Thursday, April 21, 2011

Hantar anak ke taska seawal usia 3 tahun..patut ke tak patut ye??

Salam,


Last week, aku sembang ngan pengasuh rafiq pasal bayaran kalau hantar anak 2 org..pengasuh rafiq cakap (mamact).."skang ni semua org kat sini diaorang amek RM450..dulu2 yela diaorang amek RM400..tapi dah semua org camtu..akak pon ikutla..*sambil senyum*"

aku iyakan ajela kan..sbb aku paham..skang ni semua benda nak naik rege. Dalam kepala otak ni duk ligat la memikir..Tahun depan, 2012 even rafiq baru 2 tahun 6 bulan...dah dikira 3 tahun la kan?? 

Kakak aku pernah sarankan kat aku, baik hantar taska yg dia pernah hantar anak dia si Ika tu..dari pagi sampai petang depa jaga siap ajar macam2..membaca, menyanyi & aktiviti2 lain yg mmg utk tahap umur budak 3 tahun sbb taska tu amek budak berumur 3 tahun ke atas..baby depa tak amek...

aku ade gak tengok2 kat area seksyen 7 tu...CIC (children Islamic Center) RM250 sebulan..tapi kelas sampai kul 12 je..nnti nak transit lagi ke rumah pengasuh..nnti kang sape lak nak amek & anta rafiq? takpelah. kang aku dah ade org gaji & drebar sendiri baru leh wat camtu..muakakakakaka =))

So, aku dah bincang ngan en. suami..dia pon setuju untuk hantar rafiq ke taska...tapi ade pros n cons dia jugak kan...antara sbb2 yg buat aku nak anta rafiq ke taska ialah:

  1. Rafiq dah mula bosan duduk lama2 rumah pengasuh. Pantang loceng rumah pengasuh berbunyi dia akan berlari nak kuar sbb ingat ibu/abah yg mai..iyela, umah mangkuk tingkat..terperap je kat ateh cam burung. huhu
  2. Duduk taska dia akan dapat ramai kawan..so berkembang la skit otak dia kot dari duk tgk alih2 muka same je..ehehe
  3. Duduk umah pengasuh bukannya pengasuh ajar membaca ke,  mengira ke..mengaji apetah lagi sbb dia jaga 3 baby kecik skang ni..nanti tambah adik rafiq jd 4 org baby! mmg tak dan la nak layan benda2 tu semua kan..so, dah diriki2...Bayaran hantar pengasuh & taska adalah sama iaitu RM200 sebulan...baik aku anta tempat yg anak aku leh ilmu dari duk bermain jer kat umah pengasuh tu..
  4. Biar rafiq lebih berdikari, jgn nak manja sangat. dah jadi abang kan masa tu..:-)

tapi..ade jugak kelemahannya kan...

  1. Bila duk ramai2 tu..sure cepat berjangkit penyakit berjangkit kan? demam, batuk, seleseme.
  2. Tumpuan cikgu/pengasuh dah terbahagi kepada ramai budak. so, anak kita terabai la skit kan..
  3. hari2 rafiq kene travel naik kete ngan ibu even 10 minit je dari umah..huhuhu. Risiko ateh jalan raya tu aku jd ghisooo
tapi kalau fikirkan risau, takut, bimbang..mmg tak abis kan?? ibu mana tak risau pasal anak2 ni..kita mmg nak yg terbaik utk anak. Even ade org cakap kita terlalu protective..lantak depa la..if jd ape2 kt anak kita, ade depa kesah? cak cak cak!


pandangan kat atas ni adalah berdasarkan ape yg aku rasa..tak tahula org lain mungkin ade pendapat lain kan?


so, ape kate korang?? meh la share sini..awal sangat ke or sedang2 elok umur 3 tahun hantar ke taska...oh ya, ini taska tau..bukan Tadika..ngeeeeeeee




"Sharing is Caring..." :-)




auto publish entry..ari ni amek cuti sebab:


#1: nak jumpe AR junior..besnye..dah lama tak scan, then leh bincang2 skit ngan Doc Siti Mariam pasal kandungan. Oh ya, aku mmg check up 2 tempat..satu kat private & satu lagi kat Spital kerajaan...


#2: ade urusan lain yg perlu dibereskan sebelum 30 april...semoga apa yg kami impikan akan jd kenyataan & kami anak beranak dpt kehidupan yg lebih selesa lepas ni...semoga Kau permudahkan segalanya ya Allah...amin....:-)

23 comments:

maszmadi said...

hm, rasanya ok jerk kalau hantar taska umur dah 3 tahun, anak2 time ni dah pandai berdikari sikit kan..

Cik Puan*PIE said...

mek rose,aku dulu mcm tu la. xnk la konon anto taska.takot bjgkit itu ini, dgn ekon nye lg.tp bile dh anto ke taska, alhmdulillah, bole dikatan jrg gak dia demam bnding masa dia dok umah org.pndai dh sikit2,jumpe kwn ramai2,mkn ramai2,nangis tetap nangis nk wat cmner ank mak kan.hehe.ape pun, pikirlah mane yg trbaik untk ank2.xcuba xtau kan.

~SHiLA~ said...

tu la..susa nk wat kptsn kn mane yg lg bek utk ank

sy pn htr ank kt BS tp rmi yg ckp bek htr taska..tp xpela kecek lg br 1t2b..nti tgu beso sikit la..hehe

LYAfrina said...

rasanya ok jer.. tp pendidikan haruskan sesuatu y enjoy & ringan2.. sesuai dgn usia.. cam asya, mmg lya x htr taska lagi.. tp lya dh start mgajar ikut jadual.. mgunakan lagu & gaya serta bahan2 lain cam flash card..

biasanya bila bdk2 enjoy, dia cpt ingt:-)

tp paling bgus... rafiq blh bercampur & berdikari.. cam asya ni, duk rmh sorang2 tok ma dia jaga..xtau la camner bila htr kat taska.. hope ok..

aeinio said...

salam mek ros.. anak2 akak semua hantar taska yg no 2 seawal 1thn dah hantar taska, memanglah penyakit mudah berjangkit tapi mereka jauh lebih cerdik berbanding kita tinggal dgn bibik atau pengasuh...

Suliana said...

rose,

duduk taska pun okey juga, cuma risiko jangkitan tu je la, tpi doakan yg baik2 je utk anak kita. dia dpt bljr somtgh new duk taska. bila dia balik, kita blh tnya bljr apa, mkn apa.. kat umah pun, kita kdg kurang masa nak ajar dia abc kan.. terpulg pada rose. smpi masa, dia kena ke sekolah juga, berjmpa dgn ramai org..

lydzar said...

rasanya ok dah umur 3 tahun tu nk pi taska. boleh la rafiq belajar nyanyi,joget2 hehe..

saya pon dalam proses tukar taska budak2 ni. sbb nk antar hannah masuk tadika dah. aritu rasa tak sampai hati je nk bgtau cikgu taska lama dorang

Zue AnnaLeeya said...

mmg sesuai sgt2 htr taska umo 3 thn... mcm airel, sjak duk taska nih, mcm2 lagu duk nyanyi... smp kan akak gelak guling2 tgk gaya dia nyanyi... siap joget2 bagai... hehehe....

lagi satu, stiap kali nak mkn jer, airel akan baca doa mkn wlupon pelat2... hehehe...

bonda dadif aka akish said...

kite as emak..konpem la riso mek!!

aku pon dok pikir nak ants dadif ke taska...bukan ape beb...dr situ pergaulan dia melebar sket..pastu..mcm2 dia leh blaja...nanti 4 taun hantar tadika pulak...5 tahun anto tadika laen...6 taun anto tadika laen...emmm...

ok kot aku rase...=)

Sofya said...

try bagi taska kot.. belajar2 kenal alam persekolahan.. taklah lepas ni nangis tak mau p sekolah

zaidah said...

KLU KAT TASKA MEMANG BAGUS SEBAB RAFIQ LEBIH BERDIKARI...KAN NAK JADIK ABANG....CUMA ROSE KENA PASTIKAN TAHAP KESELAMATAN N KEBERSIHAN TASKA TU...N THEN PASTIKAN JUGAK DIORANG NIE ADE LESEN ATAU IDAK...

ajumohit said...

abang rafiq nk gi skolah dah ke? rasa mcm tecit lagi..takpela utk kebaikan dpt bergaul ngn kawan2 then should be ok...

Dee said...

antar jelah kalo rose rasa itu yg terbaik buat anak rose..rose sebagai ibu kan lebih tau..

umialya said...

adoiiii, akak pantang sikit kalu pngasuh tetapkn rega.. seakan dia x g2 ikhlas nak jg anak kita

kitapn nak byr tgk keadaan semasa juga.. bknnya nak aniayai mereka

ke taska ok gak, awal2 boleh bljr brdikari

JajaPLuG said...

rose,

jaja pun da plan nak anta zahin ke taska skali ngn adik dia... hehhe nnti adik dia kuar.. dia da 3 taun...

tp betul gak ape rose ckp... mcm zahin kan, kat uma dia sorg... kat bbsiter pun dia sorg..... so kalau bwk dia kuar... mcm org tak penah keluar.. seronok yg amat.. tapi masalahnya dia takut ngn org... so jaja rase jaja nak anta dia g taska sbb nak bg dia blaja bkawan.... mmg la semua benda ada pro n con.... tp klau kita teruskan ape yg kita buat skrg pun.. stil ada pro n con kan???

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rasanye ok lah rose..umur 3tahun hantar taska..nnt rafiq pandailah bergaul & berdikari..Dpt ramai kwn mesti dia hepi tu...

deqma129 said...

k rose:
1.Memandangkan condition kat umah BS dia skang dah makin ramai bb, saya rasa akak patut consider utk antar rafiq ke taska, itu yg terbaik utk dia
2. saya rasa fees yg BS tu letak agak murah dah tue kak.Compare to saya, peruntukan utk 2 org anak di tempat yg sama ialah RM 500. Itu pon saya rasa tak cukup, memandangkan BS tue jaga anak kita lebih dari masa kita jaga anak2 kita...itu yg selalu saya fikir, kesian BS tue, nak kena layan kerenah anak2 kita yg bermacam2 ragam..kekadang terfikir jugak, mcm mana laa dorang handle anak2 kita dlm seharian....kesian.

Ann said...

Rose, mungkin ada baiknya hantar ke taska. at least rafiq dapat belajar something dr duduk rumah pengasuh saja.


ops. tengok AR jr ye. mesti comel si kecik tu kan. mcm ibu dia. :)

mama_umar_maryam said...

erk..sebenanye aku bknlah org yg tepat utk bagi komen,tapi based on keadaan skg ni,dgn naik regenye, mungkin aku prefer anta ke taska atleast ade pengisian ilmu ..bab sakit berjangkit2 tu adatlah, xdpt nk elakkan..

eB ezrin said...

ok kot... tapi... x awal sgt ker yer?
bkn aper... kiter pn manjer lagi ms umo tuh... hu2

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mas,
kan...mcm2 perkara baru yg dia nak buat sendiri..

haja,
ooooo ammar duk taska ye skang? lepas kes yg kaki dia tersangkut tu ke ja ko anta sana? ermm harap2 rafiq pon camtula nnti..lebih pandai bergaul skang pon dia leh bergaul..cuma nak lebih lagi..betul..if tak cuba tak tahu kan....

shila,
if 1 tahun 2 bulan kecik lagiii..sy pon tak sampai ati nak suh duk taska if umur camtu..eheheh..

lya,
betul2..sy sokong semua point lya..:-) hope dah besar nnti takde masalah la asya nak g taska/tadika..:-)

aein,
salam...ooo..awal betui ye..if camtu 3 tahun sedan2 elok la kan..:-)

sue,
eheheh cam sonot je dengor..nnti dah bolehbercakap sure rafiq cite tak abis2 ape dia buat kan..:-)

lydzar,
ooo HMs mmg duk taska ye selama ni..mmgla camtu kan lydzar..if depa jaga elok2..mmg tak sampai ati nak cakap nak cari tempat lagi..tp if takde choice lain, terpaksa la kan....

kak zue,
besnyeeeee..skang ni rafiq baca doa hanya sebut..Owoh..Owoh..(Allah) ehehhe

akish,
skang ni dia duk ngan mak ko ye? nape nak tukor ke lain2 tadika bila masuk umor lain2 nnti akish? tapi tula..semua atas cara sendiri kan..eehhehe

sofya,
haaa tula sy nak dedahkan awal2..ehehhe

kak zai,
sy baru tengok tempat tu dari luar..tak tengok lagi dalam..menurut kakak sy, ok aje sbb dia dah anta anak dia yg skang umor 6 tahun sejak umor anak dia 3 tahun lagi..harap2 ok la nnti...:-)

aju,
if pengasuh tu jaga rafiq je maybe sy keberatan gak nak anta taska..tapi sbb pengasuh tu ramai sgt jaga bb..cam tak sesuai je suasana umah tu utk duk ramai2..eheheh

kak dee,
tula kan..instinct mak..:-)

kak tini,
skang ni semua rege naik kan kak..eheh tapi takpelah sy ikut je if dia nak naikkan rege..huhuhu

betul tu..leh berdikari kan..:-)

jaja,
ooooo...cam tu lak eh..sy ni nak lari dari umah bbsiter tu sbb dah crowded sgt..ramai bb dia amek..huhuhu ade 2 bb baru lak tu..
betul tuu leh tgk dunia luar..biar dia bergaul bebas skit..:-)

lily,
kan...sy setuju...:-)

deqma,
1) akak stujuuuuuu
2) akak amek ontime tau wan..ari2 mmg tak pernah lewat..if lewat pon..dalam sebulan sekali je kot..tapi akak mmg tak kisah pon dia nak kenekan rege camtu ehhehehe sbb ikut peredaran masa..:-)
betul tuuu kerenah anak kita sediri pon leh pening..ni kan plak BS kan..thanx to them!

ann,
eheheheh iye dah tgk..tapi tecik lagi tak namapk muka..wekkekeke

zety,
betul betul betul....:-)
lagipun rafiq tu boleh dikatakan separuh bulan tu..kami anta separuh ari je..12-5.30...mmg mudah je keje dia heheheh

kak eb,
if sy cam akak, ade mak jaga kat umah sure sy pon tak anta tau kak..ehehe tunggu 4 tahun baru sy anta..tapi sbb crowded sgt dah umah pengasuh tu..better bagi rafiq pendedahan awal..nak jad abang da..biar dia berdikari..:-)

Ena said...

ok juga tu rose.. tak awal sangat dah... ena ni kalo bleh nak wat gitu jugak.. sbb si kakak dulu lg la.. duk nursery je sampai 3 tahun.. dah ada adik dia baru alih umah pengasuh sbb dia asthma.. bila dua2 asthma lg la susah nak hantor.. terpaksa la duk umah pengasuh je.. tu pun nasib baik jg dorg berdua jekk.. kalo ramai.. haru jugak.. pengasuhnya pun ok la.. ada jugak la ajar sikit2.. ok la dari x de lgsung kan..

littlehumblelynn said...

rose

ok apa htr anak pg taska..anak2 akak sumer dok taska..ok..alhamdulillah!!

kat taska dia lebih banyak bergaul & akan lebih independent..trust me..you never goes wrong..but pls do lil bit survey..

apa citer sblm 30/4 tuh?

kongsi sikit..??hehehe