Friday, May 20, 2011

Buoh Stor & Buoh Laici

Assalamualaikum

hahahah..gelak sendiri baca tajuk posting. giler skema. Arini takde menda nak merapu sbb kejar dateline. 

ok2..aritu suami aku as usual la otstesen kan..last week masa aku kelam kabut serabut otak rafiq tibe2 kencing berdarah, somi aku masih di UUM kedah...weekend ni nak pegi lagi tu. Meeting lagik. adui..

pastukan..dah alang2 g kedah, dia masuk siam ngan kawan dia..Mak buyung teringin buah laici fresh. Tamo dalam tin tu. Sib baik ade juai sana. Tapi isi dia nipis je noks. Takpelah, janji buah laici..

tup2 dia jumpa plak buah pelik kate somi aku..ahahaha..tapi dia tak tahu yg buah pelik tu mmg makanan aku sejak kecik lagi...




Ni buah laici ye anak2..


 ha...nila buah pelik yg somi aku cakap tu..dia tak penah tengok..hahahah..
sape2 org timur ganu or kelantan sure biasa tengok buah ni kan?? 
org terengganu panggil Buoh Stor..aku tatau nape nama dia camtuh..kulit dia leh buat masak lemak tau. tapi kene kupas & rebus dulu la perah air dia yg kelat tu then leh buat masak lemak..buh isi ikan..nyam2..



 Rupa dia kat dalam..uihhh sedapnye...den suko niii...tapi pas makan bijik dia jgn telan yo...kang cokik plak


Tapi saiz dia besar tau....tak mcm biasa aku tengok kat kg..
tengok tu... rafiq siap buat men bowling. sib baik ibu tak pening lepas makan..ehehe..



23 hb ni abah pegi kedah lagi..ermm..nak kirim ape lak ek? tehehehehe


22 comments:

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

ingat dulu kecik2 suka makan buah seta tu...masam2 manis rasanyer...tetiber jer cam terliur jer...tapi skang susah nak carik buah ni....

Anah said...

buoh stor..lama xmakan..anah suka makan yg buat rojak ikan tu..ya Allah sedapnya...

Ena said...

hehe.. kita dulu pu gitu suka makan buah laici fresh.. sedap kan..

buoh tu.. tau tau.. a'a sedap kalo kulit tu mkn cicah ngan colek.. ahahahah.. tp kelat2 masam la rasa dier..

lydzar said...

buah stor? pada saya pon pelik gak la sebab tak penah jumpa ..isi dia manis ke?

CatlinaFly said...

uh sedapnye buat setorrrrr1
hehe..samalah buah laici ni kalu sy kelik kelate, MIL sokmo kirim...sebab kat johor tak pernah jumpa buah laici fresh

umialya said...

buah stor? lamanya tak makan.. sedapnyaaaa!!!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

lily pun x pernah gak tgk buah ni..Nama dia pun x pernah dgr.. :)

mamalieyna said...

dapnye laici...mek rose, tu bukan buah setoi ke?..org kedah panggei tu..lama sungguh tak jumpa buah tu..huu`

etiey.com© said...

buah stor sedap dan sanagt enak di makan dengan colek.. mek,mu dah buat aku terliur!!!

Zue AnnaLeeya said...

olohhhh... sedak tgk buoh stor tuh..
wat colek tuh gop, perghhhh...
teliur doh nih rose ehhh....

Sofya said...

Rose, best ka makan laici fresh ni.. ada rasa macam makan buah mata kucing?

Kat utara tu buah tu panggil Buah Se-ti-ee.. huh! ssh sungguh nak eja.. sini ada org buat kupas kulit luar pastu buat jeruk org cicah (kicap+gula)sedap...

littlehumblelynn said...

rose

masa mgdg si auni kak lin mengidam nak makan buah laici tangkai gini..nak boleh baby girl kot!!hehehe..aminn

Fieza79 said...

buah stor tu nmpk mcm sedap..tk penah nmpk sebelum ni...

tgh tingin nk mkn buah mata kucing skrg ni...huhu

NM02 said...

aaa.........ai loike buah setor. suker suker suker.... kan dah kembang rahang pipi. mencik... minta skit!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lizz,
betul tu..skang ni dah byk pokok2 kat kg tu depa tebang buat umah n mcm2..sian pokok tu huhu

anah,
haaaa tu pon sedakkk..bes2

ena,
ehehe same eh. fresh dari kulit dia tu yg besss...cicoh ngan colek pongg sedakk..nyam2

lydzar,
org2 pantai timor je kot tau pasal buah ni..eheheh isi di masam manis..sedappppp

mai,
sbb johor dah jauh dari pantai timor..buoh2 ni pon mai dari alik sano ..heheh

kak tini,
ye sedappppp :-)

lily,
ehhehe org pata timor je tahu..malaysia timor lagila takdok buoh ni..ekekke

eina,
ha samela tu..ikut loghat memasing..:-)

etiey,
keh keh..berjaya den buat org terliur...

kak zue,
skang ni payoh nok dapat ni...

sofya,
mata kucing manis kan..buah laici fresh masam2 manis..kdg2 kene hak kelat..tapi tetap sodap..ehehe
ha samela tu..buoh setor, buah setia..ehhehe

kak lynn,
ha? bb gurl?? ehehehehe

kak fieza,
takpe2..kang cari kat pasor eh buah mata kucing. tapi lom musim kot...

NM,
haaa elok ler tu..meh same2 terliur..agagagaga

ana said...

ya allah..lama giler tak nampak buah tu. ana panggil buah stoi...dulu masa kat kg selalu masuk hutan cr pokok ni...pokok die besar gile...

Hanis Azla said...

first time akak tgk buah tu rose.. teringin juga nak rasa.. nnt klu ke pantai timur boleh pi cari..

ajumohit said...

lahai leleh air liur kita tgk hehehe

Mommy Lyna said...

sedapnyoo buoh setol...

dulu depan rumah ada poko setol ni. pastu dah kena tebang. maklumlah... kemajuan...

Fid said...

org kedah pun pernha tgk
ada pokok ni tepi rumah!hehehhee

Fid said...

eh bkn pernah tgk..pernah makan daaa...buah laici pun kat kgku ada sbb sempadan maaa hahahaa

Keyphochee said...

baru teringat...masa kekecik dulu me panggil buah sentul ...time nak pegi sek agama lalu bawah pokok besar ni mesti benti kejap...kena baling guna kasut baru jatuh buah ni..