Thursday, May 12, 2011

SAJAK: AJAIBNYA TANGAN IBU


AJAIBNYA TANGAN IBU

Ketika kita lapar...tangan ibu yang menyuap,
Ketika kita haus...tangan ibu yang memberi minuman,
Ketika kita menangis...tangan ibu yang mengesat air mata,
Ketika kita gembira...tangan ibu yang menadah Syukur,memeluk kita erat dengan deraian air mata bahagia,
Ketika kita mengantuk...tangan ibu yang dodoikan dengan penuh kasih sayang,
Ketika kita mandi...tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,membersihkan segala kekotoran, 
Ketika kita dilanda masalah...tangan ibu yang membelai duka sambil berkata:Sabar nak, Sabar ye sayang.
Namun,
Ketika ibu sudah tua & kelaparan...tiada tangan dari anak yang menyuap,
Dengan tangan yang menggeletar, ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata,
Ketika ibu sakit...di mana tangan anak yang ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu?
Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad...
Ketika jenazah ibu nak dimandikan...
di mana tangan anak yang ibu harapkan untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir.
Tangan ibu, tangan ajaib...
Sentuhan ibu, sentuhan kasih...
Boleh membawa ke Syurga Firdausi...
Ciumlah tangan ibu,
Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi...

Nukilan Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood (Pendakwah & Pengacara Semanis Kurma TV9)


|||>>> sajak di atas buat aku betul2 sedar..bertapa besarnye pengorbanan ibu..bila dah jd ibu..baru ku tahu penat lelah, kasih sayang mak aku..camne dia tabur bakti, besarkan kami 8 beradik tanpa suami di sisi 27 tahun yg lalu...bekorban apa sahaja utk kebaikan kami dunia & akhirat....ya Allah...semoga kau panjangkan umur mak aku...rahmatilah dia selagi hidupnya..amin...

hati aku tergerak nak share sini sebab semalam, bila dapat tahu je benda tak elok jd kat rafiq...air mata aku terus berjurai. aku taknak jd ape2 tak elok kat anak aku tu..*cengeng kan aku ni* isi borang keluar n terus amek rafiq bawk ke klinik...otw call mak aku suh doa byk2 agar tak jd ape2 kat anak aku sorang tu...aku mmg camni..if ade ape2 tak elok, mak akula tempat aku mengadu..minta dia doa & buat solat hajat...terima kasih mok.....

semalam jugak takde slera nak makan..sian si kecik dalam perot. petang dalam kul 5 baru makan...hmmm...punyela susah ati..agaknye..mak kita dolu2 pon camtu kan? ha dah jd mak ni..sendiri hadapi n sediri pikir sendirilaaa...huhuhhuu


*Sajak ni diambil dari FB ustazah kegemaran aku...Uszatazah siti Nor Bahyah Mahamood..*


masih belum sempat nak update pasal rafiq..esok insyaAllah aku update sbb sample urine dia msih lom dapat amek...*sigh*
thanx to kawn2 yg mendoakan anakku...


15 comments:

cik dah ganu kiter said...

bila sebut psl ibu,cik dah mesti sedih...ntahla mmg tersentuh hati baca sajak ustazah tu..cik dah xde ibu bertambah sedihnyer..x dpt cium tangan lg...

bonda dadif aka akish said...

mek..ko jgn la stress sgt..sian bb dlm perot tuh....

muge takde ape pade mat rafiq tuh...

Sofya said...

sayanglah ibu tumpang ada..
Bila jadi ibu baru kita sendiri dapat rasakan betapa besarnya perngorbanan ibu buat kita selama ni..

aLyNnZ said...

aduhh...tersentuh nyer rasa dihati..
dah ada berita nanti update blog cepat2 yer..rose kena jaga diri gak utk baby dlm kandungan..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

tersentuh baca sajak ni, begitu bermakna bait2 ayatnya, sayangilah ibu anda semnatar mereka masih ada

ajumohit said...

selagi mereka ada di dunia ini, berkhidmatlah utk mereka kan, klu dh tiada mmg terasa kehilangannya...

littlehumblelynn said...

rose

samalah nasib kita agaknya..kak lin pun x de ayah sejak umur 9 tahun..so emak lah yg jaga 8 beradik smp besar..alhamdulillah sumer menjadi org :)

sedih kalo teringat pengorbanan mak..:(

apapun smg rafiq xde apa2..

Hanis Azla said...

harap2 kita dapat berbakti pada ibu kita, dan anak2 kita juga dapat melakukan perkara yg sama bila kita tua nnt..

fiza said...

Salam kenal,

Tersentuh bila baca sajak tu. Thanks for sharing.

Get well soon to Rafiq.

Bila MATA Qahirah terpaksa di CUCI

Ruziawati Bukhari said...

tq for sharing babe.. kita pun masing2 sama sudah bergelar seorang ibu.

btw nak bgth, kak t dh pindah ke:
http://chakapchakap.wordpress.com

terima kasih

hajarus said...

alahai rindunyer kat makkk...

ieda said...

tersentuh ati akak bila baca nie .. harap semua kembali ok ya dik .. banyakkan berdoa ..

umialya said...

sayangilah ibu sementara mereka masih ader..

mama_umar_maryam said...

rafiq cpt2 get well soon ye,,ko pon tk care

Yan said...

akak nak balik kampung minggu depan.. nak jenguk ibu...yesss...