Tuesday, June 28, 2011

28 minggu @ 7 Bulan

Assalamualaikum..

mcm yg aku cite kat posting semalam..petangnye ada appointment ngan gynea kat SALAM...ade berita gembira yg aku dpaat semalam..Pakar tu cakap..Uri aku OK! tak turun pon...syukur alhamdulillahh...dia kata normal je..cuma dah ujung2 ni..dia nasihatkan agar byk2 berehat..sebab muka aku nampak pucat. Aku citela pasal idung berdarah, Hb low & mcm2..dia kate patutla nmpk pucat. So, kene minum air kosong byk2. hindari makanan/minuman manis...semalam terus minum air kosong je..dan adela jugak minum milo..:-)

perkembangan bb:

  • kepala kat bawah
  • ketuban cukup
  • berat dah 1.2 kg

alhamdulillah...tumbesarn bb mengikut skala. cuma mak dia jela tak ikut skala..berat naik mendadak. Doc siti pon terkejut..in 6 weeks, berat aku naik 5.5 kg..uihh..kuss semangat..oh ya, maksud nye..berat aku dah naik 10 kg dari awal pregnant. rafiq dulu pon camni..cuma masa ngandungkan rafiq, aku takdela seberat masa mula2 ngandung kali ni..aku harap sgt2..berat aku  hanya naik 15 kg je bila dah sampai ari nnti..masa rafiq dulu naik 22kg tau! ahahhah..mmg cari bala!





adik rafiq dalam perot ibu...:-) gambar belah kanan tu..AR junior tengah tutup muka ngan lengan. doc siti cakap.."eh budak ni, time org nak amek gambar muka..time tula dia tutup ngan lengan.." kami sama2 gelak..lucu sgt2 sbb dia baru pas isap jari kaki/tangan..cm sedap je upe dia..:-)


semalam kat kenek panel, doc sabrina cakap uri aku rendah/mula turun, tapi kat pakar ni plak cakap OK2 sajork..pastu semalam berat bb dah 1.3..tapi doc siti plak baru  1.2 kg..uhuhuhu..sbb tu aku buat 2 tempat if scan2 ni..nk mintak 2 pendapat...:-)






29 comments:

zaidah said...

samalah kita rose...bila peknen aje berat mencanak naik...sebab tu asyik kena minum air gula aje...takut diabetis....baby tu malu tu sebab tu dia tutup muka....

LYAfrina said...

sweetnyer... rasa mcm sebak sgt kat hati ni tgk pic baby ni..xtau nak kata apa... moga AR junior ni terus mbesar dgn sihat & selamat melihat dunia... ckp2 teruja ni

Dee said...

alahai..seronokkan..bila tgk gambar2 scan ni buat kak dee teringin nak pregnant..tp memikirkan 2 kenit yg hari2 bergaduh kat rumah tu..nantilah..huhu..

Fieza79 said...

syok nya tgk perkembangan baby...rasa mcm hari2 nak scan tgk baby kat dlm..hehee..

FRB said...

seronoknya tngok n3 pasal baby..

mekchu said...

hehehe.. menurut firasat bidan yang tak abis belajar ni, itu insyaAllah baby girl.. amin...

terus pegang perut.. oh, bila lah nak ada baby kat dalam ni lagi?

Salina@IbuAqil said...

insya'allah!! mudah2an segalanya baik2 saja utk ibu & baby.. :)

ajumohit said...

seronoknya tgk gmbr baby scan tu..tingin pulak hehhehe

lydzar said...

tu la, kalau g 2-3doktor, mmg tak samanya lah dorang punya result..kita amek yg mana yg plg positif la kot.. :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak zai,
ooo akak pon camtu ye? pantang nnti kene betul2 pantang ni kan..ehehe masa rafiq dulu sy pantang sampai 100 hari tau..:-)

lya,
akak pon berdoa agar lya punye peluang kedua utk pregnant lagi..mane tahu..ade keajaiban..amin...:-)

kak dee,
ha betul..sy yg belum masuk 2 org pon dah rasa semput..eehheh..takpe kak..tahun depan leh buat bb..masa tu fifi pon dah besar..:-)

kak fieza,
uiikkk...abisla kopak duit nak scan ari2...eekekekkeke

FRB,
masa ade peluang nak update pasal bb ni sy pulun update n buh gambar..kagn dah tak pegnent leh wat kenagnan...:-)

mekchu,
ye ke? mek cu amek bidang ni dulu eh? if betul..alhamdulillah..dapat sepasang..
insyaAllah..nnti adela tu rezeki mekcu..micah pon dah makin besar tu..leh dah kasi adik...:-D

ibuaqil,
insyaAllah..amin...:-)

aju,
ewah2..eheheh tunggu dulu..sabor noooo ehehhe

lydzar,
betul2...yg pasti kata2 pakar boleh dipercayai..:-)

Helena said...

OMG Kak Helena dah ketinggalan zaman!! Congratulations dear!!!

Wah so happy for you... 3 tahun ke jarak rafiq n adik dia nanti? ke 2 tahun?

take care yer.... jaga diri baik2...

mama_umar_maryam said...

baguslah rose mntk lebih dari 1 opinion doc..ish,beshnye tgk gambar scan tu ;)

r|nA @ ja|j|na said...

awal kite sebulan lah..hope semuanya takdelah yg serius sgt ye..kite dah 8 bulan..

pizet said...

wah...doktor x cakap ker jantina adik rafiq apa...kot2 la gegurl leh pakai headband gak

littlehumblelynn said...

rose

wah tumpang happy..x lama dah yek..jaga diri

littlehumblelynn said...

rose

wah tumpang happy..x lama dah yek..jaga diri

aLyNnZ said...

alah comelnyer dapat alynn bayangkan mesti comel baby dlm perot isap jari tutp muka larr..

rose xbuat 3D or 4D scan? mesti lagi clearkan?

ikiqzana said...

teringat baby uqail bila negok n3 ni.. semoga bb dlm kandungan sihat yer.. amin

~iz~ said...

dah tahu ker baby boy atau girl ni...
kalu girl dh dapat sepasang kn..:)

apapn take care...jgn runsing masalah berat badan tu...janji baby dan ibu sihat...

So Shy Lady said...

moga smuanya bjln lancar. mkn kurma byk2 ye insyaAllah snang bsalin nnti ;D

Dilla Ady said...

dilla doakan sumeny berjalan lancar la ye rose..takde pape la tu..saje baby tu nk suh mak dia ni rehat lebih sket..

Suliana said...

bestnya.. bobi ke gegel ni? take care rose..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Alhamdulillah la, uri tu ok ye... hope semuanya ok smpai bersalin nanti...

hehe, sal dulu naik dalam 11kg kot masa 1st & 2nd peknen... Tapi kali ni susah sket nak turun balik berat ke asal... huhu

Papa Mifz said...

harap semua nye ok yer...:)

Ena said...

kenangan yg sangat2 indah kan.. tak semua org dapat merasanya..

rynas said...

alah bestnya...moga semuanya selamat ya..tak sabo nak tgk adik Rafiq

ana said...

arghhh...tak sabar nak ngandung!

.:mUnies:. said...

wow.jeles nyeeee tgk baby dalam perut tu..bile nk menjoin ni..huhu

mila.ibunajihah said...

rose dh 7 bulan dah ye...sekejap je kan minggu demi minggu. yang penting kita n baby sihat. sy pn duk risau psl berat naik ni..mmg history betul kenaikan berat 2nd pregnancy ni. hrp rose dpt capai target rose.