant yg ada masalah lar yer..ciannyer pd baby twin yg meninggal dlm pewot tuu sib baik ada sorang lagii pengubat kekecewaan..

owhh mamaaerish dh deliver baby..wahh semangat nyer 3.7kg..alhamdulillah normal..

aLyNnZ said...

alin ms pregnantkan danish 8bln kena tahn wad sebab demam panas..alynn sambut tahn br kt hos..

waktu nk melahirkan mmg sedey sayu jew hati sgt sensitif kan..?