Thursday, October 14, 2010

He He He


nape tajuk camtu? eheheheh..sbb td duk godek2 gambor dalam Memory card..tibe2 terjumpa gambor ni..tak pernah publish sini..hehhe..


actually, aku nak buh sini ialah sebab cam tak cayo..anak teruna aku tu bertukor kaler bila makin besor..mula2 kuar cerah..pastu jd cekelat..pastu jd makin gelap kulit dia..pastu jd makin cerah sikit2 plak..dari tengah hidung pastu merebak ke seluruhnya..aku nampak sikit2 perubahan tu..yela, ari2 duk telek time menyusu dia..ehehhe

masa baby..sampai ade yg cakap,

"Macam Dayang Senandung..."

"Eh..gelap nak ujan la.."

:-(( nak nangis tau rasa....


tapi aku wat derk je..redha ajela if anak aku golap..nak kate aku suker minum kopi takde lak..apetah lagi makan nasi ngan kicap..wekekke..tapi aku mmg suker main ngan kucing..nama dia ITAM..tataula ape kaitan..tapi org tua2 kan suka kait2kan ngan kucing/ ape2 jelah yg kaitkan ngan hitam..

wallahualam....

apa yg pasti...semua tu takyahla nak pelik..semua keje tuhan..rafiq lahir cukup sifat sihat walafiat aku dah bersyukur sangat....alhamdulillah...




:: masa ni rafiq baru je abis pantang..nak masuk 3 bulan ::


Kecik2 dulu golap je anak ibu ni..dah besor..cerah la plak..tapi yg kelakornye..muka je cerah..kaki n badan cekelat..wekekkeke

rafiq jgn malu2 tau..ibu dah buh daun keladi kat situ....kah kah kah!



nota noti: keje dah mula datang..takleh nak berlalalalla lebey2 lagi..uhuhu

23 comments:

ana said...

anak ana yg no2 tu pun sama...lahir gelap besar cerah tapi kat muka je la. hehehehe

CatlinaFly said...

huhu mane gmabrnye tak dek pon...ke internet sy prob nih

rose, E-ein ni kejap cerah kejap gelap gak..masa lahir, merah (org kata kalau bb kulit merah, putih lah tu kot hahaha)-padahal mak abah dia sawo matang!

masuk 1 bulan-3 bulan: gelap(sebab sakit kulit)

3 bulan - skrg kejap cerah, kejap gelap...ikut time alergik dia dtg....kalau time kulit dia ok, nampak bersih dgn cerah je kulit dia...

kadang2 dtg sakit tu, mesti sy dgn hubby ckp, eh E-ein ni hitam pulak kali ni, mesti dah dtg balik sakit dia ni...so kena cepat2 kasi ubt makan, sabun mandi berubat(rege RM48 sebotoi) dan ubat sapu (RM36 botol cinonit lak tu)....memang tak leh nak pakai bedak2 atau sabun2 wangi tau..makin gatal nanti..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ana,
tula. muka je cerah..wekekke

cat,
oooo..dia ade excema ye?
samala ngan anak buah sy tu..if dia makan cekelat, sure jd gatal2..pastu jd gelap..bila gatal2 takde..kulit cam cerah la skit n licin...
mahal ek ubat2 dia..rafiq pon ade excema..tapi sbb dia minum susu badan..tu yg tak teruk sgt..if tak, mau jd cam sepupu dia..takde choice terpaksa gak minum susu lembu..n gatal2 abis badan..

Ena said...

hehehe

Sma la ngan anak2 ena pun.. masa lahir semua gelap..
kalo si kakak dah bebrp bulan cerah dah.. pastu skrg dah nampak gelap balik dah..

Irfan pulak.. memg sangat gelap, pastu makin cerah dan terus jer cerah sampai la nie.. tak tau la dah besar esok gelap pulak.. yerla budak laki kan..

Izan Ishak said...

anak2 izan makin besar makin gelap lagi2 si abg sbb dah sekolah. lain2 tu pun sama...hehehe...nasib baik tak kasi main panas kat luar rumah selalu...

Zimah said...

adam lahir cerah..pastu makin gelap..skrg ni makin cerah..lebih cerah dari ayah + mama dia..hehe..
nnti dah besar..asek main panas, confirm gelap balik..

mamalieyna said...

comeinye daun keladi tu..ekeke..biasalah tu mek rose kan..pembesaran anak2 ni..kita mmg tak terjangka..semua kerja Allah..haa skrg, comei lotte...!

Zaidah said...

hitam ker gelap ker tak kisahlah rose..yang penting anak2 sihat n sempurna dah bersyukur sangat....klu gelap bleh touch up2...hehehe

Fieza79 said...

hehee..sama la si Irfan tu...masa lahir gelap je kulit dia...ingat mmg anak teruna tu akan berkulit itam manis la smpai dewasa ghupa nya bl dh besor kulit tu pelan2 cerah...

btol...kat muka lg cerah dr kaki tgn...sama la tu Irfan pon...

aLyNnZ said...

eheh..sama lar ngan danish dulu rose..ms br lahir jd gelap cam semacam coz dok bwh lampu (jaundis) 2minggu..pastu lama2 skit muka jd cerah tp pai sekarang dr bwh pusat pai kaki cam lebey golap dr muke..ahahh..tp lau golap pun ikut kulit babah nyer..hikhik..xkisah lar kan asalkn sihat..kan rose?

lydzar said...

daun keladi yg paling mahal tuuu!

maszmadi said...

hehe so sweet la daun keladi tu, kompem rafiq x malu dah.....

~~*Lady Salwa*~~ said...

sama la ngan faris dulu. masa lahir kulit suam2 cekelat... hehe

dah besar memang makin cerah, tapi tang muka ja. badan masih suam2 cekelat... keh keh keh...

tak pa, orang kata anak lelaki ni biar kulit cekelat2 sket, baru nampak macho...

anak pompuan nanti biar putih melepak... boleh gitu???? hehe

Elly & Emmy said...

rose.. arwah ayah saya pernah cakap..
"kalau bb yg lahir kulit kelabu/gelap sikit.. nanti besar putih.. dan kalau bb yg lahir kulit merah/cerah.. nanti besar jadi gelap"

memang betul punn.. sebab anak saya si iman tu masa lahir kulit malapp jer.. bila besar putih pulak. si nadya pula masa lahir putih melepak siap merah bibir lagik .. bila besar dah jadi sawa matang plak..huhuhuk sian anak dara ku..

[-suziey-] said...

same mcm ank kakak kita..kecik2 gelap..mmg org panggil dayang senandung..hiks..dh la girl..tp bila besar semakin cerah..bese la tu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ena,
oo..irfan tu putih dari kakak anis eh? ehehhe..putih ikut ena la tu eh..:-)

izan,
maybe sbb depa dh selalu kuar..kene cahaya matahari..si rafiq tu kang dah pandai main sendiri nak main luar jela tu..haihh..

zimah,
eheehhe..ikat sure dia tak kuar main panas..wekkeke

iena,
mahal tu daun pisang..ehehe
betul2..:-)

kak zai,
betul2..tapi if gelap camno nak touch up..kene wat cam arwah MJ la kot eh..wekekke

fieza,
keh keh keh..sib baikmain cerah kan..sama eh..kaki n perot cekelat..ahhaha

alynnz,
betul2..rafiq tu if golap ikut abah dia la kan kot..wekekkeke..

lydzar,
betul2..mahal tuuu...ngeee

mas,
aahahahhha....tutup..malu rafiq tau

sal,
haaaa itu mmg betul. tapi if budak2 kan..if putih melepak geramm je tgk kan?
eh, gegurl nnti nak putih melepak la wkakakakk..aminnn

uda,
ooo..pernah gak dengar
if lahir putih pucat, besar jd itam
if lahir merah2, besar putih melepak
if lahir malap/gelap, besar cerah la. tu..ehehhe

takpe huda..si kembar tu nampak cam terang je..ngeee

suziey,
nnti if dpt gegirl nak anak putih cam aqeel leh..wekekekke. tapi tgk la mak dia..mmg putih melepak anak mmg la putih ikut mak dia..wekkeke

LYaFRINA said...

hehheee.. pndai cover kt bahagian tu yer..

biasala bay baru lahir mmg x mpamerkn kaler n wajah y sbnar lg.. ila mkin besar bru kt dpt tgk wajah y betul n kaler kulit.. hasil bf.. kulit rafiq sgt cantik kan??

**sHiKinn** said...

ala..baby masa kecik2 mmg la gelap kn sb kulit dia tak terik lg.ehee..nazra pun sama..tp skrg dia br 3 bulan..tak tau la nti cm ner..nampak cam golap ajo..tp kalo baby masa lahir putih melepak jgn tak tau bila besar jd golap jugo..
skrg sy dah tak kisah ler..golap nko cerah ker..janji sihat dan comel!

hajarus said...

walau kecik dl rafiq gelap tapi tetap comel.... sekarang plak encem tau...

chugie said...

a'ah lah.. dulu masa baby rafiq agak gelap kan.. skang ni cerah.. penangan susu ibu kot ! :D

Lynn Nasir said...

la..kulit hitam takpe jgn hati hitam :(

Dee said...

baby mula2 keluar bukan leh confirm kaler kulit dia lagi rose..biasalah tu..dia akan berubah-ubah smpilah dh besor sket baru nmpk kaler yg betul2..mcm anak2 kak dee dua2 kuar cerah sbb masa ngandung mmg bantai minum kopi je..soya sekali pun x pernah..bos kak dee pun gitu..bantai kopi...anak dia putih2 gak..hehehe..

anak2 ni kalo x ikut mak, ikut ayah..kalo x, ikut makcik, pakcik, atok, nenek, moyang..biasalah tukan..darah keturunan mengalir di dlm..

rynas said...

iskk..masa baby tak terserlah lagi kulitnya tuh. tapi org tua2 kata kalau kulit dia merah2 masa lahir esok besar dia putih..