Friday, June 10, 2011

Dah tak Good Boy!

Assalamualaikum...


Rafiq dah tak good boy. Ibu tamo kawan ngan kamu..huhuhuhuhu

ya, aku tau..dia jd lagu tu sebab nak perhatian lebih since adik dia dalam perot 24-7 duk melekat ngan ibu kan..hehehe..


rafiq skang:

  • mintak didokong..setiap masa! rasa nak tercabut pinggang den. If tak dokong dia akan melalak cam kena dera. nangis sampai meleleh2 air idung. ish!
  • dah pandai mintak pegi taman menan. Bila ajak masuk dia meraung sambil tarik grill umah tak kasi masuk umah..semalam balik dari umah mamact, dia taknak masuk. Nak g taman. Dah bawak masuk umah melalak2..ngan takmo bukak kasutnya..ibu dah la belom solat. sudahnye terpaksala melayan kerenah anak yg sorang tu..kul 6.50 baru nak balik. sabarrrr jelah!
  • dah pandai nak berkawan ngan org luar. sampai takmo balik. nak duk situ berkawan sampailaaaaaa ari gelap. sesak nafas dibuatnye. 
  • dulu bangun tido..rafiq suka senyum kat ibu or abah..skang tak dah..bangun tido, celik mata dia melalak cari ibu...."Nyaaa....Nyaaa...." sambil nangis tak henti2. abah pujuk pon tak makan saman dah. nak melalalk jugak.
  • dah pandai tunjuk berang dia. If tak suka/tak setuju ngan apa yg ibu buat, dia akan baling semua benda ade depan mata/sekeliling dia. 
  • dah pandai merajuk sakan! siap menangis tekup muka kat lantai. ha tunggu masa dia hantuk je dinding/lantai je tu..if dia buat camtu..siapla dia!
  • bila ibu solat or mengaji, rafiq akan datang meraung2 atas sejadah ajak pegi depan tengok tv. apo ni rafiq????? Grrrrrrrrr
  • nak mandi, nak makan, nak pakai baju semua dengan ibuuuuuuuuuu! abah tu kan ade tu ha tengok tv..huwaaaaaaaaaaaa
  • nak tengok tv nak duk ateh riba ibu. tamo duk sorang2 dah.

mmg mencabar sunggoh keimananan aku kali ini. Dulu dengar cerita kawan2 yg pregnant dan si abang/kakak buat hal..ha sekang aku la merasanye ni ha...mmg mencabar sunggoh.

abah plak, if tak outstation, dia selalu balik malam..or kdg2 g men badminton. Mmgla rasa cam gerammmm je kan. Tapi nak buat lagu mana..dah keja dia camtu. redha ajelaaaaa.. 

ape2 pon, kene kuatkan semangat nak ade anak lebih dari sorang ni. ngan bawak perot nye..ahahhaha...ade org cakap.."tula, tunggu anak besar dulu baru beranak lain.." ehehhehe tak semestinye camtu noks, sbb kakak aku tu anak dia jarak 5 tahun..camni la jugak gayanye..anak meragam time dia ngandung!

yg aku pasti, mmg budak2 ni nak perhatian lebih time ibu dia ngandung..yela, kang dah ade adik, sure berbahagi kasih sayang...

rafiq...even ibu dah ade anak sejuta lemon sekali pon..InysaAllah ibu akan bahagi kasih sayang seadil yg mungkin....sebab ibu sayang semua anak2 ibu....

but please, be a gud boy...itu ajela doa ibu ari2..moga rafiq jd anak yg baik, dengar kata & senang nak dijaga...dulu kamu sangat2 senang di jaga..tapi skarang..haihh...geleng kepala & peninggg ibu dibuatnye. semua benda tak kena.

salute la ibu2 yg beranak ramai & leh handle situasi2 camni..tapi tak termasuk yg duk ngan family or ade org gaji ye...sebab situasi kita amat jauhh berbeza..at least dah balik umah..kome tak perlu penat nak masak, basuh baju, kemas umah, lipat kain n bla bla bla..

inila pengorbanan ibu bekerja kan...nak tak nak kene la telan seketui2..takpelah, skang je penat skit..insyaAllah anak dah besar2 nanti leh relaks2 skit..eheheheh



gambar ni amek masa balik kg baru2 ni. Dia melalak ibu tinggal kejap kat ateh tikor tu ngan makcik2 dia..Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......nak ibuuuuu jugak!
masa ni abah dah g kedah.



22 comments:

KuNanGKuNanG said...

he3..rafiq jeles la tu..tkt xdiberi perhatian bila ada adik nnti..

Suliana said...

rafiq dah stat jeles la tu. aqil pun sama, nak berdokong jek... sabar ye rose, nnti dah ada adik, tak dpt nak mnja lebih2 lagi. sian rafiq.. :-(

LiLy @ MumMyQiStInA said...

RafiQ nk bermanja abis abisan ngan ibu sblm ada adik..
Qis ni pun kekdng gitu juga..tak blh lily ilang dr pandangan dia..nangis sakan..

Tu lahkan rose..mmg tabiklah ngan ibubapa kita yg anak ramai & dpt handle peel anak yg bermcm2..

ajumohit said...

bykkan bersabar mek rose...nnti hang dpt baby mesti hari2 hang lontar vokal hehehehe

lydzar said...

mmg macam tu la peelnya anak2 nk dapat adik. harap rose byk2 kan sabar ye..saya kalau ingat balik time mengadap peel anak2 ni time tgh boyot tu, mmg rasa nk nangis jugak. masa tu kan, mmg kita stress sgt.

insya allah nnt adik dh keluar dia baik la. sayang kt baby punya

*azni* said...

situasi azni pun camni jgk..pening la,kdg2 tetibe je izzul mengamuk..pujuk2 pun tak layan jgk,kita pulak dipukul2 dia.last2 azni buat bodo jer..dah la handle dia sorang2 je.menguji kesabaran sungguh la..

Ena said...

heheh..

gitu la kekdahnya kan rose.. anak2 memg suka wat pangai bila pegy.. erm..

sabor je lah..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

ALA SIANNYA DIA, tak leh berenggang dengan ibunya ek...manja tol rafiq ni, rose nak ke Cloth Diaper hijau yang ari tu?

Fieza79 said...

pndai je kan budak2 ni jeles...hehee ntah la kfieza dulu anak2 takde meragam sgt...lg teruja ada la...

Rafiq makin membesar dh tu..kian fhm la tu nanti dia...

Sofya said...

sabarlah.. biasalah tu dah dapat rasa nak boleh adik.. takut2 nt ibu dah tak sayang dia...
nt dah keluar adik nt..he3 lagi kena sabar k.. nak pulak time senja..

aLyNnZ said...

mmg btul tu rose..budak2 nie mmg cepat terasa lebih sensitif klau dia tahu yg dia bakal jd abag n ada adik..xper nanti rafiq akanok n jadi abg yg baik..

danish pun meragam gak rose..alynn xpregnant pun dia meragam gak..dah pandai nak bentak2..lau marah tu pai guling2..br nak duduk dia tarik tgn ajak g dapur selongkar apa yg patut..haiii larr anak ku sorang tu..

dinor's family said...

bsabar je la,mmg mcm tu bla nak dpt adik, t adik dah kuar lg byk peelnya kita hanya mampu bsabar....rafiq jadi good boy tau....cayang dia....

Kasih Ibu said...

aduhai..jadi lagu tu pula rafiq..bykkan bersabar jelah rose...

mmg akan jdi mcm tu ke klu nak ada adik???klu mcm nilah gayanya, sy kena prepare mental n fizikal bila nk tambah anak ni..

zakiahnizuan said...

akak..zafran jenis kuat mrajuk..jnis hempas diri dia kt lantai!!grrr..geram sgt..tp kdg2 bl dh trlalu geram,sampai kita nk gelak ngan keletah dia..lg kuat dia mraung..nie takde adik lg..kalau ada,ntah la..huhuhu

Adyshariz said...

sabo jelah ros, umo mcm ni mmg mintak manja lebih, mcm hariz pon sama, manja lah sgt2..

~Siti Hajar~ said...

tu br srg rose, sy ni 3 org, mcm2 perangai..huhu

time preggy camtu la jgk, tp sy ni jenis xlayan sgt, klu takat nangis sikit sy xlayan, klu jatuh @ pape ke yg teruk br sy layan...hehe...kejamkan, tp sbnrnyer tak terlayan doh...huhu

mamalieyna said...

aduuuh gitu ke rose..haih seram jugak..harap2 dak arif tak jadi lagu tu..skrg masih undercontroll, lagipun si abah sentiasa ada di sisi, jadinya, dia takde la lebih2 manja dgn si mama...huu~ mencabarkan..tmbh2 bila en suami takde disisi, dpt bayangkan..huu~

apapun take care n banyakkan bersabar ye rose, dah kuar adiknya nnti, good boy la balik rafiq tu..Amin...

umialya said...

bila anak2 dah besar panjang, teringin pulak nak anak kecik.. huhuhu

mama_umar_maryam said...

hik3,cara melalak rafiq tu mcm maryam jugak,hahah

mommyNadia said...

sian Rafiq..nak manja lah tu..
tgu nati kuar baby,lagik manja..mcm Adam.

ana said...

memang mcm tu la ragam anak bila kita mengandung...sabo je la.

~~*Lady Salwa*~~ said...

Faris masa sal peknen dulu cenggini jugak la... buat perangai tak hengat. sampai rasa geram sgt2 la...

bila dah ada adik dia cool down sket la, walaupun masih lasak jgk, tapi tak selasak dulu la...

Rafiq nanti dah ada adik maybe akan cool down jugak la tu...