Wednesday, April 27, 2011

Check-up @ 19 Weeks


Salam,

21 april lepas, ada appointment ngan Doc siti @ SALAM sbb nak dapatkan report scan..Kat kenek gomen pon aku ade check up gak..iaitu semalam..26 april. semalam pegi sorang2 je sbb hubby otstesen ke terengganu..but, no hal la..sorang2 pon ok sbb 2nd pregnancy kan...:-)




Report @ SALAM

Baby alhamdulillah..sihat & sgt aktif bergerak2...biasala kan ruang masih banyak. tunggula akhir2 nanti, senyap je gerak skit sbb dah sempit..:-)

Berat ibu: toksah cerita la..makin bambam..ahahha yg pasti dah naik 3.5 kilo sejak awal pregnant...uii kuss semangat! actually..masa mabuk ari tu berat aku tak naik sgt..selepas ilang mabuk tu ha..naik byk..selera makan jgn cakapla..mmg menjadi2..kene control nihh...

Berat baby: 244 gram



Report @ Klinik Desa Padang Jawa

HB: yg ni mmg buat aku susah ati la..sbb Hb aku rendah weh..10.2 jer.. so doc bekalkan Obimin & ubat tambah darah.

BP: Ok..iaitu 110/70

Result minum air gula 31 mac lepas: 4.4 masa puasa & 6.6 lepas minum air gula which is OK..minggu ke 28 minum air gula lagi ..*Yuck!*

lain2 semua ok..

cuma Risiko kehamilan aku kali ini makin bertambah la..due to low HB..masalahnye skang ni aku mmg tak suka makan internal organ cam hati ka apa..kerang, lala, kupang n seangkatan dengannya..masyaAllah bercinta aku nak makan weh. so skang ni kene bergantung pada ubat2 & supplement yg mmg aku kene menten amikla ni. Hurmm..sian bb & aku jugakla la sbb bahaya HB rendah ni nurse cakap sbb takut berlaku tumpah darah..nauzubillah......doakan terbaik utk aku..aminn..


sape penah alami ANEMIA (Kekurangan Sel Darah merah) sepanjang pregnant?? kongsila sini..n kasi tips camne nak upkan balik Hb aku tanpa amek hati, kerang n so on yg mmg aku tak suka makan!



27 comments:

Sidratul Muntaha said...

ade org ckp kena byk mkn organ dalamna.
tpi tak thulah...
harap - harap ko dengan baby pun sihat sejahtera hendaknya..

Anah said...

kalo anah dl, minum kopi ng teh je trus hb turun...kalo avoid dua2 tu ng mkn kerang mmg naik balik..

*azni* said...

azni pun jenis tak mkn organ dlm..tp alhamdulillah hb ok.spt anah ckp la kena kurangkan minum kopi,teh,milo,coklat baru hb ok.ni misi yg bgtau..

♥SyilaSyira♥ said...

salam...syila dulu pun ada anemia.klo rose xleh makan organ dalaman tu syila sarankan makan kucai goreng ngan telur...insyaallah ok..makan tiap2 hari. simpan kucai buat stok kat umah.:-)semoga semuanya berjalan lancar ye..

nur said...

kat sana senang tak nak cari buah delima? kalau akak dulu, makan demila jer utk naikkan HB, pernah naik sampai 12 sbb duk mkn delima hari hari... lagi satu perua org tua tua, ros cuba mkn kacang tanah atau telur puyuh.. mana tahu sesuai dgn ros

diLa said...

meh nk cdg skit..mnum kopi+teh+soya bole tp 2jam lps mkn..lg, mnum susu secara teratur, pil zat besi yg kenek bg tu mkn la jugak - 1 jam sblm mkn (tp haku xmkn dh bile perot dh beso, org kate pil tu bt bby beso bagai juara hahaha!! xtau la betul ke x)), mkn syur kaler ijau gelap..haku x mkn pn organ2 dlman ni..x selera mak huhu..1 lg,ni insyaAllah mujarab, kalo jumpe buah delima, sila la beli & mkn yer.. :D

LYAfrina said...

BESTNYER:-)
SAYU TGK PIC BABY NI

ROSE KENA AMBIK VITAMIN FERROST TU.. Y TU MESTI MAKAN.. SELAIN TU TRY LA CARI VITAMIN TAMBAHAN UTK IBU MENGANDUNG KAT FARMASI..

cerita mama said...

sy cdg'n mkn buah delima dr mkn organ dalaman..sy selalu amalkan bila ada prob dgn darah..

Amiizaa2001 said...

rose makan buah dragon yg kaler merah tu:)

mamashikin said...

hi rose...suka masuk blog ibu2 mgndung nih..kak fieza, mamaliena..sume dah join awk..
oh hb tinggi eh..tak pernah la plak mcm tu..tp biasanya mkn obimin jer kan..kalo yg tradisional punya..mkn bayam merah..dan hati ayam..tp tak elok mkn hati tuh...

MrS. F!zA said...

nape kna minum air gula dah disaat awal pregnant?

*nape plk kna minum ek?kita tk minum pon dlu

wahida said...

tak pernah jadik mcm ni tapi aku doakan ko takde apa2 yg mudarat akan berlaku...semoga semuanya dipermudahkan...

zaidah said...

selalu makan kerang aje...sebab hb zai klu preggy pun tak lah tinggi selalu 11 something....

Sofya said...

Rose : jom baca n3 ni mungkin leh tolong awak..

http://sayangsofya.blogspot.com/2011/04/aku-anemia.html

BabyIntan said...

Tips utk naikkan HB den tak tahu lah pula but personally intan rasa makan organ dalaman nie tak elok.

Apa pon intan doakan agar u and ur baby sihat semuanya :)

Latest n3: Arissa Di Cium Kucing Biru!

eT said...

huhu..tgk gambar scan baby tuh pon dah sonok...
kalo dpt tgk real lg best kan...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

tak taulah plak nk bg tips mcmana ..tp Rose cubalah ikut tips2 yg kwn bg ni..apapon harap Rose& baby dlm perut sentiasa sihat..semoga dipermudahkan segalanye..

umialya said...

lebihkan ambil makanan dari kekacang spt tempe dan air soya..

g2 gak Makanan2 laut dan sayur bayam antara contohnya

.:mUnies:. said...

harap baby sihat2 ajeee

ch@ said...

ooo kita suka makan organ-organ dalaman ni, kerang tu huiii mengancam walaupun rebus je, sayangnya kita alergik, huaaa. baby comel-baby comel. suka-suka.

etiey.com© said...

tak de pengalaman utk ini.. dulu so far alhamdulillah wlpn berat badanm kaw2 naik. moga sentiasa sihat mek...

littlehumblelynn said...

rose

masa mgdg auni dulu-mmg problem no 1 nih..smp bersalin sama jugak..

gynae saran makan Sangobion..boleh beli kat farmasi..tp still x jalan jugak utk kak lyn

apapun ok je bersalin..x de problem..

lydzar said...

ermm makan supplement shaklee tu, membantu tak? cuba tanya dgn seller dia

Nida said...

Nida dulu pun selalu low HB.. even sampai sekarang pun low HB.. tapi masa Nida mengandung dulu amik salindah, adalah sedikit perubahan... sekarang Nida makan pil Elevit...

dinor's family said...

rindu la nak rasa lg saat2 baby dlm perut tu...ajaibkn kejadian tuhan.....

eB ezrin said...

kak eB amalkan bayam... sbb kerang x bgs utk baby...

eh ros, dh tau jantina ke?... jeng3 :)

Nadiah Sidek said...

sy bkn anemia..sy talasemia. pregnant ke tak, Hb mmg sentiasa rendah..mmg takleh nak buat apa utk naikkan Hb tapi alhamdulillah ok je maybe sbb badan dah adapt kan.

mkn la bayam..insyaAllah blh naikkan Hb. org kata ikan bilis pun ok gak :)