Friday, June 24, 2011

Berpuasa ketika Hamil

Assalamualaikum & Selamat petang

Ya Allah..sungguh menduga rupanya berpuasa taktala baby dah makin besar ni..1st time aku puasa time bb dah besar & minggu depan masuk 3rd trimester... Masa tahun 2009, aku ganti puasa masa awal2 2nd trimester mengandungkan rafiq. so masa tu tengah mabuk2 baru nak ilang n bb pon kecik lagi dalam perot..tak terasa sgt kepedihan perotnye.

Tadi baby mengeras sampai aku takleh bergerak. Risau jugak. Tapi pelan2 aku usap2 perut cakap ngan baby.."baby kena kuat. Ibu kena ganti puasa. maafkan ibu sebab tak ganti awal2.." uwaaaaaa mmg salah ibu pon...sape suh tak ganti puasa sebelum nak mempregnantkan diri..mmg cari nahas tol!

ok2..takpe..setakat ni aku  leh bertahan. tapi mmg perut rasa pedas. ehheeh pedih la tu maksud aku. semua benda nampak sedap. nyam2..air kosong pon sedap..ahahahahhha

ni pon pagi tadi dah telan soy protein, obimin, ubat tambah darah, multivitamin, vita-c & kurma selain nasi & roti utk tambah tenaga..ternyata penangan dia lagi sunggoh hebat...meleleh seh air liur tgk makanan. huhuhu.

esok kenduri kawen anak bos. Kat INTEKMA resort ni je ha. tapi aku dpt attend majlis akad nikah ajela sbb pas tu nak gerak balik kg suami kat perak sbb MIL suh balik..sinun pon ade kenduri..:-)

ok..selamat berhujung minggu & selamat menonton Maharajalawak malam ni..aku tonton jela. tak penah vote pon. bazir duit teman aje..kah kah kah. 

caiyok rose..caiyok..lagi beberapa jam je lagi..hhehe...daaaa




9 comments:

~~*Lady Salwa*~~ said...

Selamat balik kampung.... Nak balik kampung jugakkkk... huhu

asalnya plan nak balik kpg next week, tapi tak jadi la pulak... hurm...

**moga diberi kekuatan utk terus berpuasa & mengganti puasa...

lydzar said...

happy wiken..

sabar ye, sket jam lagi dh nk kol 7 pon

Rosie Rose said...

salam dear... selamat berkenalan! ok la tu berpuasa ngah preggy... nnt nak puasa time dah ada baby, nak breastfeed lagi... fuhhhh cubaan betul! lagi2 kalau baby yg kuat nyusu... leh dehydrated rasanya! sure penah experience kan?

btw, ada kenduri kat INTEKMA??? Sama laaa... pengantin lelaki ke perempuan yg u kenal ni??

~~zAnAfAhMi~~ said...

Rajinnya puasa....takpelah panas kat dunia..
Maharaja lawak kita layan youtube je, vote? jgn harap!

Teratak Hami said...

Dik Rose,
Selamat berpuasa !!! Semoga puasa boleh mengajar the baby some good things :-)

shima said...

ku aritu pun ms peknen amni dlm puasa ..minggu ke 34/35 gitu...tips dia kena bersahur..berat mcm nasik..kalau x mkn nasik tkleh tahan..

ckLah said...

Memang dugaan tu...semoga dikurniakan kekuatan.

N i e Z a said...

saya dlu pon msa pregnant 7 bulan kna time pose..mula2 x yakin leh pose..tp alhamdulillah..penuh pose..
insyaAllah..rose akan diberi kekuatan..

selamat berhujung minggu

aLyNnZ said...

sabar eh rose..baby dlm perot tentu faham..tapi lau dah lapar sesgt berbuka lar yerr..yg penting kena sahur..

masa alynn pregnantkan danish tahun 2008 masa tu dah 5 bulan..lapar mmg lapar lar..hihi yg sonoknyer first time xpayah ganti pose..