Friday, October 15, 2010

1 tahun 3 Bulan @ 15 Bulan



Happy 15 months utk mat rafiq..

woweeeeee..........phewitt...dah makin besorrr dah anak ibu

dah pandai macam2...


vocab :


~abah (since umor 8 bulan)

~e-bu (1 tahun 2 bulan)

~meh (if ajak g mane2 tempat dia nak sambil tarik jari telunjuk)

~Ti (totis, anak patung kure2)

~Pa Pa pa (bila kuar lagu stacy yg pakai buang tu..sambil 2 tangan dia goyang2..cam menari..wakakkka)

~chiiiii (kalu bagi barang kat dia) time kasih la tu kunun..

~bam bam sambil tepok2 tilam
(boom or tido)




arahan:

~aku cakap jom (dia cepat2 bangun nak pegi)

~mana remote? (g amek remote sambil tergedek2 bontot)

~mana totis? (g amek totis n bagi kat aku)

~bommm (terus tido kat sebelah)


selain itu:

~masih menyusu susu ibu sepenuhnya

~disiang hari, hanya minum 6 oz susu. Sejak rafiq dah makan mcm2..dia kurang minum susu masa siang, tapi suka minum air masak.

~masih ade alahan teruk ngan susu lembu (air milo, cheese, air vitagen ke ape semua takleh..abis bijik2 badan)

~rafiq suka kembah baju yg ibu nak jemur & nak lipat

~suka masuk almari baju n 'kemas2' baju..ish2

~kalau nak makan, kene bagi dia satu pinggan kosong tuk dia ketuk2 ngan sudu..if tak, nak amek pinggan yg berisi makanan utk dibuat main..

~baring2 golek2 atas sofa landing cam org besar bila nak tgk tv..pastu kat tangan kene ade remote..uhuhuhu eksyen sunggoh!

~kalu main hp, buh kat telinga sambil tekan2, pastu gelak sorang2 pastu sembang2, guling2 lak tuh.. konon2 ngah bersembang ngan org la tu..mcm2 budak ni..

~kalau penat, dah melekit2 badan & nak tido, rafiq selalu mintak mandi..ditarik2 baju aku ajak g toilet.

~kalau jatuh, dia akn datang mengadu sakit sambil usap2 kepala or tempat2 lain yg terkena/sakit. uhuhu

~kalu yak, dah pandai nangis2 sambil tarik baju ajak pegi toilet. tak selesa kot..


DSCN7992


Akalnye juga makin panjanggggggg.......
merajuk, membentak, menangis tipu2 dan baaaaanyak lagi....juga suka pukul muka ibu, abah if tak dapat ape yg dihajati..eh noti eh...nak kene babab sokmo tangan tu..baru dia ingat..


oh ya, gigi rafiq dah ade 9 batang..baru tumbuh satu bahagian atas, kat belakang & gambar di atas di ambil semalam..makin pandai berposing mamat ni..uhuhuhu


17 comments:

nieda said...

happy 15 months old..makin pnj akal dia

chugie said...

yeay! happy 15th monthd rafiq! dah pandai macam2 ye.. gigi pun dh banyak tu, patut lah dh pandai ckp memacam..

pssst: ibunye x nak tambah lg ke?

~~*Lady Salwa*~~ said...

Makin bertambah skill nih...

dah pandai posing ni boleh la ibu dia join macam2 kontest... ehehe

seronok kan bila anak dah pandai macam2 tambah dah faham arahan... senang nak suh wat apa2... hehe

mamalieyna said...

happy 15 month rafiq!

waah cam iklan gigi, suka senyum tayang gigi kan..sweet! ^_^

Cik PUan Mr Shaiful.. said...

moga menjadi anak yg soleh

cik puan akish said...

beshor sudah...bnyk akal...:)be a gud boy ya lalink rafiq!!

Ena said...

heheh..

banyak dah tu peningkatan dak rafiq tu rose..
seronok keletah time nie.. rasa lucu sokmo..

[-suziey-] said...

happy 15 mnth rafiq..waaa byk dh yg diblajar..good to know :)

Cik Aada said...

olololo comelnya pangai rafiq...ishhh..gerram nak cubet2 pipi tuh..

MOMMY NADIA said...

dah besar Rafiq..Rose,dah boleh bg adik ni...hehehe ;)

wahida said...

dah pandai mcm2 ye rafiq...jgn notti2 tau...apapun, rafiq tetap comel...

Elly & Emmy said...

wahh.. dah byk gigi dia..senyum sokmo dia..

ana said...

yey...rafiq dah besar. "ibu...rafiq nak adik..." hehehehe

umialya said...

grrrrrrmmmmnye tgk rafiq tersenyum!!

mama_umar_maryam said...

15months ni mmg sel-sel otak tgh bersmbung2,hahahahah,bijak rafiq!

Nia said...

dia dah pandai politik kan kita dah umur mcm ni..uii,..mmg panjang akalnya..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak nida,
tula. tak terjangkau akalku pon ade..wekekke

chugie,
nak jugak tambah ahlinya..tapi tunggu dulu..ehhehe

sal,
tula, tp kdg2 arah lain dia g amek benda lain..wekeke

iena,
iklan colgate..ngeee

cik puan mr shaiful,
amin...(takde blog ye? if ade nnti inform ye..leh akak g komen2 kat ur blog lak)

akish,
panjanggggg cam kacang panjang.wekekke

ena,
tu arr...sakit perot gelak sorang2 bila tgk dia tak benti2 bercakap ntah ape2..ekekek

suziey,
alhamdulillah...:-)

Ada,
mehla cubit..ibu dia kasi can..ehehehe

nad,
ecececehh..kang leh join d club la ni eh..ehehehe

wahida,
mmg makin notti pong..uhuhu

uda,
kuat menggigit tau uhuhu

ana,
kekekekek...nanti..tungguu dulu..:-)

kak tini,
gigit je dia tuu...ehehhe

zety,
tula dia nye..bersambung2 sampai ibu pon jd ting tong..kikikik

nia,
hoho..jgn cakapla..mcm2 akal dia n politiknye..kalah pak menteri...:-)