Monday, October 25, 2010

Resipi Pisang (aku tak tahu ape nama betui dia)


ingat lagi tak resipi pisang yg aku penah cakap yg aku hidang masa makan2 kat umah aku syawal lepas...if tak ingat gak SINI ha citer dia..

memandangkan ramai yg nak cuba resipi ni..so aku share la kat sini eh.

sorila geng..sampai hari ni den tak tahu ape nama resipi ni..yg aku tahu..pisang buh whipping cream...agagagagagaga


and here it is,



Bahan2..sedikit Mix fruit, Whipping Cream 1 kotak, Pisang Berangan (dalam 7-8 biji), Butter (2 sudu besar) & 2 sudu gula pasir


DSCN8266

kupas pisang, potong2, susun cantik2 dalam bekas & tabur mix fruit

DSCN8268

Panaskan butter..guna api slow..lagi elok if guna double boil..tapi aku maleh!
ingat ye, API SLOW..

DSCN8270

Bila butter dah cair, angkat periuk dan sejukkan skit butter tu..kasi buh bawah kipas ka or ikut suka korang la nak wat camne..cam aku, mmg sambil tgk tv, aku kacau2 kasi sejuk.

Buh 1 ke 2 sudu besar gula pasir...kacauuuuu butter yg dah cair tadi kasi sebati ngan gula..if tak sebati pon takpe..janji korang kacau kasi rasa dia manisss.....ngeee

DSCN8272

Dah agak2 cam sebati & dah sejuk skit tu..buh whipping cream..
kacau lagi kasi sebati....

DSCN8274

Pastu tuang la atas pisang yg dah dikupas & potong2 tadi...tuang byk2..ehehhe

DSCN8276

Tabur la skit lagi mix fruit tadi...then....Dah siapppp...

Rupa benda ni mmg tak cantik sgt..tapi aku suka sbb rasa cam aiskrim..agaagagaga...


oh ya, sebelum tu, aku nak bagi tips..bukan ape, taknaklah buat2 tak menjadi kan..biarla aku sorang je terkene camtu..aku tak ikut arahan, sudahnye tak jadi..bahan2 nak buat pon bukan murah kan...so tak bahek membazir....:-D

TIPS:

  1. make sure butter di cairkan dengan api perlahan..if tak nnti dia cam hangus!
  2. butter dah sejuk skit leh la letak gula, jgn letak time dia panas2, nnti dia gula jd melekit2..
  3. bila gula n butter dah sebati tu..dah betul2 sejuk baru buh whipping cream
  4. seeloknye2 guna pisang berangan sahaja..sbb pisang lain tak sodap! n satu lagi, if beli pisang kat pasaraya tak bes la...cam tak manis pisang dia..aku suka beli pisang kat pasar2 barang basah..ngeeeee
  5. oh ya, pisang tu if boleh beli la yg dah mmg ngam2 dah masak..manis2 bau dia..jgn plak beli yg baru nak masak..nnti rasa tak sedap sbb keras n bergetah

SELAMAT MENCUBA!



17 comments:

acik mimie said...

yeayyyy .... tenkiuuu ...

acik mimie dah salin resepi ....
hujung minggu ni boleh cuba

tenkiu so muchhh ...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sama2 acik mimie...
guna pisang yg ngam2 masak tau..lagi sedap

chugie said...

emm best ni.. nanti nk try lah..

owh, tips rose tu sangat2 berguna lah.. sebab sy ni kalau try sesuatu yg baru, sure tak berapa nak jd.!! tq share resipi yg simple ni.

lydzar said...

sedapnyaaaaa

mamalieyna said...

waaah ada resepi! harus beli pisang nih..hehe..

~~*Lady Salwa*~~ said...

simple betul cara nak wat... tunggu rajin je... hehe

tq ye rose... hehe. nanti2 tanya la lagi resepi yg best2 kat chef tu...

**Org dh bagi betis nak peha lak mek sal ni... ngeh ngeh

Melor said...

boleh cuba ni . tq

firahadifa said...

aku nengok macam tempting jerk... nak try lah,.. nampak x susah

ana said...

menarik2...nnti leh cuba. thanks kongsi resepi!

ana said...

menarik2...nnti leh cuba. thanks kongsi resepi!

UnGu VioLet said...

wah... rajinnye akak...

Nadiah Sidek said...

senangnya resipi ni. rasanya mcm aiskrim ye? mcm nak cuba je

Izan Ishak said...

mekrose, dah terliur ni....
nak cuba..nak cuba~~

Ena said...

simple tapi menarik la rose.. nak kena cuba nie..

thanks.. ;)

umialya said...

kena cuba gak ni

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

betul la tu korang semua..sonang aje nak buek..
sesenang A B C..agagagaga...

popo said...

mcm pencuci mulut kt kedai arab depan uma jer..huhhu