Monday, April 18, 2011

Nak mintak pendapat Korang tentang Bahaya mandikan anak malam2..

Salam,

Hanya nak mintak pendapat kawan2 semua..tentang mandikan anak malam2 dalam kul 9-10 camtu...actually, hari2 mmg pengasuh dah mandikan rafiq ni..dalam kul 4 ptg camtu dia dah siap mandi semua..

rafiq ni sejak akhir2 ni nak makan sendiri, sudahnye mmg abis comot ..mmg berbau la satu badan tu..nak2 lagi kalu makan benda2 bersup..abis lenjun. Nak disuap mmg tak nak dah. nak makan sendiri. Rasa besor sgtla tu diri..haihhh...

sudahnye, sejak ahir2 ni aku selalu mandikan dia time nak tukor baju & pempes before tido. Ade la jugak tak mandikan..tapi kebanyakkan aku mandikan la..

bukan mandi beriya cam mandi siang tu..tapi mandi main2..buh air kat tapak tangan..then buh kat badan dia sambil sental ngan sabun skit2 nak kasi ilang bau..buh air kat kepala & bilas2..

org2 tua kata tak bagus mandikan anak malam2..takut paru2 berair..aku ade gak terpikir pasal tu. bkn takde langsung..tapi bila dah tgk anak tu comot, berbau..camno nak tido kan?

kdg2 ade gak aku lapkan aje ngan air...tapi berbau la..tak tahan. If makan lauk ade telur lagi la berbau..

please..tolong aku..Apa yg sepatutnya aku buat ek??

"Sharing is Caring..."


20 comments:

Suliana said...

su pun selalu buat mcm tu. tapi tak jirus kepala dia la, takut selsema kan..

hani@debumelukut said...

zaman anak akak kecik2 dulu, akak hentam aje, malam ke siang ke..asal perlu mandi lah dia orang..cuma kalau sejuk tu mandikan dgn air panas.selamat menjadi seorang ibu yang sentiasa ingin belajar...bagus begitu.

Amiizaa2001 said...

rose,

anak2 akak pon mandi malam. tapi makesure mereka tak pakai sabun & kepala tk basah. (ali+balqish).Sebab akak ada terbaca dulu pasal mandi malam utk dewasa+kanak-kanak, boleh mandi mlm tp makesure jgn pakai sabun, sebab sabun tu bila msk keliang roma akan jdk sakit ke apa tah....akak dah lupa. So smpai skrg akak ikut petua tu.

lepas dah bersihkan, barulah pakai baju tidor, pakai bedak & terus sleep.

Adyshariz said...

samalah ros.. aku pon ada wat camni.. tapi mandi jirus gitu2 je..sor far ok

nur said...

akak pun selalu jugak mandikan anak malam malam tapi kena make sure yg tak basahkan kepala... nanti mudah dpt selesema

mama_umar_maryam said...

kdg ade gak mandikan budak2 ni malam2..tp jaranglah..gune air panas sketlah rose,ok kot ;)

MrS. F!zA said...

erm..rsanya betul la..kalo dada sejuk mmg blh sebabkan paru2 berair..atau ada mslh kt paru2 nanti..

*azni* said...

sy pun selalu gak mandikan malam tapi pastikan tak basuh kepala la..

Izan Ishak said...

boleh rasanya mekrose. tapi kalau boleh guna air suam lagi baik. takut kesan jangka panjang. kita tak taukan~

bonda dadif aka akish said...

babe...kureng elok la...efek dia kang dia beso sket....

aku paling kuat pon jirus sikit...ilangkan peloh2 dia...

takpon maen lap2 aje...

=0

mrs.spicy said...

ok jer rasenye. orang cine memang mandi sebelum tido kan. sy lap maryam ngan air suam sebelum dia tido. tukar baju n pampers baru tido selesa..farah pon mandi malam sebelum tido. tapi mandi air suam la. kalau panas sangat mandi air sejuk tapi tak basah kepala takut seseme. yang paru-paru berair tu kalo xsilap berendam kan? hehe. tapi xtaulah. ni setahu farah la

maszmadi said...

hm, ok kut kalau setakat lap2 ngan air jerk..... masz pon kengkadang buat jugak..

umialya said...

ntahle Rose.. akak mmg mandikan anak2 sblm tido, bg dia selesa kit tp guna air suamlah.

Nak kata dorang dpt selsema, jarang2 sgt tupun leh kira ngan jari aje..

EIJAM'S FAMILY said...

ibu rafiq:-
saya nie kawin dengan org jawa.. dan mmg sedia maklum org jawa mmg banyak pantang larang.. salah satu yerk xboleh mandi diwaktu mlm.. bukan budak2 jerk org dewasa pun.. tp saya just niatkan dalam hati insya-Allah xde apa2 yang berlaku.. budak2 sedang membesar mmg semua nak buat sendiri.. klu boleh mmg xnak kasi mkn sendiri sebab kiter takut comot dan bersepah kan.. tp apakan daya die sedang membesar dan belajar sesuatu yg baru.. hehhehe alamak panjang lebar pulark hehheh

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily pon pernah gak mandikan Qis mlm2..tp mmg jarang sgt2lah..mak lily mmg mrh klu mktorg mandikan anak2 time mlm..samalah alasannye tu..tp klu dh dlm keadaan terpaksa..apa blh buat lahkan..

Melor said...

salam rose
klu boleh kurang2 mandi anak mlm byk yang tak elor dr yg elok pesan org tua2 la hihihi....

hajarus said...

klu lap badan rafiq ngan kain basah jer x leh ker kak rose... hjr pun bese jgk dgr org tua2 ckp camtu...

BabyIntan said...

Emmm...intan rasa kalau mandikan dgn air panas should be fine kot Rose. Arissa pon sllu kami mandikan dia mlm, Alhamdulillah okey je :)

Org dulu2 nasihat kan tak elok mandi mlm bcoz dulu mana ada water heater...so mmg tak elok lah mandi dgn air sejuk.

Latest n3: Tutorial: Steps To Transfer Blogspot From Yahoo To Gmail

ana said...

memang tak elok...better elakkan.

eB ezrin said...

ikot yg kak eB tau, mmg x leh mandi mlm... tapi dari pkl 9- pkl 2 pagi... pastuh ok... x tau la sbb aper... kak eB sllau wat esp biler balik dari maner2... kalo nk lapkan jerk... bebudak tuh pn x slesa... so kak eB mandikan ngan air pns... :)