Tuesday, May 31, 2011

Mengidam, Balik Kg & Urusan keluarga

Assalamualaikum....

InsyaAllah...jumaat ni aku balik terengganu. Ada urusan keluarga perlu disetelkan. Kami 8 bradik kena balik sbb ada urusan pembahagian tanah pusaka peninggalan arwah ayah. Takdela besar mana pon, tapi since dah wasiat kan..kenela dibagi2..tanah tu kebun buah-buahan. Arwah ayah mmg tanam utk dimakan anak cucu. But since kami semua duduk jauh2, mmg tak terbela kebun tu. Buah2 pon org lain duk cilok...tapikan, kecik2 tanah tu..aku tengok leh la buat 3-4 buah rumah teres kos sederhana..kira besor jugak tu eh. huhuhuhuhu..tapi sape nak duk sana? maybe dah tua2 nnti kami akan duk sana kot...ntahla..masing2 dah beli umah kat tempat bekerja skang ni. Ada KL, Shah Alam, PJ...tapi takpe, kita kan ade anak cucu *insyaAllah*, so banyak benda lagi nak rancang utk masa depan kan??? :-)


ok2.... Encik suami ngah pening tu. Bukan apa, next week dia kene g UUM lagi. tapi aku ajak balik kg. mmg leh balik aje ngan abang aku yg kat kepong tu..tapi sape nak melayan aku cari makanan2 yg aku idam? abang aku tu sure maleh nak layan...wuwuwuwuwuwuwuuuuu

tapi aku harap sgt2 somi aku leh balik sama. dahla dah lama tak balik terengganu..last balik bulan 2..ni pon ntah2 last aku balik before bersalin. beraya pon mungkin di perak saje..sebab dah sarat sangat dah masa tu...:-(

ape aku idam eh? eheheh takdela yg susah nak cari pon..semua makanan2 terengganu yg aku mmg rindu sokmo..bkn time ngandung aje..time tak ngandung pon sentiasa terbayang..hoho. parah tuh!

aku idam:

  1. Bubur lambuk terengganu yg mak aku buat
  2. kepok lekor rebus & goreng panas2. kepok BTB @ Bukit Tok beng..Jalan nak ke airport. kepok lekor losong dah tak sedap skang ni!
  3. nasi dagang kat pengadang akar, berdekatan dengan sekolah menengah agama khairiah, berhadapan ngan kuarters JKR
  4. Nasi berlauk. Mana2 pon sodap..
  5. Nasi kerabu kat pasar payang. Ada mak cik tua jual. tatau dia ade jual lagi ke tak...sbb dah lama tak pegi..huhuhuhuhu
  6. sarapan pagi express kat depan skolah rendah bukit besar. Kedai dia kecik je, tapi ade mcm2 makanan, kuih muih & paling bes, ko baru duk 2 saat air dah sampai..sebab sambil kita berjalan cari krusi dia dah tanye nak air ape..zassss terus air sampai..ahahahah mmg express.
  7. Air buah gelas besorrrrrrr punyer
  8. Sotong Celup Tepung kat teluk ketapang. Takat ni, nila tempat makan sotong celup tepung terbaekk. Pantai ni dekat je dengan lapangan terbang sultan mahmud.


sedapnyee...dicicah dengan sos yg kita makan kopok lekor ganu tu..pergghh..



haaa ape lagi eh..keh keh. ade lagi..tapi takpelah. ini pon if dapat makan semuanya ni..alhamdulillllahhhhhh..syukur.

rafiq dulu ade 2 benda aku ngidam tapi tak dapat. Iaitu lauk kenduri kat terengganu yg baru lepas masak tuuu..satu lagi nasi kukus ayam berempah yg jual kat seksyen 20 shah alam. depa dah katup kot gerai tu..tak niaga dah..

harap2 adik rafiq ni dapatla merasa semua yg diidamkan...

tapi if somi aku tak ikut...tak dapat la kot semua tu...:-(



okla, sambung kerja..daaaaa

Monday, May 30, 2011

Juara Mentor 5: Salma

Assalamualaikum..

Sape peminat rancangan Mentor kat tv3? aku salah sorang peminatnye lah..ehehe dari awal mmg aku minat tol ngan si salma tu..suara lunak n high note dia masyaAllah...mmg power tol..tapi dapat komen dari juri low note dia kene jaga2..ehehe

malam tadi final & dia bawak Lagu Beyonce iaitu Listen. Terlopong mulut aku nengok weh. hahahah..tak caya je org mesia leh nyanyi camtu..ingatkan org internationaley je leh bawak. sebab selain beyonce, org yg penah aku tengok leh  bawak lagu tu ialah Charice (artis filipino yg dinaikkan nama dia oleh Oprah Winfrey)..aku perasan Charice nyanyi lagu ni masa dalam cite Glee siri 2 baru2 ni..perghh..Salma  nanyi sebijik Charice nyanyi weh..mantop!!!

so, tak salah la pilihan juri semua yg salma adalah terbaik...Ramli M.S pon mengakui suara salma terbaik! ha bukan senang tu.. Ramli M.S tu kan mmg pengkritik yg mmg aku rasa terbaik la setakat ni..mane yg ok dia kate OK..mane yg sumbang mahram..mmg dia kutuk abis2..heheh

even pada awalllll rancangan si abang rambut ketak..sape lagi if bukan Nas Ahmad tu..cakap si salma ni takde rupa..ha amek ko, org takde upe tu la juara! eh, if setakat rupe aje tapi suara cam katak takyah la weh..Boooooo....


selain tu, protege Sharifah aini iaitu shiha tempat kedua & Protege Edry Kru iaitu Iqa tempat ke-3..okla tu..mmg layak pon korang dapat tu..kikikik..sebab bagi aku, sore kome biasa2 sajork...bersepah kat mesia ni..

okla..Tahniah Utk Salma peserta dari Sabah tu..bakat dia dicungkil oleh Erra Fazira. Masa audition Salma bawak lagu Listen tu la..rupa2nya..dia mmg simpan lagu tu nak bawak masa Final..(if masuk final la..) n alhamdulillah mmg rezeki dia bawk balik RM100,000 & sebuah kete Chevrolet Cruze!.. 


pic from gugle



** Aku skang dah tak layan AF..dah macam hape rancangan tu..penuh dengan Drama! menyampah aku..dahla peserta pon ala2 aje..takde semangat nak tengok.baik layan mentor..lagi bes..takde drama mama..

*** Suami aku pn turut terjebak sama ngan aku tengok rancangan ni..ahahahahahha kelakor lak. 

****aku pelik ah..nape eh if rancangan hiburan camni..dia nye hadiah masyaAllah..dah leh beli sebuah rumah if campur tolak bahagi..tapi if rancangan agama cam pertandingan Nasyid ka, Tilawah ka..korang tengokla brapa je depa dapat..huurmmmm...pelik tapi benar




Friday, May 27, 2011

Aaron Aziz pandai bawak watak Seth Tan dalam Nora Elena

Assalamualaikum & camat petang..

sori. nak merapu pasai artis lagi. ahahha

sape tengok cite Nora Elena? aku selalu follow slot drama petang2 kat tv3 tu..cuma skang ni frust skit sbb dulu di tayang kul 6.30-7.30..kira ngam2 la abis cite terus solat magrib..skang ni gatei plak tayang 7-8..tak ke menggangu org nak bersolat megrib. dulu2 leh la concentrate tgk cite2 camni time gini..skang ni jgn arap...dah ade anak ni..follow pon lompang2..kdg2 tengok kdg2 tak tengok citenye..


actually aku dah malas nak follow cite2 camni sbb once tengok, kang terus melekat. mula2 cite nora elena ni lampi skit la..boring bagi aku. tapi sejak nora kawen ngan seth..jadi bes plak cite ni..ehehhe so suwet.

aku suka betul watak Seth Tan or kwn2 dia panggil Setan tu..lucu wehhh..geli ati nengok. mengekek2 aku gelak. rafiq pon turut gelak. ehehhehe. romantik lucu. hahahah..

padan muke eid. tak jd kwen ngan nora elena. Boooooooooo utk dia. bodoh sombong. ego. cemburu buta. ha amek.

eh lebey2 lak aku..sape2 tengok cite ni je paham ape aku duk merapu ni..eheheh

okla...sok cuti eh. Lusa aku keje. jaga pendaftaran. tapi takpeeeee...minggu depan nak balik terengganu. yahOOoOooOoo!



Aaron aziz n his familia...so sweet, ade sepasang anak..:-)
pic cilok dari blog Aaron Aziz


ok daa..heppy weekend!

Lagu Kisah Hati by Alyah - Gambar & Lirik

Assalamualaikum...
sape suka lagu ni? aku suke aku suke. padahal lagu ni takde kaitan pon ngan aku..tapi aku sgt2 suka lagu dia..lirik belakang kira. ngeee. Aku memang camni..takpernah amek port sgt bab lirik..janji lagu tu sodap di dengar dek tlingo den. sebab bagi aku..if lirik bes, tapi lagu hancus..wat gelegak taik telinger je dengor.
jatuh cinta pandang pertama tengok video klip dia..astro skang kan ngah duk tayang lagu2 bes..cam lagu dina & zizan, akim, hafiz, shahir & byk lagi lagu2 bes..
tapi yg lagu alyah ni buat aku terpaku sekijap tengok klip dia..bes betul! Hero dalam tu plak pelakon nur kasih..sapo laie..Remy Ishak. tapi laki den tak suko dia. dia kate perasan hensem..ahahah tapikan bang..betul la tuuu, dia hensem...:-P:-P..jgn mare ar bang...even dia hensem...abg totap no.1 ni hati syg..hensem tade, tapi manis ada...:-):-)
actually, ni 1st time tempek lirik lagu kat blog aku nih..ahah aku bkn suke sgt tempek2 lirik lagu..tapi sebab lagu ni bes sgt2..aku kasi tempek jugak..ngan gambar dalam klip tu sekali..hamek ko!



pic: credit to google

Lirik Lagu Kisah Hati – Alyah
Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu
Menyempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama

nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini


Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya


Thursday, May 26, 2011

Friso mum gold


Assalamualaikum...

camat pagi..pekabor semua? den masih batuk2..koh koh koh. nak makan ubat tak berani. so redha ajela. huhu

ok2..semalam aku g giant, beli susu aku. org lain beli susu utk anak, aku plak beli susu utk diri sendiri..kikikikik..

mahal jugakla susu ni..40++..if anmum baru 29++ tak salah aku..tapi sebab aku dah takleh nak telan susu anmum materna..tatau nape.....so, nak beralih arah plak ke susu Friso mum. Keluaran Dutch Lady. Harap2 aku leh telan susu ini dengan jayanya..kah kah kah kah..




Aritu aku penah rasa sample dia..masa pegi SALAM. ermm..leh tahanla cedap. takpe2..jap lagi nak minum pagi, cicah roti gardenia pon sodappp...pagi2 aku leh telan roti sajork.

eh korang jgn ingat ni advertorial posting plak ye..takde maknenye company tu nak kasi iklan berbayar kat aku..setakat picisian blog cam blog aku ni....takyah beranganla kan...lalalalalalaallaa....

ok selamat bekerja....:-)


Wednesday, May 25, 2011

Tabley komen?

Assalamualaikum..

tadi aku g kenek. check up kat kenek desa padang jawa. orangnye tak ramai sgt, tapi arini dapat nurse yg teliti & kasi ceramah panjang lebar..ahahah so, tersangkut plak kat kenek tu samapi kul 10. Lama tuuu..tapi takpelah, nurse tu mmg teliti tol cek. tanye mcm2..kasi nasihat n bla bla bla bla..:-)

Hb aku masih rendah. 10.0...pastu yg heran, berat aku naik mendadak. naik 2.5 kg dari cek up lepas.....amek ko..matila camni. kang jadi cam mak gajah berjalan. ahahhahaha..takkan nak diet kot....aku makan takde byk sgt..nape ni ek?? ntahler..aku pon heran. ke mesin penimbang tu rosak? agagagaggagagaga

arini nak siapkan modul PAD 310. Caiyok2..

ohya, pasai tajuk kat atas tuu....ade gak beberapa kwn blogger cakap tak dpt nak komen..dan aku sendiri pon takleh nak komen if guna Chrome..ehheheheh...aku rasa takleh guna Browser Google Chrome kot..if guna Mozila Firefox or IE ok aje..leh komen cam biasa..:-)

arini encik somi balik....malam kang baru sampai kot..dari kedah nunnn..petang ni ade site survey lagi katenye..abistu, bile nak tolak balik tu? aiyak...

okla..daaa


UPDATE:

haa aku dapat tips bes dari Aju setel problemo ini..guna chrome pon takde masalah lagi..cara yg aju share ialah:

pergi ke:

Dashboard > Setting > Comment > Comment Form Placement then pilih Pop-Up window...

aiseymeng..aku tak suka pop up window..tapi utk kemudahan semua..aku tukor la ye..eehhehehe..

ce korang lak cube, leh tak guna cara ini?

nak detail, tengok blog AJU..den tak sempat nak print screen n buat tutorial.. thanx to aju..:-)



Tuesday, May 24, 2011

Kisah kami 2 beranak

Assalamualaikum...

Since abah kena otstesen lagi sejak sabtu malam baru2 ni & sampaila esok arinye..tu pon ntah2 khamis baru ade kat umah kot..ibu ngan rafiq ajela terkontang kanting 2 beranak..byk aksi agak lucu n mencuit hati ibu ni..tapi 3 kisah ni buat ibu tersentuh & bila ingat2 balik..makin besar & makin faham atas sesuatu situasi yg rafiq dah boleh adapt n boleh digelar 'Abang Long'...:-)

kisah satu:

Lepas masak n kemas2 dapur..ibu duduk2 depan tv..sambil urut2 belakang..urut sendiri jela kan. dah nama pon somi otstesen. biasa suami aku urutkan. Pastu tiba2 aku rasa cam ade benda seketul terensot2 kat belakang..kaki kecik rafiq duk kuis2 nak masuk belakang aku. Tengok2 dia pegang botol minyak urut dan tepuk2 botol minyak kat belakang aku. Lepas tepuk2 minyak...sapuuuu kat belakang..pstu dah sapu..urut picit2...subhanaAllah....sebijik ape yg abah buat..selama ni mmg dia duk perati je tu..mmg sebijik. Dan2 tu kuar air mata aku...ya Allah..terharu sungguh. tapi kejap jela dia urut. bkn rasa pon cuma ape yg dia buat tu mmg saling tak tumpah mcm abah dia buat..huhuhuhuh...


kisah dua: 

malam semalam, ibu sambung kerja mengemas stor. mmg since ari minggu lagi duk kemas skit2 bilik stor. bawak kuar bedding set, bouncher, bakul tilam & bantal2 baby & kemas bawak masuk brg2 rafiq dah takmo guna..simpan elok2 dalam plastik itam..nnti adik plak nak guna..

masa nak alih kotak yg berat cam batu tu..*brg abah kat ofis lama*, tiba kotak tu terlepas dari tangan dan tangan ibu tersepit kat rak yg nak disimpan tu..mmg sakit sampai kuatla aku menjerit..."Aduiii..sakitnye.." kuarla skit air mata aku ni. serius sakit. ade ksan sagat kotak tu ngan rak. pedih..dan2 tu rafiq yg ralit duk men majalah lama..datang kat aku..."Nyaaa...nya...." sambil nangis2...air mata dia bergenang cam kene pukul..ibu tanye.."nape?"..rafiq tetap duk cakap "nyaa...Nya..." sambil tangan tunjuk kotak..then pegi kat kotak.."bObooopp..Boobopp...." oooo dia marah kotak tu sbb buat ibu sakit rupanya...

huhuhuhu..alahai anak..sekali lagi buat ati ibu tersentuh...:-(


kisah tiga:

since last week, aku mmg tak sihat sgt. Batuk2 tak ilang. Tiap kali batuk and ade kahak..surela kita rasa nak muntah kan? mlm td batuk2 agak kuat. tiap kali batuk mmg berjurai la air mata menahan sakit ..tau la kan time pegnent, batuk mmg tak selesa sgt.rasa nak terkeluar isi perot. masa duk batuk2, aku duduk..rafiq yg duk ralit main hp cap ayam aku..tibe dia pon baling tepon and datang dekat aku...rafiq mai duk depan n telek2 muka.."Nyaa...Nyaaa...." sambil senyum2 n tepok2 bahu aku..then shium aku..

aku  batuk lagi..time ni mmg tak tahan la..siap bangun berdiri..get ready nak g toilet je lepas semua yg ade..Rafiq dah meraung2 tengok aku.."Nyaa...Nyyyaaaaaaaaa..." dia plak over nangis..huhuhu..then terus pujuk dia.."ibu ok..dah jgn nangis." sambil peluk2 and cium dia..then rafiq sambung men hp..huhu



dari kisah2 kat atas ni..aku sedar & paham, anak2 kecil juga ade perasaan kesian, sedih bila org dia sayang bersedih & if dia buat perangai tu hanya nak mintak diberi perhatian..Ya Allah..indahnya ciptaanMu..sekecil-kecil makhlukMu itu sudah tahu penderitaan org lain..

at this stage, aku rasa bonding aku ngan rafiq amat kuat. Hingga kini di usia 22 bulan, rafiq masih menyusu badan even aku dah berbadan dua & kandungan pon dah nak  masuk 6 bulan. Nak menolak setiap permintaan menyusu dia sgt payah aku rasa. Ade jugak aku tolak tertutamanya bila nak tido. rafiq nak bergayuttt je. dah la nips dah rasa sakit yg amat. Dia plak nak bergayut camtu. Tiap kali aku tolak suh lepas, dia nangis meraung cam kene pukul. then pujuk2 balik..tak sampai ati wehhh. sob sob sob. takpelah. tahan ajela..

tibe2..rindu kat anak kecil tu kat umah pengasuh. pagi2 tadi, before anta umah mamact, dia nak tengok kartun dulu kat channel 611..so layankan aje. lepas dah tengok, ajak kuar n pakai kasut..dia tunjuk arah kanan..means kuar jalan2..aduyaii..tapi ibu berjaya pujuk pelan2..ari minggu ni kita kuar jalan2 ngan abah..

camtula rafiq..if cakap elok2..dia paham. tapi ayat yg same ajela duk ulang.."rafiq budak baik kan..nnti duk umah mama..duk elok2 tau..jgn susahkan mama..ibu pegi keje..petang kang ibu amek..ok?"
cium2 skit okla budak tu..eheheheh


**bagi yg tak tahu lagi...panggilan rafiq kat aku ialah "NYa.." maksud dia "yang"...panggilan abah duk panggil ibu ari2..dia pon terikut2..skang ni abah duk praktik panggil aku "Ibu.."..harap2 lama2 nnti rafiq leh panggil aku.."IBU" huhuhuhuhuhuhuuh

Monday, May 23, 2011

Masih bz & update pasai Mak Buyung

Assalamualaikum..

skang ni den buat2 bz. ehehe. tak2 ..mmg bz..29 ni pendaftaran pelajar baru e-pjj. Sape yg baru nak daftar masuk tu kang jumpe kat kaunter 8 jgn lupe tegur den..agagaga *bajet ramai org kenai la tu* :-P

takpe2..meh aku kasi tempek muka aku..cam betui2 ye..kah kah





waaa muka makin kembang semangkuk..tu belum lagi tang punggoq, lengan n bla bla bla...

ok2..saje nak buh sini perkembangn diri yg sungguh memberangsangkan ituw:


  • berat dah naik 5kg..
  • lagi seminggu masuk 6 bulan kandungan kedua ni..harap2 okla semuanya..
  • baru2 ni g check up kat salam, berat bb dah 495 gram..dah setengah kilo tu. Patutla dah takleh tido nerap..huhu..rasa seketui je. sian bb ibu tindih dia..hehe
  • selera makan tak seselera time ngandung rafiq dulu. makan nasi separuh rasa cam ade benda lekat tak tekak tu..terus takleh nak telan. abah la jd mangsa ibu tulun perabih. ngeee sori abah..
  • muka ni even dah guna produk ratus2 yg aku tak penah terpikir pon nak guna pooonnn kering gak muke. camno tu? mmg sah la ni..hormon org ngandung! muka kering weh! tak selesa aku.
  • takleh langsung bau mandian lifebouy & perfume polo abah. rasa nak nangis tiap kali bau benda2 tu..
  • hanya leh cium benda2 lembut..pelembut kain pon hanya downy antibac je boleh..mandian pon hanya Dettol original punyer shower gel..perfume lak hanya perfume avon yg nama dia Always tu..yg pasti semua lembut2..tamo bau keras2..
  • rasa nak melaram je ngandung kali ni..ehem2...bb gurl ke? takpe2..kita tungguuuu...kang kuor tengokla bird ke beger..huhuhu


ok2..dah kene stop merapu..sambung keje. nnti free leh bw tengok2 jenguk2 umah korang. adela jugak aku dah jenguk skit2. kang sambung..daaaa



*abah otstesen lagi..sampai rabu ni plak tu..boringnye..hmmm

Friday, May 20, 2011

Buoh Stor & Buoh Laici

Assalamualaikum

hahahah..gelak sendiri baca tajuk posting. giler skema. Arini takde menda nak merapu sbb kejar dateline. 

ok2..aritu suami aku as usual la otstesen kan..last week masa aku kelam kabut serabut otak rafiq tibe2 kencing berdarah, somi aku masih di UUM kedah...weekend ni nak pegi lagi tu. Meeting lagik. adui..

pastukan..dah alang2 g kedah, dia masuk siam ngan kawan dia..Mak buyung teringin buah laici fresh. Tamo dalam tin tu. Sib baik ade juai sana. Tapi isi dia nipis je noks. Takpelah, janji buah laici..

tup2 dia jumpa plak buah pelik kate somi aku..ahahaha..tapi dia tak tahu yg buah pelik tu mmg makanan aku sejak kecik lagi...




Ni buah laici ye anak2..


 ha...nila buah pelik yg somi aku cakap tu..dia tak penah tengok..hahahah..
sape2 org timur ganu or kelantan sure biasa tengok buah ni kan?? 
org terengganu panggil Buoh Stor..aku tatau nape nama dia camtuh..kulit dia leh buat masak lemak tau. tapi kene kupas & rebus dulu la perah air dia yg kelat tu then leh buat masak lemak..buh isi ikan..nyam2..



 Rupa dia kat dalam..uihhh sedapnye...den suko niii...tapi pas makan bijik dia jgn telan yo...kang cokik plak


Tapi saiz dia besar tau....tak mcm biasa aku tengok kat kg..
tengok tu... rafiq siap buat men bowling. sib baik ibu tak pening lepas makan..ehehe..



23 hb ni abah pegi kedah lagi..ermm..nak kirim ape lak ek? tehehehehe


Thursday, May 19, 2011

Kanak-kanak Kencing Berdarah

Assalamualaikum..



[ AMARAN: Gambar2 dalam posting ni mungkin agak menggangu kepada sesetengah pihak. Hanya untuk berkongsi pengalaman sendiri & boleh dijadikan panduan, TQ ]



16 hb lepas, dapat call dari paed rafiq..Dr. Amdan..dia call kat hp somi aku inform pasal result urine rafiq.... Alhamdulillah semua ok..takde apa2 penyakit lain...ianya hanya jangkitan kuman..Syukur sgt2..darah cair &  beku dah takde since consume antibiotik yg doc bekalkan.


actually, selagi result urine masih tak keluar, hati tak tenanng..tapi bila dah dapat tau semua OK..lega cam lepas sembelit.

bukan ape..bila melibatkan kesihatan anak, hati ni tak tentu hala. tiba2 rasa nak nangis. tiba2 pikir mcm2..anak aku OK ke? ade penyakit pelik ke? Ya Allah..jgn amek anak aku...sampai camtu sekali kepala ni duk pikir. ini 2nd time rafiq buat jantung ibu rasa sesak. Yg 1st dulu masa dada & nafas dia berbunyi cam tak serupa org..terus pecut ke spital. Sib hanya Acute Bronchitis..so, just amek neb sebanyak 5 kali sehari. Tu la yg last aku rasa..yg lain2nye..demam, batuk, selsema & lain2..yg aku rasa so so saje.


ok2...back to cerita kanak2/bayi kencing berdarah.

antara soalan2 yg aku ajukan pada Doc Amdan:

S: Kencing berdarah ni sebab pempes lambat tukar ke doktor?
J: Tak

S: Ke sebab pemakanan dia..since rafiq fully breastfeed, sejak sy mengandung ni ingat nak campur susu, tapi rafiq taknak minum susu lembu/soya. dia nak air masak je..then pemakanan dia mmg sy jaga..kasi yg ade protin, fiber, kabohidrat n bla bla bla bla...
J: Tak. umur mcm rafiq ni, susu dah no.2..since dia nak minum air kosong n makan berselera takde masalah. takde kena mengena pemakanan dengan kencing berdarah ni...SEBENARNYA..IANYA DATANG DARI DARAH DIA SENDIRI...

S: Kencing berdarah ni perkara biasa ke pada budak2? lebih terdedah kepada boy/gurl?
J: Memang biasa jadi kat kanak2 seusia anak U ni..Budak perempuan lebih terdedah sebab salur kencing dia lebih pendek.

S: Abis tu...G6PD ke doktor anak sya ni??
J: Eh..bukan2...mmg budak2 yg ade G6PD akan terjadi kencing berdarah, tapi warna air kencing dia cam air kopi/nescafe & putih mata dia akan berwarna kuning dalam masa beberapa jam sahaja. Rafiq ok je semua tu..u pon kata kencing dia kaler kuning kan?

aku: angguk2..eheheh *fuhh..lega di situ..*

S: Abis tu pasaipa ni doc?
J: Takpe..kita amek sample urine dulu...sy bekalkan antibiotik..memandangkan anak awak aktif, lain2 pon ok sy tengok...mengikut pengalaman saya ini adalah Infection je...jgn risau k.


ok2..untuk pengetahuan korang, sangat susah untuk aku amek sample urine budak sebesar rafiq..doc mmg bekalkan urine collecter. Doc suh amek sample pada waktu tido, sbb tak lasak sangat. Malamnye tu, aku buh benda tu sampai rafiq nangis2 tamo. ehehe..tak selesa anu dalam botol plastik..kikikik.sian anakku.


aku ni kan 1st time hadapi semua ni, so aku cek sekali je masa tido dia keadaan collecter tu. masa aku cek tu ok aje. Tapi pagi bila bangun konon2 nak amek sample, amek koooo..dah tercabut alat tu..n urine dia sikit je yg ade dalam plastik tuu..aduii.....abis baju dia basah dek urine tu naik ke atas n sepah2..huhuhu


then, terpaksa la aku buat sekali lagi, but kali ni masa siang la..nak tengok camne keadaannya nanti..dah pesan kat pengasuh siap2 tengok2kan. Even tak dpt bnyk..but, alhamdulillah ade jugak utk dibawa ke makmal..:-)


so, nasihat aku if ade antara korang yg akan alami benda yg sama cam aku ni, cek setiap setengah jam..agar collector tu terletak elok, n urine byk dpt collect. hehehehe


ok2..nila yg doc bekalkan utk rafiq..antibiotik, urine collecter & bekas nak buh sample.



 antibiotik tu sib baik rafiq suka makan...dia cakap.."emmm..dap nyeee"...huhuhuhuh
n alhamdulillah..berjaya habiskan..antibiotik ni wajib dihabiskan mengikut tempoh yg dinasihatkan oleh doktor..


If korangla kan..bila tengok pempes anak camni..ape perasaan korang?
aku? jgn cakapla..dan2 tu depan pengasuh rafiq aku nangis. Takutnya hanya tuhan yg tahu.


Sib baik aku dah pesan kat pengsuh rafiq....akak kene selalu tengok2kan pempes dia..takut benda2 camnila kan.




sample urine rafiq bercampur darah beku. ngeri weh. bayangkan camne sakitnye anakku tu nak shishi..sbb org dewasa yg ade penyakit batu karang cakap, if nak kencing yg kuar darah sekali camni..mmg sakit!




ape2 pon..sekarang anakku dah sihat n syukur alhamdulillah...semuanye bermula dari sakit mata yg tahi matanya kehijauan, demam n selsema...then barula jadi kencing berdarah ni...


kawan2..if anak kita jd camni, cepat2la bawak ke klinik/hospital yg ade pakar kanak2..jgn main taram je klinik biasa..sebab pakar lebih arif. takpe buang duit skit janji anak sihat....kita pon hepi kan?? :-):-)




terima kasih utk semua yg mendoakan kesihatan rafiq...hanya Allah dapat membalasnya...:-)






* rafiq dah masuk 22 bulan 15 mei ari tu
** adik rafiq lak dah masuk 22 minggu ..elok ler tu..eheheheh


Wednesday, May 18, 2011

Blog dah berhabuk

Assalamualaikum....

Pergghhh...rentetan blogger.com ade problem sampailah aku abis cuti panjang ni..berhabuk blog ni seh.

bukak2 je..tengok komen kat posting Ajaibnye Tangan Ibu tu hilang...ahahaha..giler tol blogger ni..sib baik dia tak hilangkan semua komen2 di posting2 terdahulu..if tak..mau nangis mak ni noks...sedih woo tengok komen2 kome ilang. Aritu ade 15 komen..tup2 jadi kosong. kah kah kah.. Momok amek kot..:-P

pas ni nak wat posting pasal rafiq. Dah masuk 22 bulan & pasal report urine dia....tapi sebab coti sakan, lupe nak wat posting. padahal leh aje guna hp nak wat posting tu..tapi dah cuti namenye kan...mood pon ke laut hijau nak hapdet.

okla..pagi2 ni bz lagi. kang free leh update...:-)

Thursday, May 12, 2011

SAJAK: AJAIBNYA TANGAN IBU


AJAIBNYA TANGAN IBU

Ketika kita lapar...tangan ibu yang menyuap,
Ketika kita haus...tangan ibu yang memberi minuman,
Ketika kita menangis...tangan ibu yang mengesat air mata,
Ketika kita gembira...tangan ibu yang menadah Syukur,memeluk kita erat dengan deraian air mata bahagia,
Ketika kita mengantuk...tangan ibu yang dodoikan dengan penuh kasih sayang,
Ketika kita mandi...tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,membersihkan segala kekotoran, 
Ketika kita dilanda masalah...tangan ibu yang membelai duka sambil berkata:Sabar nak, Sabar ye sayang.
Namun,
Ketika ibu sudah tua & kelaparan...tiada tangan dari anak yang menyuap,
Dengan tangan yang menggeletar, ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata,
Ketika ibu sakit...di mana tangan anak yang ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu?
Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad...
Ketika jenazah ibu nak dimandikan...
di mana tangan anak yang ibu harapkan untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir.
Tangan ibu, tangan ajaib...
Sentuhan ibu, sentuhan kasih...
Boleh membawa ke Syurga Firdausi...
Ciumlah tangan ibu,
Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi...

Nukilan Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood (Pendakwah & Pengacara Semanis Kurma TV9)


|||>>> sajak di atas buat aku betul2 sedar..bertapa besarnye pengorbanan ibu..bila dah jd ibu..baru ku tahu penat lelah, kasih sayang mak aku..camne dia tabur bakti, besarkan kami 8 beradik tanpa suami di sisi 27 tahun yg lalu...bekorban apa sahaja utk kebaikan kami dunia & akhirat....ya Allah...semoga kau panjangkan umur mak aku...rahmatilah dia selagi hidupnya..amin...

hati aku tergerak nak share sini sebab semalam, bila dapat tahu je benda tak elok jd kat rafiq...air mata aku terus berjurai. aku taknak jd ape2 tak elok kat anak aku tu..*cengeng kan aku ni* isi borang keluar n terus amek rafiq bawk ke klinik...otw call mak aku suh doa byk2 agar tak jd ape2 kat anak aku sorang tu...aku mmg camni..if ade ape2 tak elok, mak akula tempat aku mengadu..minta dia doa & buat solat hajat...terima kasih mok.....

semalam jugak takde slera nak makan..sian si kecik dalam perot. petang dalam kul 5 baru makan...hmmm...punyela susah ati..agaknye..mak kita dolu2 pon camtu kan? ha dah jd mak ni..sendiri hadapi n sediri pikir sendirilaaa...huhuhhuu


*Sajak ni diambil dari FB ustazah kegemaran aku...Uszatazah siti Nor Bahyah Mahamood..*


masih belum sempat nak update pasal rafiq..esok insyaAllah aku update sbb sample urine dia msih lom dapat amek...*sigh*
thanx to kawn2 yg mendoakan anakku...


Wednesday, May 11, 2011

@ klinik pediatrik adek


Assalamualaikum..

Kul 11 td dpt sms dr pengasuh rafiq yg rafiq kencing berdarah! As usual,dpt sms dr pengasuh perkasa paling xbes sbb dh tau sure ada apa2 jd kt rafiq

Lom jumpe doc lg sbb adela sorang patient ni dtg gopoh gapah konon ada hal emergency..cm dia sorang ada hal penting.sudahnya aku plak jd mangsa..bila tanye emergency ape,upenya nk blik kampung..hampeh! Bongok pn ade.ha geram aku. K la malas nk pikr..baik duk diam n doa byk2 harap rafiq nye kes kecik je.tamo melarat2..

Please,doakn rafiq xde apa2..td kt pempes dia ada 2 tompok darah..ya Allah..lindungi anakku..

Sent via my hp

Hari Ibu...kami ke mana?

Assalamualaikum..

hari ibu tahun ni mmg sonot. Abah siang2 ari sabtu tu kene g ofis, ade urusan keje & anta MMS dia buat sendiri ade tulih " Selamat Hari Ibu" then ade gambar ibu ngan rafiq..so sweet..thanx abang..:-)

balik umah plak abah terus wish kat ibu..tapi ibu ari tu bad mood sbb tak tahu sebab. hahahaha..org ngandung. camniler..kejap ok. kejap mood ke laut. ibu pon tatau nape...keh keh keh..*kesian laki ku* :-p

esoknya, 8 mei..abah dah plan siap2 nak bawak g mane..ibu ikut aje. Kami ke mana? eheheh..Ke Seoul Garden...ibu pon angguk2. Besnye marinated beef, lamb , chicken n byk lagi menu2 lain. Last pergi sini masa bertunang dulu. Reunion geng2 korea hubby masa kat PPP, uitm dolu2. Then takde da..Dulu nama kedai tu The Seoul tak silap aku..then rangkain bisnes Garden amek alih..tu tukor nama jd Seoul Garden....





yg dirai...muka campuk2 kesan produk tak sesuai itu ari dah makin ilang..licin dah skit..eheheh :-)




 segala benda alah yg sudah diperap..ko amek je ape ko nak..buffet. tapi satu gambar buffet pon aku tak amek..ade mcm2..Air yg boleh direfill sampai muntah air, ABC, kuih muih, buah2an, Aiskrim & hot coffee & tea pon ade disediakan.


kita bakor je..kita bakorrr....kat tengah tu steamboat. Kuah dia leh pilih sup/tom yam. kami pilih sup la sbb si kenit tu nak makan jugak kan.... aku sumbat tauhu kering dalam sup tu kasi rebus sekijap...sayur2an & ape2 jelah yg rasa nak makan secara rebus...



ini mamat, tekak melayu. Wajib ade nasik. Kasi makan ngan sup, bebola ikan or ayam & tulurr...ehehhe



dah hampir surrender...pastu g amek benda2 alah yg guna utk yong tau fuu..sudahnye suami aku tegur.."nape amek ni..ni murah..g la amek daging ka, ayam ka.." sudahnye aku tak abis makan benda2 kecik2 tu..muak seh..daging jugak menjadi pujaan ati....:-)



Gambar depan kedai makan ni aku tak amek. Malas. Boley?

Camne nak pegi Seoul Garden? Ala senang je nak p sini. Naik je LRT..benti stesen Kerinchi..stesen dia betul2 dalam bangunan Plaza Pantai tu..dokek2 ngan menara Telekom yg bentuk rebung tu..n betul2 berhadapan ngan federal hihgway..tapi aku g ngan kete. jalan nak masuk jgn tanye aku. somi aku yg drive...:-P

makan2 sini secara buffet. so rege kira satu kepala. ikut rege pasaran barang2 basah jugak rasanya..sbb ade plus plus plus..bil kami utk dua org..RM67+++..okla tu..sbb semua benda sedapppp

oh  ya, if ade occasion ari jadi, leh booking awal2..nnti depa kasi 50% less tau..murah la tuuuuu leh makan sampai muntah.


>>>>>>>>------- 

pastu kami ke Empire..nak g toys R Us..cari learning toys rafiq..kami skang prefer benda2 yg leh jd bahan pengajaran utk rafiq rather then beli toys yg rafiq campak2 sampai sepah2 umah..rimeh den.

eh..sat2..ni ari ibu ke ari kanak2? nape plak rafiq dapat habuan? uwaaa..takdela..actually aritu abah baru je belikan ibu new skin care product..so, okla tu..as adiah..:-)



Toys R Us ni mmg heaven la bagi mamat ni..semua benda dia nak pegang..tapi yg palign dia suka..stroller ni..ntah apo2..



pastu abah sogan nengok anak dia sorong stroller pink, cepat2 g amek luggage gambor barney n the geng..ahahaha..



see..semua benda dia nak sentuh..have fun wahai anak...:-)



>>>>------

dah abis beli brg2 rafiq..kami ke The Teh Tarik...pekena teh tarik sat..terliur tengok blog kak Dee buh gambar teh tarik cam sedap sgt je tu..ahahaha


but siyes...mmg sedap. tak manis sgt..lemak2 berkrim disukai ramai..dalam2 pantang takleh minum teh, ibu balun jugak..dah tak ke degil namanye tu..hua hua hua..
barli tu abah punyer..



 kami order makan Murtabak (isi kambing) ..sedap giler... recommended..


ibu punyer..nasi goreng..ermmm..boleyla..tapi tak menepati citarasa den..wuwuwu...murtabak tu lagi sodap..rafiq yg suka nasik pon duk balun murtabak..tak layan dah nasi goreng ibu...huhuhu



okla..dah abis daaaaaa cite ari ibu...:-)

tergopoh gapah menaip wehhh..byk keje ni...daaa