Thursday, June 24, 2010

Pentingkah Carrier & Carseat?

Salam,

Penting ker carrier & carseat??

For me, a big YES!

KENAPA?

ok2..jom tengok berdasarkan pengalaman aku sendiri. If org lain tak sama..jgn salahkan aku ye..weheheheh

#1:: Keselesaan Baby

Baby yang duduk dalam carrier/carseat dapat tido dengan selesa. Jangkamasa untuk tido pon agak lama. Maybe sbb dia rasa takde gangguan. If kita riba, kadang2 kan kita gerak2 sbb lenguh dan leh sebabkan baby terjaga.

#2:: Travel Jauh

Bagi kami yang selalu travel balik kampung [hubby teluk intan & aku Terengganu]. Bayangkan if takde carseat..mau abis lenguh2 duk pegang baby. Jangkamasa baby tido pon agak lama..so leh la kita nak makan ke, minum ke sambil sembang2 dalam kete tu kan..if tak mau gak si pemandu tu ngantuk if tak teman dia sembang2..huhu

#3:: Keselamatan Baby

Ade org cakap "alah, letak aje atas toto kat seat belakang"...heehhe...itu pendapat masing2..but for me..if letak camtu lagi bahayakan baby. If break emergency mau tercampak tergolek kat bawah seat..huhu..ciann baby tu tak bersalah.

#4:: Emergency Case


Suami aku selalu outstation, so kami selalu la tinggal berdua aje. Jika ada emergency case mcm anak sakit ke, suami takdela risau sgt ngan kami. Aku leh drive sendiri. Letak je rafiq kat sebelah.


#5:: Disiplin

Rafiq if dalam kereta dia tak suka dipegang2 sangat. Dia lebih selesa duduk dalam carseat. Cuma time dia tak sihat jela dia taknak duk dalam tu..sbb nak aku dakap dia semedang. haih..Disiplin dari sudut pandangan aku tuh...rafiq tahu, if duk dalam kete, dia kene duk dalam tu..so if nangis2 pon ibu buat tak layan aje..lama2 diam la dia leka main2 toys / botol air.


Tips untuk buat anak suka/merelakan diri duduk dalam carseat:

  1. Kena ajar dari awal..rafiq diajar seawal usia dia 2 bulan lebih.
  2. Bila travel, jgn ajar dia duduk atas riba/dakap
  3. Bagi toys banyak2 or berbeza2 coz bb cepat boring ngan satu jenis menan
  4. bagi dia kudap2 time dia boring2..suap biskut ke, buah ke..(ini utk anak yg dah leh makanler ye)
  5. Nyanyi2 sambil buat mimik2 muka..sure dia akan gelak2
ade lagi tapi aku dah ilang ingatan..agagaga..

jom tgk gambor2 rafiq bersama carrier & carseat dia dari dulu sampai skang....


Dalam carrier. Rafiq 6 bulan ++..Menan kat tangan kene sentiasa ada..supaya dia tak boring
see..nyenyak dia tido. Aku tak pakaikan dia seat belt. Sbb dia nangis. rimas kot.

Masa ni travel balik ke teluk intan..Aku menyayi sambil wat muka badut..gelak mengekek2 la dia..huhuhu...


Ha...yang ni kes bila anak dah reti duduk...so dia tamo baring dah dalam tu..jadi, masa untuk bertukar..dari carrier ke carseat.


Tadaaa...dah bertukar..ni gambor awal jun baru2 ni..abah rafiq k ostolia..so, tinggal kami berdua berdikari..ehehe..masa ni jln2 cari makan..jadi bos besar dia kat belakang..huhuh

eh ni carseat gak ke?
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

waakakkakaka...taklah ni penimbang..bkn carseat...LOL!
rafiq umur 3 bulan lebih..berat 6 kg ++


what say u? penting tak kalians? moh kongsi

daa...:-)


nota:
carrier & carseat tu aku beli jenama Sweet Cherry. Harga sangat berpatutan dan mampu beli..kualiti sangat baguss..begitu juga dengan stroller..:-)

19 comments:

Zimah said...

rose, setakat ni zimah guna 2 kali je carseat..tu pun pakcik bg anak dia punya..kalo blk kg ke..mmg letak adam kat blkg..lapik tilam..pastu ruang antara seat tu bubuh beg bagai..bg sama paras ngn seat..alhamdulillah setakat ni ok..xde masalah..

[-suziey-] said...

bg kt mmg penting sgt2..alhamdulillah aQeel xde mslh dok dlm car seat..n dh beso ni dia xnk dok sbb nk tgk luar..so kena tukar amik yg junior seat..so tinggi n dia nmpk luar tingkap..selamat sket nk drive..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

zimah,
yess..tula sy cakap..lain org lain cara..cam sy mmg terpaksa guna ni sbb suami selalu otstesen..kena ajar rafiq duk lam tu..:-)

suzie,
betul2..rafiq pon nnati bila dah start tamo duduk dalam carseat..harus cari yg junior plak..yg mahei kan? adeh..tapi takpe..janji dia nak duduk..mintak2la kan...:-)

Ibu Alia Kaiyisah said...

Rose,
Kaisya pakai carseat start umur 2 bulan. Pakai 2 minggu je since pastu saya tukar pe bbsitter yg jaraknya sepelaung jek dr umah. So tak pakai dah since that. Balik Johor pun beriba jek. Lenguh jugak lah. Tp sebenarnya mmg lg selamat pakai carseat. Kena beli jugak ni sbb carseat yg lama dah bg orang. Hihi.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Yup..betul.. mmg penting Carseat ni..
Tp Selama ni Qis duduk atas riba jer.. ;)
Tp bila dh besar ni..Qis dh x nk duduk kat riba..Dia Asyik nk berdiri jer..
Mmg kena beli gak lah..

LYaFRINA said...

mmg pnting carseat.. especially kalo xde org y nak pegang anak..

**tp fain hari tu skali.. dia pi letak asya kat dlm walker pahtu ikat dgn tali pinggang.. kelakar plok.. tp bahaya tu..

Ena said...

ros,

masa anak2 ena baby dulu memg penting la mende tu.. sepatutnya penting sampai skrg sbb lebih selamat kan! tapi tu la bila dah besar nie memg tak mau nye si irfan tu nak duk lam u.. dlu pun dok lam tu tak sampai umor setahun pun.. dah nages2 tak mau duduk.. bagi la menan apa pun kompem kena campak gak sudahnye.. dok ataeh riba jekkk la.. abis kebas kalo jalan jauh2.. huhu

comei la dak rafiq tu.. gewammm sokmo weyh nengok!

wahida said...

bg saya plak, mmg sangat2 penting carseat ni..saya ajar anak2 saya since umur 2 bulan lagi...saya sokong rose...yeah!!!

MeL MikaiL said...

sgt2 penting! tapi still lagi org dok pangku2 anak dlm keta kan? i pelik betul lah..dangerous tu :(

mama_umar_maryam said...

rose, aku mmg pengguna carseat nih , for both anak2 ;)

Nida said...

pandai pulak baby senyap jer masa tengah timbang tu..hehe

Dulu masa kat Malaysia payah yg amat nak suruh anak2 duk dalam babyseat ni.. tpi bila kat sini (NZ) pandai pulak.. tapi mula2 tu nangis jugak

belogpizet said...

for me memang penting sebab selalu antar pengasuh dia dok dalam tu laa cam bahaya ja letak toto tu...tergolek kang naya...lgpun syauqi jenis lasak kalau dukung lam keta memang dia berpusing merata semua benda nak capai esp stereng...memang bahaya lgpun ajar anak duk lam carseat ni bgs sebenarnya supaya bila dah besar dia bleh behave nek keta pakai seat belt

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

raihan,
yela, dah tukar bbsiter kan? no need nak buh dalam tu. ooo..baiknye ati bagi org len..wekekek kan dah kene beli baru..:-P

lily,
leh dah tu beli yg junior seat..dia tinggi..dah mcm seat org besar romannye..ehehe

lya,
betul tu..ade satu kes, kwn sy tu tak pernah ajar anak dia duk dalam carseat..then satu ari kami kene g satu tempat berdua n anak dia (masa tu rafiq lom lahir) pastu anak dia menangis tamo duduk ngan sy..terpaksa la sy drive even masa tu sarat pregnantkan rafiq..36 week tau! ehhe

ena,
rafiq ade gak kdg2 dia nangis..tapi sy paksa rela dia duduk..
tatau la akan dtg ni camne kan..mintak2la rafiq ok aje duk dalam tu..budak2 ni kan berbeza..tol dok mek na??? eehhe

wahida,
yess..sokong wahida gak sambil angkat keyboard! ngeeee

mel,
as mentioned, its depends on parents la..berbeza2 pendapat..tapi kita tetap sama mel..carseat sgt penting utk keselesaan & keselamatan anak

zety,
gud2..sonang keje..eheheh

kak nida,
oooo...tul la..if kita paksa rela, lama2 budak2 ni nak jugak duk dalam tu..ehehehe

pizet,
betullll...bahaya tau! sbb tu sy nak ajar dia dari kecik..pasal seat belt pon..rafiq cam meragam gak if pakaikan..tapi sy biarkan aje..lama2 dia ok la..:-)

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

tol tu penting sangat2 keselamatan baby terjamin...

Dee said...

rose..kalo drive tu eloklah ada carrier n car seat..utk keselamatan baby kan..jgn kita lak rasa nyesal..tp kak dee xde..sbb dulu xde keta..fifi dh besar baru ada..hehehe..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

kalu yang taknak dok dalam carseat tu yang payah..memang carseat sanagt praktikal dari kena riba..

p/s:anak saya meraung kalu letak dalam carseat, geram btolla.

mamalieyna said...

pentingggg!

arif pun sejak dr kecik biasakan dia dok dlm tu, tapiiiiii...
sejak dh berkaki ni..takmo sungguh dah dok dlm tuu...so, kita cabut kuar terus dah..huhu..

chugie said...

betul juga apa yg rose ckp tu.. tp depends pada anak masing2 gak kot.

cam anakandaku, aduh, mmg susah dah skang ni nak duduk kat car seat.. asyik nak bebas kan diri je..

Azfa said...

mmg sgt penting klu nk travel mana2..tmbah plak asben jenis sibuk tadak kt umah... nk anta umah pengasuh..nk pg klinik..nk kuar jln2..pastu anak2 lain pun kecik2..bkn nyer reti nk pegang adik yg x dok diam tu...