Friday, October 1, 2010

Kedai Makan Malaysia Negaraku – Bayar RM2, makan puas2!

Daaa masuk ari jumaat..tik tok tik tok..daaa masuk oktober..eh..seram sejuk plak rasa..awat cepat sgt masa berlalu ni? nak kiamat kah? hurmmm....

ok2, korang ingat tak pasal kedai makan kat pusat komersial seksyen 7, shah alam yang hanya perlu bayar RM2 sajork utk makan sepuas2nye tu?? Ala...yg buka awal ramadhan baru2 ni...

al-kisahnye, last week lepas balik dari umah akak aku, kami ronda2 saje nak cuci2 mata n if ade kedai yg bes leh singgah..

pastu suami aku terpandangla satu kedai ni..."Eh, peliknye kedai ni, nama Malaysia Negaraku..pahtu cam kantin kerusi dia..nak cube makan sini lah"..

masa tu aku dah tahu tapi tak sangka la plak suami aku tak tahu pasai kedai ni..tula kan..keje mengalahkan menteri..

tapikan..aku rasa mmg ade sesetengah org tatau pasai kedai ni kot..aku tahu pon dari paper..maybe suami aku terlepas pandang..mustahil la plak dia tak baca paper..sbb paper adalah 'makanan' dia..


  • Nama pemilik kedai Datuk Zainal Abidin Awang Kechik, beliau ada 5 buah hotel bertaraf 7 bintang di luar negara & berpengalaman 20 tahun dlm industri makanan
  • Tujuan utama buat kedai ni adalah nak tolong org yg kurang mampu agar dpt mknn berkualiti pada rege yg muroh spt student, pekerja kilang dsb.
  • Tunjuk MyKad dapat rege RM2, if takde MyKad kene bayar RM6 ~ makan sampai muntah!
  • Kalau guna alat2 mcm tray & gelas kat situ kene basuh sendiri ye..if nak tapau pon buleh..
  • Datuk tu berhasrat nak bukak 220 buah cawangan lagi..dia nak pastikan setiap kawasan parlimen ade cawagan Kedai makan camni...
  • Perbelanjaan bagi maintenance dan pelbagai utk kedai ni sebulan ialah dalam RM30 k...korang agak, leh ke cover balik tu? tapi sbb bkn berasaskan keuntungan, so biaq p la kan? ehhe
  • untuk maklumat lanjut, KLIK sini


IMG00173-20100926-2043

Pandangan dari depan kedai. Hari kami pegi tu, adalah hari pertama bukak selepas hampir 2 minggu bercuti raya.....aku tanye gak, nape student tak mai? dia kate sbb ari ni 1st day bukak, maybe depa tak perasan...


DSCN7641

Lauk hari tu sangat sedap..Gulai Kawah ayam, sayur kobis, telur dadar..air plak air gesss ish2..rasa cam pegi beraya lak..wakakka

yg bes nye..kami duduk je, siap letakkan tisu & botol kicap kat tempat kami..yela, dah bayar murah kan..kami tak expect akan dilayan camtu sekali..kedai bayar mahal nak mampos je wat camtu..

DSCN7640

Oh ya, ini anak sy..tidak dijual..harap maklum ya...ngeeeee. Kerusi dia ala-ala kantin sekolah kan? eheh

DSCN7642

Hohoho..ni part paling bess...memula kami cam tercengang2.."eh yang, nape org tu basuh pinggan?" wakkakakakka..pastu baru aku teringat..kat dlm paper tu tulih kene basuh pinggan sendiri..ahahaha...okeh2..mmg lawak la..sbb terasa betul cam kat umah..ni la salah satu nilai murni org malaysia yg nak diserapkan oleh Pemilik kedai ni..i like!


Aku harap..pasni ramai lagi org2 malaysia yg kaya raya sanggup buat camni..Bukan makan mencekik utk diri sendiri dan kroni masing2 sajork..ape salahnye buat keje amal camni kan?

even aku still kene bayar...tapi hanya dengan RM2 seorang kami dpt makan dan leh tambah n makan sampai muntah..muahahahahha...

Semoga Allah murahkan rezeki org2 seperti pemilik kedai ini..aminn...


14 comments:

Ena said...

Betul tu rose, tak ramai Jutawan2 yg ada kat Malaysia nie nak wat camni.. lagi dicekik & kedekut tu ramai la.. eh! termengata la pulok! hhohooo..

comei weyh pose dah rafiq tu.. nyengihhhh sokmo..

bungacahaya said...

Salam...mcm best jer ni. Nape saya tk pernah tau pun. Huhuhu

Fieza79 said...

itu la ari tu ada tgk dlm tv psl kedai ni...sgt pemurah kan org kaya ni...bagus harta yg ada dikogsi2 dgn org laen...kalo kat sini ado kan best..dpt la menumpang mkn...save bajet..hehee

Ju@Lucky^Mummy said...

bagus bagus..leh cuba nih

mamalieyna said...

ooooh dah terjah ke rose?...mmg betul2 eh apply camni, byr murah..makan sampai nk muntah pun takpa..then part basuh pinggan sndiri tu yg best! ^_^

tu laa...org kaya ptt wat amal jariah camni..!

rafiq yg tomeeiii...suka senyum camtu tau!

notty said...

salam kenal..salam ziarah..salam 1 malaysia..hihi..dah lama baca blog akak..baru tergerak hati nak komen..gara-gara kak ros dah pergi restoran ni la..aah..mmg ada keluar tv pon dlu..tu yg rasa macam kagum dan terharu..semoga niat suci murni owner dia tu sentiasa diberkati dan dijadikan teladan kat org2 kaya harta lain2..

Cik PUan Mr Shaiful.. said...

harus pergi nieee....dah dekat dgn umah tapi tak pegi2...eheeee tak da la dkat sgt..tapi selalu la melencong ke syn 7 tue,,,,ate budak uitm shah alam

chugie said...

ye.. sy penah tengok dlm tv psl kedai makan ni. Memang bagus lah, membantu golongan yang kurang berkemampuan.

terpikir gak, dorang bleh je jual murah & bg makan free, kenapa ada peniaga yang jual dengan harga yg tinggi dan sanggup berkira ek?

moga kedai tu sentiasa di murahkan rezeki..

ana said...

klu tak salah yg tolong2 masak tu pun kebanyakkannya sukarelawan...dlm erti kata lain x bergaji.

shima said...

ari tu ada tgk dlm tv..mcm kelakar plak kan.kena cuci pinggan.tp ok la..berbaloi cuma byr rm 2.00. agaknya kena p awal kot br dpt mcm mcm jenis lauk heheh

teringin gak nk pi wei hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

comeinya rafiq... suka tengok dia senyum camtu...

bagusnya la ada rakyat malaysia yang prihatin camni. bukan sekadar nak kaut untung je...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Salam rose & rafiq..apa kabar? Makin encemla rafiq..
Hari tu ada tgk berita gak ttg rest ni..bagus gak la kan ada gak org kaya yg b'murahati mcm ni..sem0ga terus d murahkan rezeki..amin..

Ruziawati Bukhari said...

mmg bagus dia ni.. banyak pahala dia dapatkan? rose kata kari tu sedap.. yum.. yum.. layanan pun bagus.. so apalagi yg kita mintakkan?

sup tulang itu adalah sungguh menggiurkan sekali dong!

ckLah@xiiinam said...

Selamat menjamu selera.....