Thursday, April 14, 2011

Rindunya saat itu....:-)


Salam,

Rindu apa?? ehehe aku rindu saat mengepam susu kat ofis laa...:-p

Bertapa manisnya pengalaman mengepam susu untuk anak tersayang masa bekerja. Ramai anggap itu satu bebanan. Mcm2 alasan diberi..itu ini dan begitu begini sehingga tak tercapai hasrat nak menyusu anak secara eksklusif! Tapi percayalah...penat lelah itu akan ilang sekelip mata bila melihat anak kita membesar dengan air susu kita..dari darah daging kita sendiri. Takde tolok bandingnya kepuasan tu..masa mula2 dulu pon, aku bermula dengan zero knowledge. Alhamdulillah..berkat sabar, berdoa, berusaha & tawakal kepada Allah...berjaya hingga saat ini.


Tapi tipulah if aku cakap..tak penat langsung..serius tipu..Banyak masa, tenaga & pengorbanan dalam proses nak menjayakan diri utk menyusu anak sepenuhnya tanpa bantuan susu formula...mmg akan ade org yg pandang serong.."eh takde keje lain ke..pam susu pam susu pam susu.." ehhehehe...takpelah dek non..janji keje den beres!!!

Mesti ade yg pikir..tak betui ke mek rose ni..mengepam kat ofis pon rindu ke?? ahahah..iyer...sy rindu..rindu nak mengusung pam ke hulu ke hilir..biasanya..rutin aku pam ialah jam 10 pagi, 1 tengah hari & 4 petang..dah jadi satu rutin harian yg mana if tak buat, tak lengkap rasa hidup..iaitu mengepam susu! 

dah hampir sebulan aku stop pam kat ofis. Mula2 rasa janggal. Rasa sedih. Rasa serba tak kenala kata org. Sbb dah terbiasa hampir 2 tahun mengepam tanpa jemu utk rafiq. Pagi2, rasa pelik tak usung beg pam avent kesayangan ku tu..petang2 pon cam tercarik2 mcm ada benda tak cukup..nak balik sure nak pegi kat pantri bukak peti ais amek susu2 dah dipam.."Oh..aku dah stop mengepam la..lupa...." *senyum sorang2..:-)* alhamdulillah skang dah dapat biasakan diri dengan situasi ni..takde dah tercari2 lagi...:-)

Hingga ke hari ini, rafiq masih menikmati susu ibunya yg lazat ini..tapi dah berubah rasa kot sbb menyusu kejap2 je..then leka bermain2 then dtg lagi cari 'candu' dia..eheheheh...Ibu tak menolak if rafiq mintak...& Ibu tak offer ya..sbb ibu dah rasa tak selesa Nak..sakit nips..rasa nak muntah  tiap kali rafiq nak tek..tapi ibu tahan...selagi boleh bertahan..insyaAllah...

Semoga Allah memberi peluang & rezeki air susu yang melimpah ruah utk adik Rafiq nanti..by dat time..rafiq pon dah 2 tahun 2 bulan...if rafiq nak nyusu lagi ibu takkan tolak...sama2 menikmati susu yg paling lazat di dunia...:-)


Tak sabar nak sambung projek mengepam bulan 9 ni..semoga dipermudahkan..amin....:-):-)



"HAPPY BREASTFEEDING"

27 comments:

Dee said...

rindu tu akan terpadam bila yg kedua itu lahir..sabar ye rose..skrg ni nikmati keindahan mengandung..bestkan..

NM02 said...

rindu nak mengepam... adoyai... nnt dah banyak susunya, tak larat plak nak ngepam.. hikhikhik...

lydzar said...

saya pon memula stop rasa lain macam je..tetiba rasa apsal aku duduk kt meja je ni. dh kol 10pagi apasal takpegi surau ni..

lama2 boleh accept. hehe sabau2..enjoy moment peknen pulak sementara waktu ni

etiey.com© said...

tunggu yang kedau.. nanti saat itu datang kembali... tahniah mek!

Mama Hanim said...

susu ibu yg terbaik utk anak kan.. akan tiba jua saat itu, tggu ye..

Zue AnnaLeeya said...

xpe rose... nanti pam susu utk adik rafiq erk...

YaYaNsMuM said...

Breastfeeding is the moment to remember...

Salam perkenalan from yayansmum~~~~

mamalieyna said...

takpa mek rose..nnti..akan melaluinye lagi kan..best la kamoo..hehe..skrg tumpukan pd kendungan ye..takecare,,

alaaa...nak join buyung, belum ada rezki la..hee...

Zimah's Depart - Shaklee Online Store said...
This comment has been removed by the author.
Zimah said...

sy pun dah stop pam..tp masih direct feeding belah mlm dan cuti..kul 5 blk keja adam dah dok bising2 nenen nenen..

wahida said...

kagum dgn ko...sgt bersemangat dan kuat semangat!!
semoga semuanya dipermudahkan bila yg kedua nnt amin...

azzey said...

Okayle tu . blh bagi BF sampai 2 tahun lbh.

eT said...

Hehe..mmg bila dah stop rasa rindu jek nk pam balik..
eT dah nk start pam balik nih..hehe

bonda dadif aka akish said...

wahhh kagom ok=)

Hanis Azla said...

perkara yg kita buat hari mmg terasa rindu bila ditinggalkan.. mcm ni dah dua tahun mestilah terasa kan.. harap2 semakin byk susu lagi slps ini..

[-suziey-] said...

insyaAllah xlama lagi..:) kita dulu lps dh stop mengepam rs relax nya..ekkekek:D

Marsha~ said...

saya pun rindu!!! rindu bila tek mengeras sebab susu dah banyak.. rindu bila tek rasa panas bila susu terhasil.. rindunyeeeeeeeeeee

LYAfrina said...

suka baca ni rose.. rasa sejuk hati.. besar nanti msti rafiq jd ank y baik & bguna sbb mbesar dgn susu ibu.. antibodi pon akn kuat..

insyallah... lps ni rose akan mgulangi lagi pjuangan utk bf anak:-)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Pasti masa itu akan tiba juga..Insayallah..semoga dipermudahkan & Moga rezeki itu ttp ada utk adik RafiQ..

cik_ah82 said...

samala kak!ni nnti nk kena cuci balik pam yg dalam kotak tu..hehe..

kakyong said...

dapat baby baru nanti, boleh sambung semula xtvt mengepam... ;)

Sofya said...

tahniah.. wah.. berjaya breastfeeding walaupun berkerja.. bukan senang tu.. tak susah ka cari pengasuh yang untuk baby bf ni?
apapun susu yg baru tu better untuk adik baru tu..
Pelan2 pujuklah insyaallah dia faham.. Rafiq kita pun dulu camtu gak.. last2 dia sendiri kesiankan mama dia sbb terpaksa tahan sakit waktu dia nak susu..

umialya said...

kejap aje xtvt ni terhenti.. lahir bb nnt leh smbg semula

Dilla Ady said...

dilla rase pun tak sekuat itu..lagi suasana ofis nih takde tempat seswai nk mengepam..nnti ade pulak kena ngintai..

tp mmg salute same BF moms!

ajumohit said...

cayalah mek rose, semangatmu tak pernah pudar, Tahniah!!!

zazaa said...

kak rose
nnt tunjuk ajar kita tau!
kita sama2 mengepam. :)

iduraz said...

ala...rindu sangat time tuh, even daku hanya mengusung pam seketika sahaja..detik2 itu sangatlah bermakna..hurm, next baby kalau ngandung saya akan susuakn dgn susu ajaib tuh selagi mampu..