Wednesday, June 2, 2010

Tutorial: Tukar new template/background guna Draft.Blogger



Salam,


Sebelum2 ni ramai gak tanye camne nak tukor template cara mudah & cepat. As usual kita leh g beberapa website yg mmg menawarkan template & background percuma utk kita cantikkan lama blog kita..mcm aku..aku guna Deluxe Template.

Dalam HTML masa aku tukar template few months back, aku mmg tak delete from website mana aku amek. Aku perasan ade ramai blogger yang saje2 delete URL website yang bagi template free tu. For me, its unethical work. Apa salahnye kreditkan skit hasil kerja diaorang..dahla dapat free..then ko saje2 lak delete. uhuhu..

i'll make it as simple as i can ok!

1) Search Draft.blogger.com




Then masuk korang punye ID blogger cam biasa...Then dia akan appear Dashboard.


2) Nampak tak yang aku highlight kaler merah tu? Klik Design


3) Lepas klik Design akan appear paparan kat atas...Klik Template Designer.


4) Then akan kuarlah menu camni...korang leh la pilih..

  • Template - Nak yang biasa ke, yg watermark ke..haa mcm2 ada...
  • Background - Ada mcm2 gambar..cantik tau!
  • Layout - Korang nak layout camna? 1 column? 2 column? 3 column? haa..ada situ dia tunjuk gambor..
  • Advanced - Korang leh pilih kaler font n mcm2 lagi la

okla..korang godek2 la sendiri k..

Yang penting..Kalau ada niat di hati nak tukar template...SAVE DAHULU HTML CODE TEMPLATE YANG ANDA GUNA SEKARANG!

dah siap semua cantik2...leh la SAVE template baru tuh...

actually ada mcm2 features lagi bila guna draft.blogger nih..cam nak gambar besar mana S, M, L & XL..

ok..tu jela kot. Aku lom tiba masa lagi nak tukar template baru nih..kang aku dah free time ronggeng baru aku tukor2..

selamat mencuba..:-)



15 comments:

Zaidah said...

terima kasih rose..tutorial yang berguna nie...

Nida said...

Wah.. terima kasih cikgu atas pelajaran hari ini..hehe

P/s: hadiah dah sampai... maaf lambat inform.. Kak Nida dah lama tak cal kampung tanya kat mak tentang hadiah tu.. ni baru dapat cakap ngan mak...

Thanks ye Rose.... suka sesangat... :)

Fieza79 said...

tu la rase nak try tuka tmplate guna draft.Bloggger sblum neh tp cm kena byk ms je..len kali try...

penah wt tp cam renyah je so lupakan skjap...

Dee said...

thx rose..akak x penah delete sapa pya template yg akak guna..org tu susah2 pikir..kita gi delete lak..dhlah bg free..appreciatelah sket kan..hehehe..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah dah jadik cikgu la mek ros ni...cayok la

eynda said...

Thanks for sharing :-)

Cik Puan*PIE said...

erm url2 cam link2 blog kgkwn yg kt tepi2 sume ilang x??

Ena said...

bestnyerrr..

leh la cube pasnie..

:)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sharing is caring kan Rose.. :)

mamalieyna said...

waa mek rose wat tutorial la..baguih2 kongsi ilmu..^_^

chugie said...

emm memang info yg best lah!

time kasih sbb sharing ye..
mcm nampak senang dan sangat mudah ni.

Lynn Nasir said...

tima kasih rose, lynn dah try. mmg best! taklah kena main ngan template html bagai sgt kan, klik2 aje :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

zai,
sama2..nnti leh cuba..:-)

kak nida,
hehe cikgu ros. teringat cite pendekar bujang lapok. ok kak..sama2..

fiza,
takpe pelan2..:-)

kak dee,
ha tu la. tataula nape ade blogger yg nak delete bagai. sian org tu penat2 pikir..huhu

anje,
hehe tutorial ke-3 setakat ni :-)

eynda,
sama2..:-)

hajar,
rasanya tak..cuba try n error dulu k..rasa tak ilang.

ena,
eh bkn mek na skang guna from draft blogger ke? sbb tgk blog mek na cam guna dari sana ja..

lily,
yeezza...:-)

iena,
kongsi2 ilmu amalan mulia. agagaga

chugie,
mudah n cepat..:-)

lynn,
sama2..oh bagusla dah ade org nerai. mmg bes kan? klik2 aje..eeheh

Ammi Sara said...

Rose, sara pernah buat dulu if perasan jap je (yg background clouds tu)cuma masa tu problemnya dah sampai bwh (kat older post tu) dia tak stop, dia berjela kat bwh..ada backgrouind berjela-jela tp post dah abis, tak reti nak betulkan, tu yg tukar yg biasa balik, ada reti tak? leh tolong?

rynas said...

bagus totorial..teringin nak try tapi tak berapa mahir bab it ni.