Thursday, June 2, 2011

Bersalin di mana?

Assalamualaikum..

soalan biasa kita dapat once org2 disekeliling dapat tahu kita pregnant ialah.."bersalin kat mana nanti?"
maksud mereka tu..swasta ke goverment nyer spital?

hehehe...ok2..den bersalin kat spital semi gomen..iaitu Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)..dulu masa rafiq, ade jugak berkira2 nak bersalin kat private. masa tu spital pilihan DEMC. Then, masa kandungan masuk minggu ke 27 tak salah aku, Gynea kat DEMC yg bes tu iaitu Doc Fairuz Ashikin detect uri aku turun..at stage 2 katanya & BP pon agak tinggi...Dan2 terus takde pikir lain dah..if ade masalah camni, baik pilih spital gomen ajelerrr..kang if ade apa2, tumpah darah ka, kena c-zer ka, or ape2 jelah yg org kate leh mengundang bahaya..aku prefer spital gomen. 

utk bersalin 2nd bb pon suami aku offer bersalin kat swasta iaitu SALAM..but since pernah ada sejarah c-zer & rekod bersalin kat PPUM dah ade..better PPUM ajela. ape2 kes senang nak rujuk. Lagipun, bila aku tanye berapa kos c-zer (manela tahu kut2 kena c-zer lagi) depa kate 6k..uihh..takpelah, aku simpan ajela duit laki aku dalam bank aku..boley? eheheheh sbb duit dia dia aku..duit aku, duit aku jela..kah kah kah

PPUM ok ape weh. tapi takdela servis 1st class cam spital swasta. dah nama pon ko bayar mahal2 kan..servis mantop la....sempat la nak belai2 ko bagai. spital gomen ramai org. mane nak cekau..nurse sure tak leh nak tumpu sgt kat satu2 patient...

actually, yg buat aku pilih ialah sbb PPUM ni spital rakan bayi. memang rakan bayi sunggoh. melata poster2 tentang penyusuan. hari pertama register pon dah kene masuk kelas menyusu. depa ajar teknik marmet * masa tu den tak tahu ape itu marmet*...laki den gelak2 tengok 'tetek' palsu tu..ehehehe aku pon jadi malu2 miauw..:-P

masa dalam Bilik bedah, masa duk jahit2 luka tu nurse dah kasi rafiq kat aku utk disusukan, Skin to Skin gitu...:-) then belum bius betul2 ilang, bb dah ade kat sebelah utk disusukan..roaming with ur baby in 1st 24 hours..ini adalah penting ye...tak sempat nak rehat2nye derr..tapikan, sib baik dah dapat lelap sekejap lepas kene operate tu..masa kat bilik pemanasan.

bagi kaum ibu cam aku yg mmg nak nyusukan anak sepenuhnya, mmg makin bekobar2 la azam aku nak nyusukan anak dengan jayanya tanpa putus asa! selain tu dibekalkan brochure2..depa tak kasi, tapi pandai2 sendiri la ko cari kat rak2 informasi kat spital tuh. 

oh ya, ade org pernah tanye kat aku..PPUM tu mahal tak kos dia? ehehhe aku tak tahu sgt, sbb aku guna GL..gomen bayorkan. tapi kawan aku yg takde GL cakap, dia bersalin normal tapi kene vakum & anak ade kuning..so kena tahan lagi 3 hari..so total bermalam campur bersalin n lain2 prosedur..RM1500++ jugakla..aku ni if takde GL..mau cecah 2k++ jugak kot sbb emergency operation..tapi aku bayar RM24 sajork sbb ade GL.






rafiq dengan abahnye..on his 2nd day..
sangat2 suka gambar ni..1st attempt to be a good father..masih kekok pegang anak sendiri..n alhamdulillah, he's trying to be good father..:-)

utk rafiq..be a gud boy ya..abah & ibu syg rafiq sgt2. please please please..kamu jgn nakal ya!


masa pegang bb tu....abah tanya ibu.."eh, nape anak nampak kecik ye? ke abah yg besor?" agagagagga...ibu, no komen...:-P:-P





okla..panjang lak merapu..dah2..pegi sambung keje la mek rose!

kang free2 aku jenguk2 umah korang ye..:-)

30 comments:

ajumohit said...

hehehe yg penting spital tu bg layanan yg mesra dan keadaannya selesa pon dh cukup kan..sbb kita ni tgh sakit2 dan penat pas bersalin nakkan sebegitu..tak kisahla gomen or private..tak gitu??

akak penah rasa bersalin di HUKM, HKL, PUSRAWI..HKL la paling seram coz misi2 dia garang2 dan bilik crowded giler even ward kelas 2...

[-suziey-] said...

1st 24hrs dh dpt support dr nurse utk bf baby..permulaan yg bagus..:)

lawak la statement ur hubby..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

aju,
sbb tu kot sy pilih PPUM..semi gomen. layanan nurse yg muda2 ok..yg otai2 tu biasalah, cuma kita anggap depa tu mak kita aje..bebel sebab sayang..:-)

suziey,
yes..itu titik permulaan dalam dunia menyusu sy tau..alhamdulillah..dpt support yg sagt memberangsangkan dari semua nurse sbb depa dah dilatih camtu..:-)

Dee said...

tak kisahlah bersalin di mana asalkan orang tu selesa dgn pilihannya..wajib jugak tgk duit di poket..ye tak?

lydzar said...

betul2, kt gomen pon kalau takdek GL, mmg mahal gak kot. aritu mas kt sg buloh, husband tak bawak GL lagi, so dlm bil stated 300++ utk kos bersalin dan ward..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hehe..lawak abah RafiQ punye Statement.. :)

Teratak Hami said...

bestya kerja gomen ... jeles akak!!!

Amiizaa2001 said...

heheheh cute jerk ayat ayah rafiq:):)
take care rose:)

akak suka tgk wallpaper blog rose:)

Kasih Ibu said...

sy dulu bersalinkn Haiqal kat hosp gomen..even 3rd class tpi lyanannya top ten...setiap 1 jam nurse akn dtg tgk kita...doktor pkr pun sehari 2 kali dtg check...

take care rose...=)

wahida said...

aku dulu masa anak first kat HKL, anak second kat Sg. Buloh..alhamdulillah, walaupun tak sehebat private, aku dpt layanan yg sgt baik drp doktor dan nurse..mungkin lain org lain pengalaman dia kan...tapi pada aku, spital gomen pun dah improve skang ni..

chichi said...

hospital gov sekarang dah banyak..dah setaraf swasta..

~Siti Hajar~ said...

klu sy prefer bsalin kat hsopital gomen je, sayang nak buang duit p swasta tp klu sakit2 lain sy suka p swasta, ye la bg sy yg kena bayar duit sendiri baik pilih gomen, sakit sama jgk, cuma layanan je bagus @ kureng..

Klu sakit2 lain mmg kita perlu perhatian, baik p swasta, makan pun best..hehe

alahai kecik benor Rafiq dikepit abah & abah wat keluar statment lucu plk yer..hehe..

eT said...

memula dulu berangan nk p swasta jugak...
pk balik gomen pon bagus...ppum asben xleh masuk time deliver kan...huhu

etiey.com© said...

spital gomen pund ah setaraf dengan spital swasta kalau yg 1st class tu kan... betul kata mu mek, in case yang tak terjangka better pergi spital gomen. kalau aku pun sependapat gitu... bab bersalin ni bab bertarung nyawa.. mmg tak berani!

Fieza79 said...

kita pun mula dl berangan jgk nk ceaser kt private yg kali ni..tp bila pikir2 better gomen je...layanan pun kira first class jgk utk yg baru lps ceaser ni...

Ena said...

yerla kan.. mana2 tempat pun ada risikonya.. so, mana yg selesa dan selamat tu kita utamakan la yg tu dulu..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

ha ha kelako la statement abahnya...mana2 pun ok janji anak selamat

ana said...

dh anak 2 blm pernah bsalin kat swasta...ramai member ana bsalin kat PPUM. ok!

Hanim Najib said...

sume pertimbangan rose da amik kira nih..so ini pilihan yg tbaik laa nih..insyaallah..hehe..papepn i like part rakan bayii tuh..bkn sume spital nk jd rakan bayi nih.hehehe..

NM02 said...

asal keduanya selamat...

Hanis Azla said...

bersalin kat mana2 pun sama.. cuma layanannya saja yg munkin berbeza mengikut tempat dan jururawat yg menjaga kita.. Alhamdulillah, akak bersalin dengan doktor yg sama utk tiga2 org anak.. tak terasa juga sbb company en.asben yang cover.. cuma anak ketiga kena bayar sendiri sbb en.asben dah pindah ke tmpt baru..

Dilla Ady said...

kalu berduit sket takpe kot gi yg swasta..org kate lebih bagus layanan dan servicenye..

tp kot yg sederhana cam dilla nih kena jugak la ngadap misi2 yg cam tuuutt tu kan..hihi

~~*Lady Salwa*~~ said...
This comment has been removed by the author.
~~*Lady Salwa*~~ said...

Sal dua2 bersalin kat spital gomen ja...

Alhamdulillah la, hospital putrajaya ni boleh kira ok la...

walaupun kadang2 tu ada la jgk nurse yang cam teeeet sket kan... hehe

**kelakar baca ayat yg dimerahkan tu... :)

umialya said...

gomen @ swasta, sama aje, apa yg pntg staf bertugas n layanan.

kesemua anak akak bersalin gomen, alhamdulillah.. xder apa2 masalah

dyea irdina said...

wah klu dah selesa kat PPUM tu ke situ je la cik rose ...snang bila kita dah tau prosedure kar PPUm tu.....sy pernah ada sejarah itam kat sana..so sekali tu je la p dan sampai skrng mmg dah tak jejak..camner nak jejak dah pindah JB...hahhahha

dinor's family said...

pengalaman ibu mlahirkn 3 anak lain2 tmpt anak sulung kat GH,anak k2 swasta PUSAT PERUBATAN ISLAM normal rm1400, anak k3 kat PPUM paling2 suka kat PPUM murah n layanan baik punya ada GL so free je la...klu kena byr pun rm500 normal....

aLyNnZ said...

alahai comelnyer rafiq..sekarang dah besar n dah nak jadi abang..

nurul ayin said...

actually bila boleh buat booking kat PPUM ye?? sekarang saya da msk 30 weeks.. still x booking lagi..

double d said...

sis nk tya procedure nk booking kat PPUM..kalo ada GL kena letak gak ke duit booking rm500...skrng da 30weeks....

mcm saya dok klang..PPUM ni amik ke kes saya...lg satu hubby blh masuk LR tak...tq in advance....