Wednesday, June 1, 2011

Baru aku perasan....& Vocab terbaru rafiq

Assalamualaikum....

perasan ape? eheheh perasan cantek ka??? eh idokler weh..teman mmg tak cantek..camno nak perasan cantek?

ni ha..baru aku perasan dah lama aku tak amek gambar rafiq...*sigh*

bukan apa, skang ni aku sibuk mengemas rumah tak abis2..fenin laki den nengok. aku kemas stor. barang baby. basuh itu ini. satu je lagi lom basuh..iaitu baju, barut, lampin n lain2 yg seangkatan dengannya..eheheh. tu tunggu masuk 8 bulan baru basuh.

pastu lom masuk lagi vakum, cuci sawang2 kat siling tu, mop2..semua bilik aku kemas kasi clear. barang2 tak pakai mmg berplastik2 itam aku dah buang....bukan apa, tu semua barang mmg sampah duk simpan buek apo??? eh makin rajin lak skang ni. masak pon kan main rajin. jarang makan luor...skang ni kene berjimat cermat, anak pon dah masuk dua kan..byk lagi belanja lain perlu difikirkan....

ok2, ni gambar rafiq aku amek last week. bila belek2 kamera, hampa...mmg takde gambar terbaru lain selain yg tu..tu pon aku snap sbb dia nak men kamera aku. tak bagi melalak lak. ermmm..


sori rafiq..nnti ibu snap2 gambar kamu ye..skang pon ibu dah hampir abis kemas umah, cuci sawang2 & clear sampai ke balkoni dapur n depan. ha...nnti balik terengganu kita snap2 k...:-)



vocab terbaru rafiq:
  • TAK NAK....if dulu sebut namo..nanak..skang dah betul skit bunyi tak nak dia..eheh
  • IPIN....dulu sebut upin ipin tu ebi..ebi..skang betul dah..ipin. :-D
  • bila tek ngan ibu dia sebut...Shu Shu..
  • bila tanye abah pegi mana? rafiq jawb...Kee.......eee. kerja latu heh
  • citak (cicak)
  • dah boleh sebut beberapa alphabet yg simple..cam ibu cakap C apa? rafiq jawab Car, B apa? rafiq jawab Ball..F apa? rafiq jawab Fish...hohoho..ibu suka ibu suka.....:-) 

** baby makin aktif. dung dang dung dang tendang perot ibu...makin aktif bb if dengar suara abg long dia..:-)




13 comments:

bonda dadif aka akish said...

wahhhh...pandai mat rafiq....

=)

~~*Lady Salwa*~~ said...

hehe.. rancak buat persediaan menyambut org baru...

dah makin banyak ye vocab abg long nih... nanti leh la sembang2 ngan adik dia... :)

Ena said...

HEHE..

NAK DAPAT GEGIL KOT.. EH TAPI MASA ENA DULU CAM TERBALIK PLAK.. EHEHEHE..


PANDAI DAH ABG LONG NI..

chichi said...

hahahaha..kadang2 ambik masa nak paham anak baru blaja cakap ni..

r0sEmeR@Hj@mBu said...

bgus la tu, org tua2 sllu pesn ms prgnt ni kena rjin, xblh mals2 tkt nti menurun kt bby plak...mgkn blh pkai kot nasiht tue...hehe

rafiq!mst best kn ada bby ni tiap2 ari ada je xperience bru yg kta dapat, bt mnceriakn ari2 kta...

Sofya said...

bagus2 org mengandung kena rajin..xleh malas2 nt anak pun ikut malas..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Byk dh Vocab RafiQ ye..
Klu Qis plak sebut susu tu..shu je.. tak reti lg dia nk sebut penuh shu shu..hehe.. ;)

mamalieyna said...

rafiq makin bijak pandai..bagus2x..nak jd abang long kan..hee~

arif skrg, bila tnya abah kerja apa//pandai dah..'lishhh'...'pritt pritt' (polis trafik la tuh..ngee)..hee~ pntg tgk iklan roda2 kota raya...dia kata abahnye aje...hee~

Hanis Azla said...

comel aje dgr budak2 cakap.. baby seronok dgr suara abg dia yer..

lydzar said...

bz sungguh yer ibu skg ni..bila dh setel mengemas mesti lega kan..

umialya said...

rajinnya rose

dinor's family said...

kuat lg rose dok mgemas rmh,wah cepat pandai rafiq t bleh ajar adik bckp pulak...

mama_umar_maryam said...

bagus rafiq,dah makin clear sebut ;)..ohh sindrom rajin mengemas suda mariii