Monday, June 14, 2010

Hanya Kerana Milo!

Salam,

tiba2 teringat nak publish pasai ni..
Semalam petang, aku bagi rafiq makan roti cicah Milo. Biasa cicah air suam..saje gatei2 cicah Milo plak. Aku tau dalam Milo ada susu berasaskan lembu. Tapi aku just nak cube2 jaya mane tahu kot2 rafiq dah tak tak alergi lagi kan ngan susu lembu..

Tup2..tak sampai beberapa minit, rafiq garuk2 telinga, pastu tenyeh2 muka dia..beberapa minit lagi kuar biji2 kat muka dia mcm kene gigit semut merah...

Padahal, aku hanya celup skit je milo tu..ujung2 roti je...tu belum minum lagi..if minum aku tataula..mau jd kaler merah udang anak aku ni..wahahahah *jahadnye aku*



alahai..siannye anak ibu tuuu..sori rafiq...ehhehehe....


Actually bijik2 merah tu obvious giler..tapi sbb aku guna camera hp je..blur2 la jdnye..hik2
cian dier..abis bengkak bibir, telinga..muka abis gatal2

Yang buat aku terharu tu..rafiq tak nangis..dia duk la garuk2..tapi mulut duk kunyah roti lagi..ehehe

oh ya, untuk hilangkan alahan ni, biasa aku akan guna ubat selsema rafiq, sbb mmg ubat tu dia 2 in 1, for selsema & alahan. Paed rafiq mmg dah tahu rafiq ade alahan, so dia bagi ubat tu lah..alhamdulillah dalam masa 10 minit, the merah2 is gone...:-)


14 comments:

Ena said...

alolor ciannye.. memg nampak la biji2 gatal tu.. huhu..

noti tau ibu rafiq nie.. ekekeke... Peaceeee!! no warrrr!! larikkkksss!!


nasib baik kejap jek.. heheh

MeL MikaiL said...

ala ciannay rafiq..baguslah dia tak nangis strong boy!

ita cutevirus said...

alahai siannyer... mesti miang tu...

anin said...

siannye die
kalau tak alergi pun takleh bg sgt milo ni cos dia menyebabkan bby hyper atif
milo kan utk bersukan ;)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ena,
heheh..peace!

mel,
sib baik..a;a tak nangis..sian plak..huhu dia rengek2 je..

ita,
dia garuk2

anin,
mana ade bagi minum. cicah ujung2 roti je. hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alorrr..cian nyer Rafiq..
Nampaknyer Rafiq mmg betul2 alergila ngan susu lembu..Pas nih ibu jgn bg Rafiq tau..cian dia.. :)

Zaidah said...

ciannyer rariq....tapi nampak jugak bebintik merah tu...

hajarus said...

alohai ciannyer rafiq... lam beberape minit jer terus gatal2 ekk... ni memang betul2 rafiq alah sangat ngan susu lembu ni kak...

umialya said...

ciannya rafiq, alergik upanya.

Intan Azmira said...

rose: for your info, kanak2 bawah 7tahun x digalakkan bagi milo sbb dia leh matikan zat besi dalam badan..milo tu panas..tina smpi skrg intan x bg milo

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lily,
a'a..alergi yg teruk

zai,
cam kene gigit semut..eheh
hajar,
a'a..dia mmg camtu. takleh langsung ngan benda2 tenusu. bagi eskrem vanila ujung2 mulot rasa pon dia leh kuar bijik2..huhu

intan,
ehhe..intan..sy bagi ujung2 roti je pon. just utk bagi dia selera makan roti. sian dia cicah air suam je biasanya...sy mmg tahu budak bawah certain umur takleh minum milo..lagipun kandungan gula dia tinggi..rafiq tak minum..rasa2 je..ngeee...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

umialya,
dia mmg alergi teruk


all,
aku rasa maybe ramai tak baca betul2 posting aku nih..
aku bukan bagi rafiq minum milo..cicah ujung roti je..takkanla nk bagi anak aku yg kecik tu minom milo..agagagaa

Cik Puan*PIE said...

rose...ada satu produk soya organik..xsilap namanye mililea soya..ada ank kwn minum soya ni sb ank dia alergik susu lembu...tp mahal la plak sepeket dlm 13inggit kot cmtu...but not sure sesuai ke x untuk bby bwh setahun...sb ank dia dh 3thn dia bg minum..ape2 rujuk pakar la k...
*sekadar bg cadangan...

Anita, Mummy Adzryl said...

alahai siannya.. i phm.. sbb hari tu i kasi my son mkn cheese sikitttt je terus dia garu2 muka n naik merah! tp alhamdulillah.. berkat susu ibu, i bf dia terus non-stop, terus ilang merah n back to normal. huuuu.

sedey kan tgk anak ada allergy ni! haih.