Thursday, June 30, 2011

MyDear Warehouse Sale 30/6 - 10/7/2011

Assalamualaikum..

MyDear Warehouse Sale kembali lagi...jom ramai2 serbu..tapi den tak tahu la buleh pegi ke tak. Somi bz semedang. Weekend ni ke Kedah plak si dia tu..haihh...ape2 pon..just nak share sini..kot2 ade kawan2 yg nak pegi n tak tahu adenye sale ni...:-)





When: 30 June - 10 July 2011


Time: 9am - 7pm


Products offered during MyDear Warehouse Sale:
Baby Car seat
Stroller
Tricycle
Toys
and more



Check out MyDear Warehouse Sale at:

34, Jalan Meranti Jaya 10
Meranti Jaya Industrial Park
47120 Puchong
Selangor
Tel: 603-8060 0093



sapa2 yg pernah pegi warehouse sale tahu2 jela kesesakannye kan..dinasihatkan tak perlula bawak anak kecik masuk dalam tu..sian teman tengok. Stroller pon if boleh elakkan la..kang berlaga2 ngan org ramai..huhu



* ade ramai kawn blogger yg cakap takleh nak tinggal komen. begitu juga tgk kat status FB demer yg takleh nak post posting langsung..aku ghase blogger buat hal la..tapi aku leh lak wat posting n pegi tinggal komen kat blog2 korang..takpe2..sabar k...biasala kdg2 blogger jd bengong. ahaks!


Minum Air Gula utk kesekian kalinya

Assalamualaikum..

baru je masuk ofis. arini minum air gula utk kali kedua..1st time minum masa kandungan 4 bulan camtu..skang dah masuk 7 bulan, kene minom lagi..uhuk!

tak suka benor ghase air tu. Nak nangis pon ade masa telan tadik.

yg tak besnye...HB aku makin low. arini bacaan dia 9.6..menahan sebak ajela tengok kan..then nurse tambah satu lagi faktor risiko aku utk  mengandung kali ni. Dari 3 jadi 4..uwaaa...




see..yg nurse garis tu bacaan Hb hari ini iaitu 9.6


bacaan dari awal mengandung hingga sekarang ialah..

12
11.1
10.2
10
9.6

ha amekkk...nurse tu cakap hb low ni bukan ape..takut tumpah darah je..sbb darah jadi makin cair..nauzubillah..mintak2 takde perkara tak elok jadi kat aku n baby...


yg aku peliknye..aku consisten je amek Obimin, Ferrous (iron tablet)..pstu tambah lagi ngan supplement dari shaklee..B-complex, Vita-lea, Vita-C, Kalsium, Omega Guard...arrgghhhhhhhhh.......tension mak!

.

masuk2 ofis, bukak email, tengok ade email dari somi den. sempat lagi dia snap2 candid pics aku duk menahan rasa muntah meneguk ayor guler tu. huhu. dia tak tahu, yg aku masa tu rasa nak muntahkan balik je. dengan menahan sakit tempat cucuk amek darah lagi...



Nak tahu ape tajuk email dia?? ni ha..."Cedapnye Air Gula"

nak menangis je baca tadi...sabar ajeler..



Wednesday, June 29, 2011

Imam Muda Hassan: My Favourite IM yg berjaya ke Final

Assalamualaikum....

Rancangan Imam Muda yang bersiaran di Astro Oasis Channel 106 mmg jadi rancangan kegemaran aku sejak IM musim pertama lagi. Sgt2 teruja dengan rancangan ini kerana kelainannya. Tiada unsur maksiat & melekakan, buat aku terjebak tiap jumaat malam nak tengok Medan Imam Muda..

Masa awal2 IM musim ke-2 ni berlangsung..of koz aku suka ngan IM Fakhrul peserta dari negeri den..Terengganu. Seorang Imam ditempat beliau & fasih menguasai 4 jenis bahasa. Tapi, sejak 4 episod kebelakangan ini, hati terpaut pada Imam Muda Hassan. IM dari perak ni sgt2 humble & tenang..



2 org IM yg bakal berentap Jumaat malam ni di peringkat akhir..IM Nazrul (Guru besar dari Johor) & IM Hassan (Pensyarah dari Perak)



semua 10 peserta yg layak mengikuti program IM musim ke-2
dari kiri: 
IM Azlan, IM Fakhrurrazi, IM Zulfadhli, IM Ammar, IM Ali, IM Nazrul, IM Hassan, Im Najdi, IM Mujahid & IM Fatah




IM Hassan menjadi sebutan sejak 3 minggu lepas kerana 3 kali berturut mendapat pelajar cemerlang mingguan! sonot teman nengok IM Hassan ni. Rupa paras mmg layak menjadi seorang imam. Begitu juga dengan keperibadian beliau yg buat aku leh cair wooo tengok dia. Sejuk perut ibu mengandung...:-)

apa2 pun..aku berharap sgt IM Hassan akan menang Jumaat malam ni. kedua2 finalist pon layak..tapi dek kerana suka benor tengok Hassan tu..tu yg berharap sgt dia akan menang..ehehehe

Rancangan Imam Muda ni lain dari yg lain tau. Tak gunakan sistem SMS bagai. Semua yg mengadili mereka dalam mendapat tauliah sebagai seorang imam adalah org2 yg arif lagi bijaksana dalam bidang masing2. so tak perlu nak pertikai kenapa & mengapa peserta tu leh ke peringkat akhir. 

caiyok IM Hassan!


Alarm Semulajadi utk bangun Sahur

Assalamualaikum..

semalam & hari ni aku berpuasa ganti lagi. hari ni ari ke-3..caiyok rose! Moga dipermudahkan utk abis ganti sebelum masuk ramadhan al-mubarak yg ditunggu2 setiap umat islam..:-)

Aku set jam Kul 4.45 utk sahur..Tapi alarm semulajadi free tak berbayor lagi awal berbunyik..kul 4.30 dah merengek. Ajak tengok tv kat depan. hehehe. Itula pe'el terbaru rafiq yg sangat cantik. Bangun tido pagi2 buta ajak tgk tv. Sib baik channel BabyTv @ channel 618 tu masih free..kang bulan sepoloh kene subscribe la jawabnye if dia nak tengok jugak..

Pegi depan..sambil ibu bentang tilam..rafiq pon.."yeyyy...sambil guling2 ateh tilam & cakap.."ivi..ivi.." huhuhuhu ok2..layan aje. senang keje ibu nak panaskan lauk n goreng telur dadar. nasi dah tanak siap2 sebelum tido..:-)

nampak je ibu siap2 meja, terus melompat dari tilam...menuju ke bb chair dia..haihh..nak makan ler tuh! mulut pot pet pot pet..'Ashi..Ashi..." mintak nasi.




teman ibu bersahur..gud boy.."Chii...." sempat lagi chii (cheese) mulut penuh ngan nasi. gaul nasi putih, kari ayam, telur dadar & kicap. Ha perfect la tu utk menu rafiq. suka ya amat lauk2 camni...tu senyum sampai katup2 mata..:-) cuma yg tak gud boynye susah benor nak pakai tangan kanan. Dah ajar mcm2 cara2..naak jugak tangan kiri!





ibu makan kurma pon..nak makan kurma jugak. ok2 belasah la mamat...see..mangkuk nasi dah kosong. mmg kuat makan ini budak. Botol air masak mmg tak lupa..kemana2 je bawak..:-)





alhamdulillah diberi kekuatan utk teruskan puasa. Even perit..tapi tetap ku telan. Semoga Allah berikan aku kekuatan utk abiskan ganti puasa ni....aminnn






*arini abah balik dari sabah..yey! :-)
** esok takleh puasa sbb ade appointment minum air gula @28 weeks. yuck!





Tuesday, June 28, 2011

28 minggu @ 7 Bulan

Assalamualaikum..

mcm yg aku cite kat posting semalam..petangnye ada appointment ngan gynea kat SALAM...ade berita gembira yg aku dpaat semalam..Pakar tu cakap..Uri aku OK! tak turun pon...syukur alhamdulillahh...dia kata normal je..cuma dah ujung2 ni..dia nasihatkan agar byk2 berehat..sebab muka aku nampak pucat. Aku citela pasal idung berdarah, Hb low & mcm2..dia kate patutla nmpk pucat. So, kene minum air kosong byk2. hindari makanan/minuman manis...semalam terus minum air kosong je..dan adela jugak minum milo..:-)

perkembangan bb:

  • kepala kat bawah
  • ketuban cukup
  • berat dah 1.2 kg

alhamdulillah...tumbesarn bb mengikut skala. cuma mak dia jela tak ikut skala..berat naik mendadak. Doc siti pon terkejut..in 6 weeks, berat aku naik 5.5 kg..uihh..kuss semangat..oh ya, maksud nye..berat aku dah naik 10 kg dari awal pregnant. rafiq dulu pon camni..cuma masa ngandungkan rafiq, aku takdela seberat masa mula2 ngandung kali ni..aku harap sgt2..berat aku  hanya naik 15 kg je bila dah sampai ari nnti..masa rafiq dulu naik 22kg tau! ahahhah..mmg cari bala!





adik rafiq dalam perot ibu...:-) gambar belah kanan tu..AR junior tengah tutup muka ngan lengan. doc siti cakap.."eh budak ni, time org nak amek gambar muka..time tula dia tutup ngan lengan.." kami sama2 gelak..lucu sgt2 sbb dia baru pas isap jari kaki/tangan..cm sedap je upe dia..:-)


semalam kat kenek panel, doc sabrina cakap uri aku rendah/mula turun, tapi kat pakar ni plak cakap OK2 sajork..pastu semalam berat bb dah 1.3..tapi doc siti plak baru  1.2 kg..uhuhuhu..sbb tu aku buat 2 tempat if scan2 ni..nk mintak 2 pendapat...:-)






Monday, June 27, 2011

Baru Masuk Ofis & Maharajalawak Akhir

Assalamualaikum..

Dapat MC tapi ada kat ofis. camno tu? eheh..takpelah, setel keje dulu then leh balik. Actually bangun pagi tadi hidung aku berdarah. Batuk2 kuar darah. Mula2 risau gak..tapi wat cerdik jela kan. Tup2 kat ofis batuk ade darah lagi. Banyak jugakla. Dan hasilnye..kepala aku pening berdenyut2 mcm nak pitam tadi kat klinik.

Pagi tadi tunjuk kat hubby kat tisu kesan darah. Dia suh buh ais kat idung. kasi benti darah. tapi sbb bukannye kuar darah cam air paip tu, den wat derk jela. eeehehehe

dalam tak sedap ati, pegila jugak tadi kenek Soraya. Cek2 doc kata idung aku mmg ade darah..Time mengandung, idung berdarah ni terjadi bila cuaca panas, tak cukup tido, stress & kurang minum air kosong. uhuk! mmg betul la tu..syik minum air manis je masa kat kg..heheh.. air kosong kurang minum.

so, tadi aku dah abiskan 500ml air dalam masa 10 minit. sat lagi nak penuhkan botol tu ...then seterusnye biar sampai 2 liter air kosong yg mmg sepatutnye aku amek ari2..

tadi scan baby. cute je. mata celik2 ehhe.

  • kepala dibawah. alhamdulillah tak berubah tempat dah.
  • uri masih rendah. tapi doc cakap mungkin akan naik by 34 weeks & seterusnya. doc cakap lebihkan doa & usap2 perut dari bawah ke atas dengan salawat. insyaAllah..uri akan naik. masa rafiq dulu pon camtu. aku amalkan apa yg doc tu cakap.
  • air ketuban cukup
  • berat bb dah 1.33 kg.
Petang ni ade appointment ngan pakar kat SALAM. kita tengok pulak ape pendapat pakar tentang uri aku tu..takut la jugak kan if makin turun..ape2 pon..doakan aku & bb sihat walafiat & takde apa2 yg tak elok berlaku. amin..

.

Ok2...tentang maharajalawak plak, Kumpulan Sepah Juara! Yey!!! Memang patut Sepah dinobatkan Juara Maharajalawak pertama sbb persembahan mereka sgt2 kelakar. aku sokong ape mamat khalid cakap..sepah akan jd pelawak yg akan menjadi sebut-sebutan di negara kita...lawak mereka menjadi sunggoh. pastu campur plak ngan kehadiran dafi yg aku dah agak dah..sure dafi datang masa final. hehehe..

bila tengok balik adiah2 mereka, terkejut aku sbb ade pertambahan RM50k setiap satu dari adiah asal yg ditawarkan..mungkin dulu astro kata ada 3 pemenang aje..tup2 ade 4 finalist plak..takpelah..ape2 pon aku sgt2 puas hati dengan kedudukan pemenang malam tu..kira takde rasa cam ade bias ke apa..mmg mereka sgt2 berhak atas kemenangan masing2..

ape2 pon...arrrggghhhhhh sempuuuttttt!!!!!!!








Friday, June 24, 2011

Berpuasa ketika Hamil

Assalamualaikum & Selamat petang

Ya Allah..sungguh menduga rupanya berpuasa taktala baby dah makin besar ni..1st time aku puasa time bb dah besar & minggu depan masuk 3rd trimester... Masa tahun 2009, aku ganti puasa masa awal2 2nd trimester mengandungkan rafiq. so masa tu tengah mabuk2 baru nak ilang n bb pon kecik lagi dalam perot..tak terasa sgt kepedihan perotnye.

Tadi baby mengeras sampai aku takleh bergerak. Risau jugak. Tapi pelan2 aku usap2 perut cakap ngan baby.."baby kena kuat. Ibu kena ganti puasa. maafkan ibu sebab tak ganti awal2.." uwaaaaaa mmg salah ibu pon...sape suh tak ganti puasa sebelum nak mempregnantkan diri..mmg cari nahas tol!

ok2..takpe..setakat ni aku  leh bertahan. tapi mmg perut rasa pedas. ehheeh pedih la tu maksud aku. semua benda nampak sedap. nyam2..air kosong pon sedap..ahahahahhha

ni pon pagi tadi dah telan soy protein, obimin, ubat tambah darah, multivitamin, vita-c & kurma selain nasi & roti utk tambah tenaga..ternyata penangan dia lagi sunggoh hebat...meleleh seh air liur tgk makanan. huhuhu.

esok kenduri kawen anak bos. Kat INTEKMA resort ni je ha. tapi aku dpt attend majlis akad nikah ajela sbb pas tu nak gerak balik kg suami kat perak sbb MIL suh balik..sinun pon ade kenduri..:-)

ok..selamat berhujung minggu & selamat menonton Maharajalawak malam ni..aku tonton jela. tak penah vote pon. bazir duit teman aje..kah kah kah. 

caiyok rose..caiyok..lagi beberapa jam je lagi..hhehe...daaaa




Malam ni Final Maharajalawak

Assalamualaikum & Selamat Pagi

Malam ni final Maharajalawak. Tak sabar nak tengok ni weh. Aku ngan suami mmg suka layan rancangn ni. Kami mmg follow rancangan Raja Lawak 1-5. So nak la tengok finalist2 dari Raja Lawak buat lawak utk tahap dewa plak..Bayangkanla..sanggup tuuu subscribe Mustika. Cait..pandai tol Astro ni heh. Dia pegi buat kat Astro Warna Channel 132.. Yela, depa dah jangka slot ni sure akan jd hangat punyer. Adiah pon bukan skit. Juara RM300k, Naib Juara RM200k & Ketiga RM100k. omak ehhh..banyok tuh..ala tu baru lekat celah gigi je jumlah tu dari keuntungan yg astro dapat. Untung dari kenaikan 60% org langgan Mustika dah byk mana depa dpat tu....Yg duk SMS tu lagi. Mano tak kayo astro tu. Tu pon nak cekik darah lagi nak naikkan kadar bil...apela salahnye sekali sekala wat amal jariah..kasi channel free. agagagaga


jom tengok finalist2nya..



JOZAN sentiasa mendapat undian paling tinggi. even dari awalnye depa cam main2 je..pas kena komen kaw2 punyer dengan mamat khalid, depa cam nampak bersunggoh2 utk jadi lebih matang & bukan main2 utk jd MAHARAJALAWAK pertama...

persembahan JOZAN hampir setiap minggu buat aku gelak cam org tak betul. Sampai hubby pon heran, belum ape2 lagi aku dah gelak..muahahahha. 

persembahan depa paling lawak ialah masa kat Kuantan..yg johan jd Hafiz tu..anak aku mmg minat ngan Hafiz..terutama lagu awan nano..bila dia tengok johan wat lawak tu..leh lak dia gelak mengekek2 sama ngan aku..mcm paham je kamu..sampai aku tkor channel lain pon dia marah..huh, rosak dah anak aku tu..ahahahah nasibler ko rafiq. dpt mak pak suke rancangan camni. kamu pon tersampok sama.





SEPAH glemer ngan lawak yg mengekalkan ciri2 kampungnye tu..kira lawak2 jd pakcik2. makcik2 & yg pasti, lawak last week paaling kelakor abissssss...dari  dialog jd sebutan "tanjat boboi"..sampaila..'Arrrgghhh semputt..." ahahahhaah aku pon dah terkene tempiasnye. mmg akan jd sebutan sampai bila2 nih.







nabil ni plak On & Off..kdg2 menghampakan...kira OKla..aritu awal2 aku minat nabil.tapi dah ujung2 ni..kureng skit. Tapi lawak yg diberi 2 barang tuk dijadikan bahan lawak tu mmg kelakar abis..mmg kretip ini mamat...





Jambu...persembahan yg paling aku suka ialah minggu yg kene buat Silent comedy. Sampai ari ni aku masih gelak sakan if tengok ulangtayang depa pakai swimsuit buat renang berirama tu..ahahahha

cuma si yuss tu tak paham aku. nape kdg2 kasar sgt? tak suker.


cewah, siap buat review mek rose ari ni. ehehehe..saje. utk wat kenangan. kang mane tahu lagi 5 tahun akan ade MAHARAJAWAK ke-2 plak..kita leh bandingkan peserta2 yg akan datang...:-)



** arini aku cuba utk berpuasa ganti. doakan aku leh bertahan hingga waktu berbuka. skang perot aku dah mula rasa pedih pedas. baby pon joget2 dari tadi...har har. tapi tak baik kan time pose cakap "Lapor...". insyaAllah aku leh bertahan...caiyok2!!! ni pon salah satu latihan utk aku tempuh bulan ramadhan nanti....mintak2 leh pose sebulan di bulan ramadhan nanti..aminnn"


Thursday, June 23, 2011

Arrgghhhh...semputtttt

Assalamualaikum...

arrghhhhh semputttttt.........sape tengok maharajalawak tau la peserta mana yg duk ulang dialog tu..mmg kelakar habessssss..vote for sepah!

arini mmg semput skit. blog pon dah kat kul 5 baru nak nak hapdet! 

arini takde ape nak merapu...semput lagi ni. mata dah naik juling duk format modul.

cer tengok gambar bawah ni...mane tak semput...tambah lagi ngan melantak ke ape tu?? ish2..tak senonoh tol mak buyung ..tu pon ade lagi kang g makan biskut kering plak ni..ehehehhe...






uih...meja sape la bersepah benor tu?? uhuk!




arrghhhhhh semputttt.....tanjat boboi!

Wednesday, June 22, 2011

Bila Mr. Mama Ambil Alih Tugas Omak eh



Assalamualaikum & Selamat Petang...

Nampak tak tajuk tu? ha korang agak2 la sapo yg jd Mr. Mama tu ehhh..

camnila bila org suami jaga anak kan. Tapi kenela redha..cukup bersyukur dah tu suami nak jd Mr. Mama..if tak, mmg haru jugakla umah tangga suami taknak tolong langsung..

alkisahnye 2 minggu lepas..si abah masuk kerja lambt sbb takde meeting penting. so, dia mmg suka ngulit anak dia tu pagi2 before g anta pengasuh..

inila penangannyaaa....







Petangnye, ibu balik lantai abah tak mop betul2. masih licin. so sape lagi kene mop sekali lagi?? ibuuu jugak. Abis sebotol bedak. 

bila ditanye.."nape abang biarkan anak main bedak? tu masa amek gambar anak duk curah lagi bedak tu ha.."

si abah jawab.."abang ngah goreng bihun masa tu..tengok2 dah abis bedak..yg dia duk curah tu acah2 je sbb tong bedak tu dah kosong"


yg buat ibu terkejut cicak tu..bukak2 email tengok gambar2 mamat ni yg  abah anta...huhuu..abah mmg suka buat report bergambar..:-)

hurmmm..apo laie nak dikato?? redhaaa ajelerr....


Jalan2 cari pasal di Hari Abah

Assalamualaikum & Selamat pagi..

18 jun, mcm yg aku cite last posting..sambut awal sehari hari bapa sbb en abah nak outstation ke kedah. 

kul 11 camtu kuar dari umah..lunch sekijap di Jayati Seksyen 17 & terus gerak ke mesin2 ATM terdekat bayar hutang2..har har..selesai bayar utang, wallet abah yg tadi tebal tiba2 jd kempis. So, ape lagi..ibula plak yg kena kuar duit..buat2 tak paham ye? ehem2..

ok2..Kami ke SACC mall..bajetnye hanya nak beli Kasut abah as present ari bapa..sekali melencong masuk butik Anakku..terpandang satu carseat. Ade offer. Ibu pon duk usha2 la abah..Abah dah jeling2..sambil2 angguk2 tanda setuju leh beli. Yey! ini amalan syaiton nirrajim..carseat/carrier rafiq masih elok, tapi beli baru. ehehhe..den bukan saje2..sbb yg lama tu dalam sangat..sian bb cam melengkung dalam tu..*alasan tak munasabah!* takpelah, janji abah bayarkan..Lalalalalalaalllaaaaaaa

Kat SACC ni lah jumpa si cantik Lydzar..yg aku cite kat posting ni ari tu..:-)

ok2..rancangnye nak lanjer abah makan kat SR SACC mall aje. Tup2 melencong ke Seksyen 13 shah alam. Kat Laman Seri business center. bajetnye nak makan yg simple2..tup2 g makan western. Tapi hampa..tak memenuhi selera anak tekak den. Abah pon sama. tp takpelah, tak cuba tak tahu kan?




kami makan di sini. Restoran MONrods. kedai ni ade sedia makanan hainan, western & melayu


 si abah sibuk berBBM & si anak sibuk tengok menu


ronda2 kawasan sambil main cak2 ngan ibu n abah before makanan sampai....


abah ( ais lemon tea), ibu (ntah soda ape ntah. lupe dah)


disebabkan kami masa lunch tadi dah makan nasi..so, kami mkn western plak utk petang..

cucur utk si kenit. berselera dia mamam.



menu punyelah banyak..tapi ibu n abah pilih chicken Chop sajork.



minum air suam byk2..tercekik cucuq gamaknye..ahahha



mamat rafiq. rambut dah panjang..kene kasi potong ni..




okla..itu jela cite n kisohnye kejadian di hari bapak2..:-)

Tuesday, June 21, 2011

27 weeks

Assalamualaikum & Selamat Petang...

Pagi tadi bersemangat plak nak snap perot sendiri dengan bantuan self timer. huwa huwa. Takkan nak suh rafiq lak snap2..:-P

woweee...bolat je perot.

Kak eb ade tanye baby boy or gurl..ehehhe..Ce teker..ce teker...:-D :-D. Kak eb, sy pon tatau..Tapi tak kisah la boy or gurl..janji ade bb lagi..ye dak? if dapat bb gurl..leh la den rehat lama skit..3 tahun ke camtu..skang umur den 31 tahun..so, before 35 leh la pegnent lagi..kikikikikikk...*angan2 tak salah kan?* :-)

ape2 pon janji bb sihat walafiat..esok check up kat Klinik Desa..harap Hb aku akan naik..paling koman pon stay kat takuk lama..jgnla dia menurun lagi..huhuhu.




Rasa cam mengah dah skang ni. Kdg2 rasa cam penguin je..almaklumler..den ni rendah/rendang or bahasa kasarnye...kementot..ahahaha..if tinggi leh la isi2 lemak tu agih2 skit2 sana sinun..so takdela terus penyek cam den ni..agagagagaga....


**posting pasal mkn2 di ari abah lom apdet lagi..esok la kot nih. hu hu hu


Pertemuan Tak Dirancang dengan Geng Blogger

Assalamualaikum...

semalam aku half day. Selsema, Backpain & Batuk yg mula menjenguk kembali..Baru je baik dari batuk 2 minggu sudah. Ni kes minum ais kot. har har har. Panas ya amat. tu den minum ais tak hengat dunia.

18 jun lepas..Kami celebrate father's day utk abah rafiq in advance..sebab 19hb tu dia dah pastinye kat kedah. Ade meeting lagik. Hari ni hari ke-3 abah kat kedah..InsyaAllah tengah hari ni berangkat balik...semoga selamat dalam perjalanan..

ok2..pertemuan dengan sape yg tak dirancang tu? ehhehe..Tak sangka plak dalam duk melayan rafiq tu ade seseorang tegur.."Ros..." sy toleh..tengok2 cam kenal..Rupa2nye si Lydzar..mama of the Trio HMs ..ehehhe 

1st time jumpa lydzar setelah sekian lama hanya duk berbalas2 komen di FB & Blog..lydzar pon geng2 ibu menyusu tegar cam aku..hehehehe..tak sangka plak terjumpe kat SACC mall nun..:-)


Dengan si cantik mommy lydzar, hilda & hannah..hadif ade ngan papa dia kat belakang..tak join kami..:-)

Rafiq ni mmg suka ngan baby..tengok dia senyum..tu senyum geram tu..dia suka cium baby..kdg2 risau gak takut dia gigit ke apa..tapi takat ni, kat umah pengasuh dia tak penah lagi gigit 2 org bb yg ade kat umah tu..hehehhe...

owh..demoknye sayer..ahahah..mak buyung tengah menternak badan dengan  jayanya.....sape nak join??? agagagagagaa..ganining 10kg dah kot ni..takpe, esok check up..nnti kita tengok dah brapa kg sebenornye dah naik..kikikikik
dalam2 tak sihat pon kuar umah jalan2 jugak demi sambut hari abah utk somi tercinta...tu muka lesu, pucat semacam..tanpa mekap plak tu..malas yg amat nak mekap time2 tak sihat..huhuhu *alasan*



actually ade 2 keping gambar yg abah tolong amekkan, tapi kabur la plak satu lagi tu..so tempek yg ini sajela..

lydzar, nnti ade rezeki kita jumpa lagi ye..insyaAllah..mane tahu kot2 ade event2 breasfeeding ke...:-) nice to meet u too..keep in touch ya..:-)



Monday, June 20, 2011

Belum Ganti Puasa & Breakfast arini

Assalamualaikum..

aku tak sure bila nak start ganti puasa ni..ade dalam 11 ari lagi. Giler banyak. Ramadhan dah dekat. Ya Rabbi..ape nak jadi ngan aku ni? 

Actually, yg buat aku tak ganti2 lagi puasa bukan sebab aku kemaruk nak makan mcm2..tapi sbb aku jadi risau ngan kandungan aku since selalu mengeras...semalam aku kira ade dalam 6 kali mengeras..tapi jarak dia takdela cam contraction menggila mcm dah nak bersalin tu....

ngan pikir pasal si abang lagi. Kdg2 buat aku rasa mual je. Tapi malam aku suka makan tau. Tu gemok tu....aritu berat dah naik 7 kilo lebih..ni aku rasa ade kot dalam 10kg naik ni since awal pregnant..22hb ni ade check up..just wait n see..jeng jeng jeng......badan dah rasa berat sgt dah ni...giler tol! dah mmg nasibla aku ni kot..ngandung je berat naik byk..ces! padahal makan cam biasa je...takdela 24 jam ngadap makanan aje.

ermm..agak2nye bilerrrla leh start pose ni..mmmmm...


breakfast ari ni..aku pagi2 mmg suke melantak ni je. kang tengah ari baru amek nasik. 




Friday, June 17, 2011

Happy Father's Day utk Abah Rafiq

Assalamualaikum...

ahad ni, 19 jun 2011 kita kat malaysia akan sambut hari bapa kan? tak salah aku 3rd sunday of june..so, aku nak wish siap2 kat sini sbb ahad ni sure aku takdenye dah nak wat posting ni sbb weekend. ehehhehe..





Abang....Wishing you Happy Father's Day....


semoga kita dapat menggalas & meneruskan tanggungjawab kita utk menjaga, membesarkan & memberi pendidikan yg baik utk anak2 kita..terima kasih kerana menjadi abah yg baik utk Rafiq n insyaAllah coming babies...
Semoga Allah permudahkan segala urusan kita..Amin...



p/s: Selamat Hari bapa juga utk Arwah Ayah aku & Arwah ayah mertuaku..semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh mereka berdua kerana telah banyak bekorban..membesarkan & mendidik kami sehingga menjadi 'orang'...:-)


MC 2 Hari & Cuba cari mood kerja

Assalamualaikum..

Ok..kelmarin, 15hb aku ke klinik panel utk mintak pendapat doktor pasal kandungan aku ni. Aku tak g jumpa gynea yg biasa aku pegi tu sbb pagi dia takdak. Petang baru ade. So, baik aku pergi jumpa Doc Sabrina kat klnik soraya. Dia pon ok..1st of all biasala, dia tanye camne anak aku yg sulung. hehe. Si rafiq la..Sebab 1st pregnancy mmg check-up dengan doc ni. sgt2 friendly. Imunisasi rafiq pon amek sini. so no wonder dia masih ingat kat aku n anak aku tuh.

eh panjang lak menceceh2.

ok..doc nampak uri aku mula turun. sepatutnye atas lagi. Dia cakap maybe sebab pernah ada sejarah Placenta Previa (uri duk bawah) at stage II masa ngandungkan rafiq..so, maybe dia duk kat tapak lama tu. Doc as usual la suggest suh byk berehat & jgn angkat benda berat..*camno nak elak angkat budak 13 kg tu ek?*

eheheheheh...then aku cite pasal anak aku takmo berenggang tu. Doc sabrina gelak2 n cite dia pon pernah alami benda yg sama..dia megnandung anak ke-2 sama cam aku la..so at dat time, anak 1st buat pe'el..dia cakap, masa dia belajar dulu, at this moment, our 1st child akan rasa tak secure. dia rasa seolah2 ade org lain nak amek mak dia..ehehhe..so, kita as a mother, kena byk2 bersabar dan redha ajela. Jgan plak dipukul or didenda budak sebesar rafiq tu sebab masa peringkat umur dia skarang, dia takkan faham apa itu 'DENDA'. Maybe dia akan ingat sekejap..then ilang cam masuk telinga kanan keluar telinga kiri. huhuhuhuhuhu

aku setuju sgt2 ngan doc sabrina. sbb rafiq tu aku cakap selembut mana pon, dia akan buat ape sahaja yg dia nak..yela, budak tecik. ape dia paham kan..rasa nak cubit pon ade if dtg tantrum dia yg sungguh mencabar jiwa tu. but, aku dah sematkan dalam pala otak aku ni..kene byk2 bersabar..nak membesarkan anak bukan perkara mudah. Tak seperti kita rancang nak yg camtu..nak yg camni..if aku tak tahan sangat aku akan menangis. Alhamdulillah lega sekejap.

Doc sabrina kasi MC 2 hari utk rehat kat umah..15hb aku anta rafiq kat pengasuh. Tapi semalam tak anta. n Alhamdulillah sgt2 baik..cuma as usual la..masuk je petang nak menginjak ke senja dia buat perangai! grrrrr...sib baik semalam dia makan saman jugakla...asalnye melalak nak g taman. Tapi aku cuba lalaikan dia. ajak susun puzzle, ajak susun abjad, susun block kayu & mengira membaca sambil aku buat gaya badut. terpaksala jd camtu..if tak dia tak seronok. huhu.

dan ibu pon sambil nyelam sambil  minom air..leh tengok cite Nora Elena episod terakhir. yey! *eh, sempat lagi tu* eehehhe



melayan apa sahaja dia nak. kena baca kuat2..A apple, B Balllllll, C carrrrrr 


huwaaaaa ari ni tonsel aku bengkak. bangun pagi tadi idung berdarah. mcm2 hal kan org pregnant ni. huhu. Kepala pon ting tong lagi ni. 


sedikit info pasal kandungan:

  • kepala baby dah duk bawah. Aritu scan kepala kat atas. semalam dah duk kat kedudukan yg betul. harap2 camtula sampai hari nanti
  • baby mengeras kdg2 sebab kita stress, byk bergerak & dia nak ubah kedudukan dia dalam perot.. aku kena pantau berapa kali dia mengeras dalam sehari & doc nak jumpa lagi 2 minggu utk tgk keadaan uri. if makin rendah akan refer terus ke hospital aku nak bersalin nanti

okla. nnti free aku g umah korang. Thanx kwn2 yg wish ulangbulan mamat rafiq ni..aku aminkan semua doa2 kalian..:-)



tengah cari mood kerja sbb pagi tadi aku hantar rafiq dengan linangan air mata & ati tak tenteram. Nak ke kereta masih lagi dengar suara rafiq panggil.."nyaaaa..Nyaaa..." sambil menangis sekuat  hati. hati ibu mana akan tenteram if tgk anak camtu? tp itula aku..mmg tak sedap ati. tadi pengasuh sms cakap rafiq dah tido & mintak aku jgn risau sgt..pandai2la dia handle. hmmmmmmmm

Wednesday, June 15, 2011

1 Tahun 11 Bulan @ 23 Bulan

Assalamualaikum..

1st of all..terima kasih sejuta lemon atas komen2 kalian kat posting semalam. Aku sgt2 hargai setiap komen dari korang...arini baru nak decide pegi jumpa doc siti or tak..sbb suami aku agak bz tu..nak g sorang2 mmg tak bes.

Suami aku ade suggest suh amek pembantu sementara iaitu anak pengasuh rafiq..Anak dia dah tak skolah..Suruh jaga rafiq dari kul 5 petang, melayan dia main kat playground & sementara aku leh masak ke, mandi or buat apa yg patut sementara suami aku balik dari ofis..nnti bayar la kat budak Rina tu...ermm..ntahla, nnti aku fikirkan. Nak kene bincang gak dulu ngan mamact camne2 nanti...thanx abang atas idea yg agak bernas tu...:-)

ok2..arini genap 23 bulan si Muhammad Amzar Rafiq. Lagi sebulan, besday dia yg ke-2..kami tak rancang ape2 pon lagi. Tapi yg pasti aku tak buat majlis cam his 1st besday...aku dah leh rasa penatnye tu. huhuh..takpelah, tunggu jela tiba masanye nanti...:-)


The faces of rafiq...yg usianya bakal menjenguk ke angka 2..:-)




ibu: ni apa rafiq?
rafiq: Roori.....


huhuhuhuhuhuhuhu semua rori. 





happy 23rd months sayang ibu & abah..:-)

Tuesday, June 14, 2011

Surat Bantahan Tayangan Cerita Nora Elena @ TV3

Assalamualaikum..

Aku skang dah tak folo sangat citer Nora Elena. Semalam sempat tengok 5 minit je. Gara2 anak jantans ku itu melalak tamo masuk umah dan nak main kat taman lagi! Grrrrrrrrrrrr....



tadi singgah  blog suliana..ilang sekejap stress bila baca satu surat yg dia amek dari email..ehehhehe..


Ok2..Jom Release stressssss dengan membaca surat layang ini...:-)



Nowa,

Kakitangan Kajaan,

Putrajaya


TV3

Sri Pentas,

No 3, Persiaran Bandar Utama

Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya



Tuan,


Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena


Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.


2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.


i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu. Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?


ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu. Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, "ah gile mung, patoh pinggang!" Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??)


Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, "dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas"....itu je?? harharharharam!!

Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami. Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.


Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!



iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah.

Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.


iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.

Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday?? Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess


v) Tak logik punya citer..Brape lama kawen baru bole 'bersama'?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth 'tumbuk sambal'?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia 'tumbuk sambal' kan? hahahha...takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay....kahkahkahakha 


vi ) kari hangus, nasik hangit

Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..


vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.

Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati


"tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh"

"owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??"

Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan


3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis gadis diluar sana


Sekian,


"BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA"






Terima kasih atas pendapat2 korang kat posting pagi tadi..beribu2 lemon thanx utk korang...muah muah!




update:


aku baru tau surat ni asalnye dari blog nowa a.k.a cik geli..ahahha mmg blog tu aku follow dari dulu but as silent reader. mmg kelakar minah tu..selamber je melontar butir2 bicara dalam posting. silalah terjah blog dia..


tapi yg kelakar tu, ade kanak2 ribena bak kate kak ieda yg tersentap ngan posting tu...marah2  bagai..err ilek ar beb..jgn sentap2!