Tuesday, May 24, 2011

Kisah kami 2 beranak

Assalamualaikum...

Since abah kena otstesen lagi sejak sabtu malam baru2 ni & sampaila esok arinye..tu pon ntah2 khamis baru ade kat umah kot..ibu ngan rafiq ajela terkontang kanting 2 beranak..byk aksi agak lucu n mencuit hati ibu ni..tapi 3 kisah ni buat ibu tersentuh & bila ingat2 balik..makin besar & makin faham atas sesuatu situasi yg rafiq dah boleh adapt n boleh digelar 'Abang Long'...:-)

kisah satu:

Lepas masak n kemas2 dapur..ibu duduk2 depan tv..sambil urut2 belakang..urut sendiri jela kan. dah nama pon somi otstesen. biasa suami aku urutkan. Pastu tiba2 aku rasa cam ade benda seketul terensot2 kat belakang..kaki kecik rafiq duk kuis2 nak masuk belakang aku. Tengok2 dia pegang botol minyak urut dan tepuk2 botol minyak kat belakang aku. Lepas tepuk2 minyak...sapuuuu kat belakang..pstu dah sapu..urut picit2...subhanaAllah....sebijik ape yg abah buat..selama ni mmg dia duk perati je tu..mmg sebijik. Dan2 tu kuar air mata aku...ya Allah..terharu sungguh. tapi kejap jela dia urut. bkn rasa pon cuma ape yg dia buat tu mmg saling tak tumpah mcm abah dia buat..huhuhuhuh...


kisah dua: 

malam semalam, ibu sambung kerja mengemas stor. mmg since ari minggu lagi duk kemas skit2 bilik stor. bawak kuar bedding set, bouncher, bakul tilam & bantal2 baby & kemas bawak masuk brg2 rafiq dah takmo guna..simpan elok2 dalam plastik itam..nnti adik plak nak guna..

masa nak alih kotak yg berat cam batu tu..*brg abah kat ofis lama*, tiba kotak tu terlepas dari tangan dan tangan ibu tersepit kat rak yg nak disimpan tu..mmg sakit sampai kuatla aku menjerit..."Aduiii..sakitnye.." kuarla skit air mata aku ni. serius sakit. ade ksan sagat kotak tu ngan rak. pedih..dan2 tu rafiq yg ralit duk men majalah lama..datang kat aku..."Nyaaa...nya...." sambil nangis2...air mata dia bergenang cam kene pukul..ibu tanye.."nape?"..rafiq tetap duk cakap "nyaa...Nya..." sambil tangan tunjuk kotak..then pegi kat kotak.."bObooopp..Boobopp...." oooo dia marah kotak tu sbb buat ibu sakit rupanya...

huhuhuhu..alahai anak..sekali lagi buat ati ibu tersentuh...:-(


kisah tiga:

since last week, aku mmg tak sihat sgt. Batuk2 tak ilang. Tiap kali batuk and ade kahak..surela kita rasa nak muntah kan? mlm td batuk2 agak kuat. tiap kali batuk mmg berjurai la air mata menahan sakit ..tau la kan time pegnent, batuk mmg tak selesa sgt.rasa nak terkeluar isi perot. masa duk batuk2, aku duduk..rafiq yg duk ralit main hp cap ayam aku..tibe dia pon baling tepon and datang dekat aku...rafiq mai duk depan n telek2 muka.."Nyaa...Nyaaa...." sambil senyum2 n tepok2 bahu aku..then shium aku..

aku  batuk lagi..time ni mmg tak tahan la..siap bangun berdiri..get ready nak g toilet je lepas semua yg ade..Rafiq dah meraung2 tengok aku.."Nyaa...Nyyyaaaaaaaaa..." dia plak over nangis..huhuhu..then terus pujuk dia.."ibu ok..dah jgn nangis." sambil peluk2 and cium dia..then rafiq sambung men hp..huhu



dari kisah2 kat atas ni..aku sedar & paham, anak2 kecil juga ade perasaan kesian, sedih bila org dia sayang bersedih & if dia buat perangai tu hanya nak mintak diberi perhatian..Ya Allah..indahnya ciptaanMu..sekecil-kecil makhlukMu itu sudah tahu penderitaan org lain..

at this stage, aku rasa bonding aku ngan rafiq amat kuat. Hingga kini di usia 22 bulan, rafiq masih menyusu badan even aku dah berbadan dua & kandungan pon dah nak  masuk 6 bulan. Nak menolak setiap permintaan menyusu dia sgt payah aku rasa. Ade jugak aku tolak tertutamanya bila nak tido. rafiq nak bergayuttt je. dah la nips dah rasa sakit yg amat. Dia plak nak bergayut camtu. Tiap kali aku tolak suh lepas, dia nangis meraung cam kene pukul. then pujuk2 balik..tak sampai ati wehhh. sob sob sob. takpelah. tahan ajela..

tibe2..rindu kat anak kecil tu kat umah pengasuh. pagi2 tadi, before anta umah mamact, dia nak tengok kartun dulu kat channel 611..so layankan aje. lepas dah tengok, ajak kuar n pakai kasut..dia tunjuk arah kanan..means kuar jalan2..aduyaii..tapi ibu berjaya pujuk pelan2..ari minggu ni kita kuar jalan2 ngan abah..

camtula rafiq..if cakap elok2..dia paham. tapi ayat yg same ajela duk ulang.."rafiq budak baik kan..nnti duk umah mama..duk elok2 tau..jgn susahkan mama..ibu pegi keje..petang kang ibu amek..ok?"
cium2 skit okla budak tu..eheheheh


**bagi yg tak tahu lagi...panggilan rafiq kat aku ialah "NYa.." maksud dia "yang"...panggilan abah duk panggil ibu ari2..dia pon terikut2..skang ni abah duk praktik panggil aku "Ibu.."..harap2 lama2 nnti rafiq leh panggil aku.."IBU" huhuhuhuhuhuhuuh

17 comments:

lydzar said...

alahai rafiq..terharunya la aunty dengar cerita ibu awak ni..memang goodboy..

jangan nakal2 time abah awak takdek ni tau.kesian ibu tu.. :D

dinor's family said...

tsentuh hati baca n3 mek rose ni...anak2 mmg mcm tu,anak2 ibu pun dah bleh dharap bla ibu demam pandai pulak memicit2 kepala ibu....

Dee said...

alahai..tersentuh baca kisah rafiq..cepat betul dia matang ye rose..panggil ibu tu pun lambat gak tau rose..tp slow2lah..nti dia boleh sebut tu..uuuu dulu ke..pastu bu..ujung2 baru ibu..hehehe...

LYAfrina said...

BGUSNYER RAFIQ.. MMG BETUL ROSE.. EKCELI, ANK2 KITA PON MULA BLH MERASA PERASAAN KITA.. SBB TU KALO KT BGADUH K APA K.. XLOK GADUH DPN ANK..

RASA TERHARU PLOK BILA BACA N3 NI... TBYANG2 WAJAH RAFIQ Y KECIK TU... BETAPA SYGNYA DIA KAT MAMA DIA.

CAM PGALAMAN LYA, TIPA KALI LYA SAKIT.. MSTI ASYA NANGIS SMBIL PELUK LYA & KATA
" MAMAM AKIT"..
HATIO NI JD MAKIN SEBAK... TP DIA DH TBIASA HDUP DGN CARA MCM TU, SBB SELALU SAKIT DEPAN MATA DIA.. DIA SENDIRI TGK CAMNER MAMA DIA X SEDAR & AMBULAN DTG AMBIK KAT RMH.. KDG2 RASA KESIAN... SBB KECIK2 DH DIBEBANI DGN PERASAAN TU.. TP ITULAH ANK KAN... PERTALIAN IBU DGN ANK,,, TIADA SIAPA DPT MENAFIKAN.

zaidah said...

alahai rafiq...sedih, terharu n gembira bila baca kisah rafiq ngan ibu...dah tahu untuk meringankan beban ibu n menggalas tanggungjawab sebagai seorang abang...bab bergayut tu sama macam adam....tangan sebelah meraba carik nipple nak buat gentel...

Ena said...

BERGENANG AIR MATA ENA BACA N3 MU NI ROSE.. BETUL LA KAN BUDAK2 MEMG ADA RASA KESIAN DGN KESAKITAN ORG LAIN.. NAK2 ORG YG DEKAT NGAN DIA.. BAB YG TAK LEH TAHAN TU BAB SAPU BELAKANG SIAP NGAN MINYAK URUT TU.. TACING SUNGGUH.. SAMA CAM DAK IRFAN.. YELAH.. GAMAKNYA KITA LAYAN DORANG GITU.. GITU JUGAK LA DEPA BUAT.. DAN DORANG EPRAHTI APA JE YG ADA KAT DEPAN MATA DIER..

ADIK IPAR ENA BF KAN ANAK DIER SAMPAI LA DAH BERSALIN.. KDG2 BILA TAK SAMPAI HATI SIAP SHARE NGAN ADIKI BARU LG.. TP SKRG DAH OK LA..

Hanis Azla said...

bijaknya rafiq.. akak pun ikut tersentuh.. selalunya begitulah.. bagaimana kita kasihkan anak2, begitulah mereka mengasihi kita.. harap2 anak2 kita terus mengasihi kita sehingga ke hujung usia kita.. cute aje rafiq panggil rose mcm tu..

nur said...

dah big boy rafiq ni..

hehehe, bila baca part akhir sekali tu, teringat pula masa irfan kecil. Dia pun selalu panggil akak 'ayang'... tapi lepas kami tukar panggilan, baru lekat panggilan ummi dan abah. kami pun sampai sekarang dpn anak2 biasanya diri umi dan abah :)

mamalieyna said...

hukhuk...aduu rose, eina lak bergenang air mata..huu~...memang kan..walau mereka masih kecik, tp ada perasaan dan sgt2 prihatin...betulla..bila turn diorang nk jd abang ni, awal2 je mcm mengada, skrg, diorang mcm bleh dpt rasa, sesekali mmg buat kita tersentuh, indahnya anugerah Allah kan..anak sekecik tu, dh ada naluri kasih sayang~ dan prihatin..

tangkap syahdu jap..dan tetiba terkenang dak ayep..huu~

kayzie said...

hukk..terharu bc kisah akak..penyayang n sensitip anak akak..bijak tiru aksi org..mmg anak2 kita yg msih kecil tu pun dah paham dan pndai tunjukkan feeling diorg sbb tu nk kena jg hati mereka jugak..tc rafiq n ibunya

Izan Ishak said...

alahai.... rafiq mmg sayang sgt kat ibu dia kan. izan yg baca pun tersentuh sama~

littlehumblelynn said...

betul kan bila anak2 yang buat benda2 kecik macam tuh..kita rasa touching sgt..

smg smp ke besar anak2 kita beratkan kita ibunya..i/allah!!

umialya said...

Rafiq dah besar, jap lg bleh diharap ntuk jaga adik..

ajumohit said...

rafiq pon pandai jaga ibunya ye..bagus2, boleh diharap orgnya ni...

Nadiah Sidek said...

bagusnya rafiq..

hajarus said...

makin nak jadi abang long ni makin bijak rafiq... pandai rafiq jaga ibu time abah nyer xde... gud boy...

Sofya said...

terharu la baca n3 rose kalu ni..
Rafiq anak yg bijak.. insyaallah kan jadi anak yang soleh..