Monday, June 20, 2011

Belum Ganti Puasa & Breakfast arini

Assalamualaikum..

aku tak sure bila nak start ganti puasa ni..ade dalam 11 ari lagi. Giler banyak. Ramadhan dah dekat. Ya Rabbi..ape nak jadi ngan aku ni? 

Actually, yg buat aku tak ganti2 lagi puasa bukan sebab aku kemaruk nak makan mcm2..tapi sbb aku jadi risau ngan kandungan aku since selalu mengeras...semalam aku kira ade dalam 6 kali mengeras..tapi jarak dia takdela cam contraction menggila mcm dah nak bersalin tu....

ngan pikir pasal si abang lagi. Kdg2 buat aku rasa mual je. Tapi malam aku suka makan tau. Tu gemok tu....aritu berat dah naik 7 kilo lebih..ni aku rasa ade kot dalam 10kg naik ni since awal pregnant..22hb ni ade check up..just wait n see..jeng jeng jeng......badan dah rasa berat sgt dah ni...giler tol! dah mmg nasibla aku ni kot..ngandung je berat naik byk..ces! padahal makan cam biasa je...takdela 24 jam ngadap makanan aje.

ermm..agak2nye bilerrrla leh start pose ni..mmmmm...


breakfast ari ni..aku pagi2 mmg suke melantak ni je. kang tengah ari baru amek nasik. 




29 comments:

bonda dadif aka akish said...

slamat bekpes la mek..aku pon abru 1 hari je ganti pose...ade lagi 7hari!

eB ezrin said...

akak msh ader 60 hari... huwaaaaaaaaaa.. happy dd's day :)

dinor's family said...

sarapan roti jek...xpa janji ada ambik sarapankn...imah dah abis ganti posa mmg slalu bla lps syawal trus ganti posa....

Sofya said...

rose, biasalah berat badan naik.. bila lagi nak naik berat badan tanpa rasa bersalah ha3 ayat saya waktu preggy la..

Fieza79 said...

kita pun tak ganti lg...huhuu

kat umah sll bekfes roti kering ciciah air soya...tp kat opis bantai nasi lemak tiap2 hari..hehe

Teratak Hami said...

Mek,
Selamat mengganti puasa!!! Awat tak ganti awal2 before preggy? (**Sorry, soalan sakitkan hati .. hehe)

Kalau awak rasa takut effect kat kandungan, better takyah puasa. Bayar fidyah jer...eh boleh ke?

iduraz said...

alamak, eden pon terasa..pose byk ari tak ganti lagi ni..wuwuwu

LYAfrina said...

LYA DH POSE KHAMIS BARU2 NI..LAST2 ANGKAT BENDERA PETANG TU..LPS NI LA..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Tu la kan, cabaran nak puasa kalau mengandung... sal dulu puasa ramadhan masa awal2 peknen... kadang2 tu hanpir terbabas jugak la... tapi alhamdulillah la, dapat jugak bertahan sebulan...

Semoga sempat qada' puasa ye... hehe

**hari ni b'fast makan nesvita je... sebabnya dari pagi tadi dok c*r*t b*r*t... huhu... Risau kena kat si kecik gak... Rasanya sebab tersalah makan semalam...

MrS. F!zA said...

siannya kat mek rose..kit ani puasa tggl 4hri pon bru start gnti haini..hahaha

* rafique dh stop bf kan..skrg dia minum susu apa?nk thu jgk sbb rafique sma cm darwisy alergik susu lembu

lydzar said...

saya yg 2 hari ni pon liat sungguh la nk mengganti..kena carik mood and feel dulu kot huhuhu..

nice meeting u rose..tak sangka terserempak kt SACC tu..suka tengok rafiq yg ramah dan aktif tu :)

[-suziey-] said...

woooo siap susu lagi..erkkk..masa peknen dulu je mmg minum susu tu pn terpaksa telan..

ajumohit said...

chaiyok mek rose...aju tak tinggal pose last year coz full BF..tahun ni of coz la tinggal hehehe

mama_umar_maryam said...

menu brekfes ko ni sesuai utk minum ptg aku ni,hahahah,bskut cap ping pong dgn nescafeee

NM02 said...

caiyok la mek rose. ai pepagi dah bedal nasi goreng ngan sardin.

maszmadi said...

wah bekfest diet ker rose??
hm, masz dah masuk 4 hari ganti insyaallah..

zaidah said...

klu rose makan nasik pepagi lagi banyak lagilah naiknyer.....kena mulakan dari sekarang rose...takut tak sempat nanti..

Hanis Azla said...

klu akak setakat makan roti dgn biskut macam tu tak panggil breakfast.. he..he.. klu makan pagi tu mesti nak makan yg heavy jugak..

mamalieyna said...

bagusnya rose ambik susu pagi2..huhu..camna nak disiplinkan diri tuk minum susu, eina sungguh malas dan tak lalu..skrg terasa mudah skt pinggang, rasa tulang tak kuat la..tak ckp kalsium..camna nak cukup kalau mnm susunya idak..huu~

take care~

woo mek na pun berat menjadi2 weeeh..berat skrg, mcm berat msa peknenkan arif time 9 bulan..huu~

mamalieyna said...

bagusnya rose ambik susu pagi2..huhu..camna nak disiplinkan diri tuk minum susu, eina sungguh malas dan tak lalu..skrg terasa mudah skt pinggang, rasa tulang tak kuat la..tak ckp kalsium..camna nak cukup kalau mnm susunya idak..huu~

take care~

woo mek na pun berat menjadi2 weeeh..berat skrg, mcm berat msa peknenkan arif time 9 bulan..huu~

Maya Mayana said...

kena cepat2 tu rose..tinggal berapa bulan lg nih..jom sama2 puasa :)

Ena said...

banyak ari lg gak tu.. x pe.. pelan2 cuba.. mesti blh punyer.. tp if tak blh jgn paksa kang memudaratkan kesihatan bahaya..

eh! ena dulu pun gitu.. mesti nak makan roti & biskut.. tp ena siap pg dah petang.. kdg leh sambung plka belah malam.. super gitu.. ahahha.. cuma susu je la.. tak leh telan kalo susu tepung.. susu Marigold je blh.. demand betul dak irfan dulu.. haihh!

Dee said...

kalau larat gantilah ye rose..tp kalo tak larat..byr fidyahlah..tp kena ganti dulu tau..

umialya said...

xper rose, pelan2

Adyshariz said...

sabar la ros, dugaan utk awak tu, mmg susah nk pose time peknen, tapi cuba try pose stgh hari dulu..manalah tau boleh teruskan smpai penuh..hehe

caiyokkk

LiLy @ MumMyQiStInA said...

chaiyok Rose..pasti blh.. ;)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

akish,
hoho. ok2. jom same2 pose..tapi aku tataula bile aku leh start weh. huhu

kak eb,
60 hari? byk tu kakkk..huhuhu

kak imah,
ha ni la padahnye org yg malas nak ganti siap2..huhuh

sofya,
ha betul jugak tu ek? ade alasan..ahahaha..betul3x

kak fieza,
sy ni malam je suka makan benda2 heavy..tu gemok tuuuu

teratak hami,
tak tau nak dipegnentkan..ahahha leh ke alasan tu?
insyaAllah sy akan usaha ganti..if tak ganti skang..kene ganti gak tahun depan n fidyah sekali..:-)

iduraz,
haaa jom kite..eheheh

lya,
takpe..kang jepun dah mengalah..lehla sambung pose..ehehe

sal,
bagusnye...sy pon nnti tataula dpt ke tak sebulan pose ni..huhu

fiza,
rafiq masih menyusu badan. dia takmo susu lembu/soya. malam je dia nyusu..siang dia makan mcm2 & minum air masak je..:-)

lydzar,
besnye..ade 2 je? ehehe meh la amek posa den..gagaga

suziey,
terpaksa juga ni utk kutelan..ehehe

aju,
aju, even sy fully bf kan rafiq..sy dpt bendera jepun seawal umor rafiq 3 bulan..wooooo

zety,
ha..petang2 pon bes amek manu ni..eheheh

NM,
uik..sedap tuuuuuuu eheheh

maz,
bukan diet..tapi takde selera nak makan benda2 berat pagi2 ni..ngah ari baru amek nasi..n malam lagi la..kuat makan nasik..huhuhu

kak zai,
betul tu kakk...kene cepat2 ni..

kak hanis,
sy ni time pegnent mmg mcm2 pe'el kak..kang mai nak makan mekdi..ha mekdi semedang..ahaha

eina,
takpe iena, sementeara ni je..utk kuatkan tulang dan gigi..ahahha
samela kita..cam ngandung 9 bulan dah romannye ni ha..

maya,
moh kite..ehehe

ena,
tula..harap2 boleh la ni pelan2 kayuh..aminn
wooo demamd wooo si ipan tu ehehhe

kak dee,
ye kak..if tak ganti skang..tahun depan still kene ganti beserta fidyah..:-)

kak tini,
ye kak..insyaAllah..:-)

aisha,
haa leh gak tu guna cara tu..eheheh

lily,
caiyok2..aminnn..:-)

mila.ibunajihah said...

sy pn ada 3 hari lagi tak ganti nih, adoila. rose cuba cek air kencing kt klinik, sy aritu ada gak mengeras perut dalam sehari bkali2, lama plak tu, ingatkan contraction rupanya mcm kencing kotor gitu..coz doc cek byk red blood cells dlm urin..tp yg haluih tak nmpk mata kasar, kena ada tester dia. Doc bagi ubat, 1-2 hari pastu elok dah, perut tak keras2 dah.

mila.ibunajihah said...

sy pn ada 3 hari lagi tak ganti nih, adoila. rose cuba cek air kencing kt klinik, sy aritu ada gak mengeras perut dalam sehari bkali2, lama plak tu, ingatkan contraction rupanya mcm kencing kotor gitu..coz doc cek byk red blood cells dlm urin..tp yg haluih tak nmpk mata kasar, kena ada tester dia. Doc bagi ubat, 1-2 hari pastu elok dah, perut tak keras2 dah.