Monday, October 11, 2010

Majlis Makan Kecik2 kat umah den


Hari Jumaat lepas..ngam2 29 syawal..ari terakhir utk syawal...hoho..dah ujung2 baru nak wat makan2..

memula nak wat makan ajak jiran2 yg rapat je..sudahnye..kakak aku pon sibuk nak mai mkn2..so aku kenela amek cuti ari jumaat tu sbb nak masak utk tengah hari

pikir punye pikir...buat soto ajelah. Sekali harung..takyah maasak banyk kali..ngeee

di ingatkan..ini bkn open house ye..wat makan2 kocik je..takdela jemput semua..nnti aku wat open house aku ajak rakan blogger lak k..insyaallah..semoga termakbul..amin...


**************************************************************

Lunch hour ari jemaat tu, geng2 ofis lama dtg..ngan akak aku sekali la sbb masa kat ofis lama, aku mmg satu ofis ngan kakak aku tuh..kak ras, kak ija, tini, sal dan lain2...

DSCN7831

DSCN7833

DSCN7834

DSCN7838

cube tengok..ape rafiq buat?

wekekkekek..dia ngah punggah beg abah dia yg baru balik dari johor..sib baik takde spentot..if tak, malu je ibu..ish2 budak nihh



*******************************************************************

Malamnya, kawan2 ofis lama suami lak datang...dah lama depa nak mai umah kami ni..tapi tak pernah kesampaian..so, alang2 aku wat makan tu..jemputla depa sekali.....

DSCN7849

DSCN7851

*************************************************************************

Malam tu jugak, aku ajak beberapa jiran yg mmg rapat ngan aku & anak2 depa mmg rapat ngan rafiq....kiranye geng2 rafiq la ni..ehehhe..


DSCN7862

DSCN7871

DSCN7878

aku suka gambar ni..kenangan utk rafiq ni..dah besar nanti biar dia tahu..dia pernah ade geng2 kat TSR ni..even tak tahu ape2..mmg dia sagt sonot malam tu..sbb ramai kawan!


DSCN7835DSCN7841

DSCN7858 DSCN7859

Menu utk ari tu..Soto, Triffle, kuah kacang,
dan ade satu resipi ni aku tak tahu ape nama dia (dalam gambar yg ke-4 tu)

aku belajar buat yg pisang tu ngan lecturer merangkap chef ..benda ni aku sgt suka makan masa buffet ramadhan kat intekma resort ni..

once dah tahu buat..aku selalu buat la..sangat senang nak buat...pisang, whipping cream, butter & kismis...ade sape2 nak resepi tak? budak2 suka tau benda ni..mmg licinnnnnn depa sapu..siap tanye.."acik rose..ade lagi tak yg pisang tu?" aagagagaga....aku cakap..lain taun acik buat lagi k....huhhuh...


terima kasih utk yg sudi datang..mmg penat sbb aku masak sorang2..cuma malam tu la ok skit sbb en suami ade..dia la tolong masak mee sbb masa budak2 ni serang umah aku...abis licin soto..kene wat mee as makanan tambhan..tu pon licinnnnnnn..ish2.yela, dah nam pon budak2 kan..suka makan..


alhamdulillah..takde yg terbuang..semua licin...:-)

22 comments:

aLyNnZ said...

wah sesi menjamu selera..nampak menyelerakan lar rose..hikhik budak2 mmg suke ngan beg luggage tuu pastu masuk kedlm muat2 jew..

Lynn Nasir said...

betul le, yg pisang tu lain dr yg lain :)

acik mimie said...

sedapnyeee ... acik rose .. acik mimie nak resepi pisang tuh ... share ek ...

Izan Ishak said...

sonoknya wat makan2...walaupun buat kecik2 sonok tengok tetamu dpt makan dgn puas air tgn sendiri kan~~

Fieza79 said...

sket2 pon meriah tu..ramai gak org dtg tu Rose...!

woww soto...last week fieza wt lontong makan kami 4 beranak..ni baru betol buat mkn kecik2...hehee

~~*Lady Salwa*~~ said...

hamboi, sodapnya... hehe

erm, kalau mak buyung ni rekuest nak makan makanan yg dalam pic no. 3 tu boleh tolong watkan ke???

nak yang mek rose wat jugak... :P

Zaidah said...

buatlah n3 pasal resepi pisang tu rose...

lydzar said...

sempat juga buat walaupon last minit..yummiehh nye foods itu

Dee said...

rose...nti akak dtg umah ko..suma2 tu ko kena masak..paksa ni..hahaha..

ana said...

sure lps semua setel terbaring kepenatan...hahahaha

mamalieyna said...

kecik ati ni tak jemput mek na..hehe..tula kak rose, dlm kata kecik2 nye majlis, ramai jgk yg dtg tu ha..^_^

pepun meriah!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

alynz,
eheh..besala..bkn ramadhan n bulan syawal kan bulan terliur makanan..wekekke a;ah..rafiq suke benorr beg tu..terutama part tayar dia..hehe

lynn,
belajar ngan chef. sedap..

mimie,
nnti kita share k..senang giler nak buat..

izan,
tula dia nye..penat..tapi rsa sonot sbb masak sendiri..:-)

fieza,
ehehhe..budak2 kat situ yg memeriahkan majlis..ramai dtg serang..

sal,
hohohoho..kene dtg umahla camni..ngeee...

kak zai,
insyaAllah..nnti sy buat dalam masa terdekat..:-)

lydzar,
tula..cam tiba je nak buat ni..tgk2 dah last syawal..ehhe

kak dee,
ceh..akak dari awal syawal nak mai..tapi tak mai2 jugok...tgk2 dah abis syawal dah...uwaaaa

ana,
ha'ah..rasa bengkok punggoq wakakakka

iena,
jgn kecik ati je mek na..sbb den wat kecik2je..nnti wat Open house kite jemput mek na and geng2 blogger lak ye..ngeee

eynda said...

Wahhh....best kan boleh prepare sendiri masakan utk jamu kawan2...walaupun penat rasa puas hati...

Ina Hashim said...

wahhh...rajinnya buat open hse..masak sendiri lagik..yummy nampak mknn tu sumer

**sHiKinn** said...

nak resepi..ehee.nmpak mcm menarik lg pun pisang mmg banyak kt umah..duk kt kg kan..banyak pisang..

chugie said...

bestnye, dapat jamu kengkawan kan.. best dan happy juga sebab makanan semua sold out, memang puas hati kalau tengok org mkan masakan kite..

pssst...pas ni buat tuk kengkawan blogger plak k!

nieda said...

bestnya...meriah walaupun acara mkn2..

psst..tempeklah resepi pisang ngan wipping krim tu..boleh cuba. mcm senang aje.

rynas said...

wah penat tapi berbaloi sebab semua makanan habis..murah rezeki ...

Elly & Emmy said...

bes nyer.. walaupun majlis kecik.. tapi nampak meriah..

hajarus said...

wahhh walaupun hanya makan2 kocik tapi hajar tengok dah cam open house pulak.. meriah...

bestnyer makanan licin senang nak basuh kan kak...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

yummy.. bestney makanan..
mcm2 adooo..
rajinla rose ni...

ummu said...

best kan kalau kita masak, habis licin.Lega hati takdelah membazir makanan kita.