Tuesday, June 14, 2011

Tolong...aku nak pendapat

Assalamualaikum...

sejak kandungan dah masuk 6 bulan 2 minggu ni..baby asyik mengeras..mmg terasa sakit...sampai terduduk aku dibuatnye. Appointment ngan gynea lambat lagi..end of this month. 

Kepada kwn2 yg pernah alami apa yg aku rasa skang ni leh la share2..if dah masuk minggu 32++ aku tak pelik sgt..tapi ni baru 26 minggu...tapi bb suka mengeras!

ke benda ni nornal ek? masa rafiq dulu tak ingat dah aku ade ke tak dia camni..

apa yg aku perasan kan.... jd camni since rafiq nak berdokong aje kejenya. nangis aku tau. sgt2 down. somi lak selalu otstesen. aku risau kes yg sama berlaku masa ngandung rafiq dulu..Uri turun sbb selalu naik turun tangga..skang ni bkn aje aku naik turun tangga, tapi kene bawak seketul anak yg seberat 13kg dah tu kot..dah lama tak timbang mamat tu..

ke aku patut g je jumpe gynea ek? but b4 tu aku nak tanye pendapat korang dulu. if benda ni normal &  biasa terjadi...tak pelu la menapak g salam. maleh aku nak duk menunggu lama2...huhuhuhu



ok..thanx in advance..:-)



23 comments:

ajumohit said...

mek rose, first of all, jgn tensen2 ye, akak paham rasanya suami selalu outstation, mungkin rafiq makin membesar makin lasak...rose jgn pikir sgt hal2 yg boleh semakkan kepala rose, pikir yg baik2 je ye...

berat mata memandang berat lg bahu memikul...seingat akak la ye, dulu start contraction tu 7 bulan ke atas cmtu la...masa 6 bulan mybe sesetengah org dh rasa dah...

tp utk lebih pasti baik la pegi gynea, at least rose rasa lebih lega...so utk rose happy2 tau, jgn tensen2...sayang mak buyung rose ni!!!!

♥SyilaSyira♥ said...

rose...rasanya lebih baik jumpa yg pakar...lagi senang..hati pun puas..syila doakan yg terbaik utk rose..semoga semuanya selamat..

lylieiqmal said...

rose lylie pn same...2nd pregnancy nie kn selalu sakit tau....since dar 6 bulan lagi.....doc kate psl kite byk buat kerja atau berjln n selalu dukung ank kite....huhuh...tp memeang sakit smpi meleleh air mata kn.....

LYAfrina said...

kalo rose rasa keliru, better g klinik.. lya pon xtau nk kata.. sbb apa y lya lalui msa mgandung dulu x sama mcm org lain

lydzar said...

ciannya rose.

saya pon paham perasaan rose skg ni. nak kata ajumohit tu, jgn pikir benda yg boleh buat kita stress2 tau..

naik turun tangga sambil dukung anak yg dh besar memang satu cabaran besar time peknen. tu salah satu sebab rahim kita stress kot.

better pegi consult dgn doktor la. dia lebih pakar.

zaidah said...

klu mengikut pengalaman zai...baby 2 n ketiga memang selalu mengeras...sampai kejang2 kekadang menahan dianyer mengeras....mungkin jugak rose stress n lagi satu mungkin jugak rose angkat rafiq yang dah membesar tu...better rose jumpa ngan pakar tanya masalah rose tu...kebiasaannyer baby mengeras nie pada bulan2 terakhir kelahiran...

Anah said...

better g jmpa dr,lega sket dgr jawapan dr yg pakar..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rose..Rasanye lebih baik Rose jumpa pakar..dia lebih mengetahui ttg semua ni kan..harap Xde apa2 yg serius berlaku..semoga selamat semuanye..

[-suziey-] said...

ish mmg bahaya klaau asyik naik turun tangga plus bw beban.rafiq sm mcm aQeel..mmg ade time umur dorang yg ngengada xnk jln nk dokong jeeeee..mmg sakit tau..kita xrasa on the spot tp kesan diaakn dtg sket2..better g la check..kt dulu xpnh plk rs bb mengeras smpai sakit2 camtu..tkt sakit bende lain..better cik rose g check ok..take care dear :)

Izan Ishak said...

better rose pergi jumpa gynea sbb dia yg lebih arif kan. rasanya faktor naik turun tangga dan dukung rafiq juga tu. harap2 takde yg serius dgn kandungan rose kali ni.

Maya Mayana said...

kena jumpa gynae ni..dia yg lebih arif..take care yer

Ena said...

a'a la .. bak kata yg lain juga.. jumpa la dengan gynea terus.. senang.. sbb ena dulu dua2 7 bln baru start mengeras..

~Siti Hajar~ said...

ermmm nk bg pendapat pun xtau, sy dl xde la jd camtu awai2 camni, Rose trs p check pd yg pakar la..

rileks yer Rose, jgn tension2, nti ada kesan tau..

N i e Z a said...

rose..saya dlu pon msa ngandung slu jd cm ni..doc pon ckp benda tu biasa..baby mengeras atas tindak balas yg dia dpt..cth cm bunyi ker..saya dlu tengah2 berjln dia boleh mengeras..tp klu rose rsa was2 boleh g jmpa gynea tnya ok..pe2 pon jgn stress2 tau..

littlehumblelynn said...

rose


masa mgdg auni selalu rasa gt..beria g gynae..takde menda..tp mmg kerap terasa sakit..sampai menangis jugak..tp kata gynae mungkin budak tgh melasak..bila scan bagai,xde menda pun.kak lin dulu kena jugak masalah uri ke bwh tuh..nasib baik by 35w uri naik balik

bonda dadif aka akish said...

rose....g aje gynae...pasti kekusutan tuh ilang....

dahhh g..jgn dok pikir2 agi...

aLyNnZ said...

rose maybe betul gak apa yg rose katakan coz ms pregnant baby pertama kita dok relax jew..ni dah ada anak mesti lar lebih kuat buat kerja nak xnak kena gak melayan karenah sikecil..

rasa nyer baik rose jumpa doktor utk lebih penjelasan..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Ni pengalaman sal sendiri la, sebab sal pun selalu gak dukung faris yang bam bam masa peknen dulu. Dia lagi la, berat mas atu 17kg++...

Memang kadang2 cam nak terberanak pun ada. Then, selalu sakit2 kat peranakan tu. Check kat doc, dia ckp effect sebab dukung anak.

Kadang2 baby mengeras la jgk...

Tapi rasanya better pergi check... Mudah2an tak ada apa2 la...

Take care Rose... kalau dapat elak, elakkan la. Macam sal dulu bila faris nak berdukung, sal cakap yg sal tak larat... nanti ummi sakit. Alhamdulillah la, dia faham & tak suruh dah dukung dia...

hajarus said...

hjr nak share pengalaman mmg xde ler sbb hjr x pernah g mengandung... cuma hjr dapat doakan moga2 mek rose xde ape2 & lbh baik akak refer doc...

Sofya said...

rose,
1-mungkin mengeras sebab nak tukar position kot.. sbb 7 bulan kepala trn bawah.. saya pernah rasa camtu masa usia kandungan ginilah.

2-cuba la slow talk ngan rafiq ajak dia jln pelan2.. sesekali awak dukung xla teruk sgt. lgpn kandungan makin besar..

3- pergi klinik check untuk make sure k.. n take care

mama_umar_maryam said...

rose,takut jugak sbb ade historykan..better consult cpt2lah dgn gynae =), tkcare

eB ezrin said...

mengeras? hmmm, aedrean dolo g2... rupa2nyer baby kurang air... gi spital cepat msk air. tc yer :)

cik_ah82 said...

kak rose, samala ngan org pun..pegnen 2nd ni mmg perut sllu mengeras..sampai senak la dibuatnya..nk jalan pun payah..mmg sebab dukung adib sama la kot..org lagila seben asyik outstation je..samala kita..huhu..