Thursday, October 28, 2010

Rafiq Kena Gigit!

Salam

sian anakandaku..kene gigit. Bukan digigit serangga ye..tapi digigit anak org!

semalam aku g tengok mak budak tu bersalin..jiran baru aku. tak sampai 2 bulan lagi duk sini. Nama dia lya. Dia bersalin anak ke-3..anak dia yg gigit rafiq tu anak ke-2 dia la..boboy jugak.

masa mula2 jumpa dulu, kalau kat taman menan mmg anak dia tu suka dtg main2 ngan rafiq..mula2 main, pahtu tolak2 sampai rafiq jatuh. masa tu aku buat derk jela kan..yela, budak umor 1 tahun 8 bulan...kira baya2 rafiq jugakla..aku biar jela kan..dah nama pon budak2..tolak2 tu biasa la..sampaila satu tahap, rafiq tgk je budak tu sure dia lari..wekkekeke..sbb budak tu nak peluk gomol pahtu tolak rafiq tertonggeng..uhuhu. Ada sekali tu hampir2 kene bucu bangku kat taman menan. Bahaya wooooo...

ok2..semalam actually aku dah tak sedap ati tgk anak dia no.2 tu asyik nyendeng kat rafiq..yela, kang kalu dia tolak kene bucu krusi ka apa ka..tak pasal je..

tak lama lepas tuu.....dengar rafiq menangis sekuat hati!!!

hati aku cakap "Dah agak dah..sure rafiq kene tolak lagi!"

tapi yg ni rafiq nangis lain macam! dia meraung..aku terus g tgk..Ya Allah....kene gigit!

mula2 kesan gigit tak nampak..lama2 dia timbul bengkak! mak si lya cepat2 suruh tuam..dan nak suh rafiq diam senang je..sua je tek..sambil tek dia lepas sambil nangis2 lagi..sakit sangatla tu..aku tahu, rafiq tu if sakit sangat je dia akan nangis n nangis...poor rafiq.

sambil tek, sambil tuam. cuak aku okeh. Sebab bengkak dia membulat. Macam kene gigit serangga!

Berkat aku duk tuam  rafiq malam td, Alhamdulillah..dah makin ok..tinggal bekas lebam tu je..tapi mau amek seminggu nak ilang tu tanda lebam tu..


 Balik umah aku terus tuam...tu pun kene umpan bagi main hp aku...if tak, dia takmo dia tuam..tiap kali tuam rafiq cakap.."namo" uhuhuh

Ni masa nak tido..actually pipi rafiq bengkak skit tau. tapi dlm gambar tak nmpk sgt.. 

 
 sebelum tido...sempat lagi bagi 'pose' senyum utk ibu....:-)

 Ni pagi tadi..tengah lena diulit intan lagi mamat ni..bengkak dah takde..kesan lebam je tinggai...

pagi tadi, masa hantar kat pengasuh rafiq, terus mengadu rafiq kene gigit. terkejut badak mamaCt. pastu pesan, suh jauhkan rafiq dari budak tu..uhuhuh

Even benda ni cam kecik je di pandang org..yela, kene gigit aper ade hal..tapi aku tidak ye..kalu kene tolak ke ape ke, itu normal..ini kene gigit sampai bengkak for me itu tak normal & takleh dibiarkan

ape yg aku terkilan sgt, Lya & mak dia hanya cakap..."fizi..nape gigit adik..kamu ni suka gigit org la.." sambil gelak2 cakap "nanti rafiq jgn serik dtg sini lagi ye.." Apekah??? dia tak hukum anak dia on dat time ke??

aku cakap betul ni, if rafiq buat, siap dia kene tampar or jentik skit mulut dia..biar dia ingat, takleh gigit org! depan2 org tu aku akan buat..aku takkan tunggu esok or lusa..dia nangis guling2 pon lantak!

ingat tak dulu aku cite rafiq suka tampar muka aku if dia marah? Alhamdulillah..skang dia dah jarang buat lagi. bukan tak buat langsung..tapi jarangla sgt2 dah.

sebab apa?? sebab aku akan tampar tangan dia tiap kali dia tampar muka aku..sambil tampar tangan, sambil aku cakap "tak boleh tampar ibu, tak baik, dosa!"  rafiq akan menangis taip kali aku tampar tangan sbb pedih...

biar dia menangis sekarang..jangan kita plak menangis kemudian hari sebab anak kita pukul anak org sampai cedera!

Maybe lepas ni, if budak tu ada dekat2 ngan rafiq, aku akan g jauhkan kot. tu jela penyelesaiannya. Dah ari2 budak2 ni akan jumpa sbb aku mmg ari2 bawak rafiq g taman menan. Prevention is better than cure rite?


Owhh...emo skit pepagi ni.

21 comments:

Fieza79 said...

aduhh..nsb baek Rafiq nangis jerit bl kena gigit tu..kalo tak lg teruk agak nya Rose...

ye la patot ibu dia kasik la pengajaran sket supaya nnt dia tak ulang bt bnda yg sama pd bdk laen kan..kalo jd pape kt anak kita ader ke dia nak bertanggungjawab...?

syg anak tangan2 kan...!

mamalieyna said...

Ya Allah teruk jugak tu penangan gigitan! hissh..kalau eina pun, sure pasni takkan lg dekat2kan mereka..mcm sepupu arif sndiri pun..nmpk je lain mcm sket, terus eina ambik jauhkan arif..better mencegah dr mengubati kan..bior ler nmpk cam kita tak hrp sgt diorang berkawan ke apa ke..tp sbb kita dah dpt baca apa yg bakal terjadi, so baik...la elakkan! sepupu arif ganaz sket sbb dh ber'abg' berkakak, cara main dia lain...ganas n slamber je..arif...sopan sket..huhu..

apapun cian la rafiq..arif lak pagi ni pun dpt habuan, berdarah kepala..hish..ni kelekaan si mama! lupa nk stori dlm n3 pagi ni..huhu..

Ena said...

alahai.. sian mat rafiq.. teruk gak tu kalo sampai bengkak, muka lak tu.. haishhh.. selalu budak2 gigit kat tangan ker kat tempat lain la kan.. ni kat muka di bahamnya..

a'a erk? dorang leh cakap sambil gelak2 je? ishhh.. kalo ena pun selalu ena jentik mulut or pukul tangan kalo tangan dier yg memukul depan org tu.. biar anak2 tau apa yg die rbuat tu salah kan.. bukan la kita hukum mcm beria sangat pun.. cuma nak bg anak kita faham..

si irfan kalo kena gigit ngan si kakak dier la.. mrmm tapi skrg dah tak de kalo ade sure abah die kasi pengajaran..

Cik PUan Mr Shaiful.. said...

aduhh sakit,,,,sian rafiq...
moga cepat sembuh

~~*Lady Salwa*~~ said...

alor, siannya rafiq... sure sakit giler kan... rafiq tomei sangat tu, tu yg budak tu geram je sampai gigit pipi dia... :)

Sama la ngan sal, kalau faris wat budak lain depan mata memang time tu jugak sal babab dia sambil cakap "jangan buat orang, tak baik.."

betul tu, biar nangis sekarang tapi akan datang dia ingat yang apa dia buat tu salah...

Macam hari tu, faris ada wat budak kat taska (ni cikgu dia la mengadu masa nak ambil dia)... Dalam keta memang kena marah la ngan sal & hubby... hehe

lydzar said...

dia mmg geram kt pipi rafiq la nih..besar betul budak tu bukak mulut dia kalau tengok kesan kt pipi tu..cian rafiq..

sama la kita, mesti akan jauhkan diri dari budak tu

nur said...

lolololooo... cian nyer rafiq! betul kata ros, masa kecik ni la nak ajar anak... anak dah sakiti org lain pun, langsung tak tegur.. hish, mmmg x boleh dibiarkan... cari kawan lain yer rafiq!

Zaidah said...

geram jugak bila baca n3 rose nie...may be budak tu nakkan attention kot sebab baru umur 1tahun lebih dah ade adik....

umialya said...

rose
manje anakpn biar le bertempat.. kalu gigit anak org, mak ayah bleh tergelak2 lg.. isshh, x bleh le camtu.. grrrrrr

chugie said...

huhu.. siannye dak rafiq. pasni rafiq kene balajar how to back up ur self dr budak2 kuat buli camni k.. cayok cayok rafiq!

Dee said...

kalo kak dee kan..mmg x bg main langsunglah ngan budak tu..silap2 x pegi pun taman menan..sian rafiq..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

fieza,
dia jerit kuat. seriau sy. betul..kene tangan2kan.

iena,
lor..nape plak tu berdarah? nnti update k..

ena,
tula, muka dijadikan sasaran..siang sunggoh. samala mek na..sy akan pukul tangan tu if depa buat salah guna tangan..if guna mulut, taula padahnye mulut kene jentik!

cik puan mr shaiful,
sy try pegi ur blog td, tapi tak available..if tak, leh follow ur blog..ehehe..thanx ya selalu komen sini..

sal,
huhuhuhu..jd mangsa lak dek pp tembam..wekekke..sian anakku..

lydzar,
yela tu kot..budak tu plak jenis gigi banyak..ish2..sakit wooo

nur,
ehehhe...leh aje nak cari kawan lain sbb rafiq ramai kawan..tp ramai2 plak ade jenis gigit2 tolak2 tu payah tu..huhuhu

kak zai,
maybe.tapi mak budak tu suppose marah n jentik skit. baru dia tahu..

kak tini,
tu sy pelik tu..mmgla leh gelak2 sb b nak control kan sbb anak dia dah buat salah..tapi jgnla sampai biarrr je anak buat ape..kene jentik!

chugie,
huhuhu..nnti ibu anta g kelas karate..wekekkeke

kak dee,
kang tak g taman sian plak rafiq..sbb umah budak tu mmg kat bawah sekali, dekat ngan taman. sah2 nampak je rafiq dia g terjah..uhuhuhuhuhu

Ayuraza said...

salam..
blogwalking nih..

Ain said...

siannya tengok sampai berbekas camtu...

budak2 kalau buat silap kena la tegur, kalau tak dia takkan tahu perbuatan tu salah....

ain pun kalau anak buat benda tak betul, ain chobit dan rotan jugak....

Sidratul Muntaha said...

sian sungguh tgk muka dia.
aduyai..
xper - xper.
nnti lagi kuat dan sihat.

littlehumblelynn said...

rose

siannya nengok..berbekas gitu sekali..bab pukul tangan anak tuh..sgt setuju..anak akak yg sulung pun jenis cepat tangan..akak memang akan pukul dia jugak kalo dia tetiba pukul kita..nak ajar kan..

Melor said...

sian rafiq. betul kata rosee klu nak ajar anak kena tegur masa anak buat salah jgn 2 3 ari baru nak tegur x jadi punya lah. melor pun buat gitu klu anak kita pukul anak org dan2 tu gak melor marah anak sendiri dan ckp pa salah dia org.

Zimah said...

alahai..siannya rose..cam adam ni plak..dia yg suka gigit org..pastu bile zimah dpt tau, mmg kena marah la..

ana said...

besar gak mulut budak tu...sian rafiq!

Ieza said...

kesian nya rafiq..nampak merah betul bekasnya..mesti sakit sangat..
memang sepatutnya kena ajar anak2 ni dari kecil..kalau x ditegur memang semakin suka la buat..

cik puan akish said...

ala siannyer rafiq...kesabaran aje la aku neh bace cite ko tau...tak suke la mak cenggitu..adoi..lemau betol!!!