Thursday, June 3, 2010

Rasa Lega ada...Rasa kesian pon ade

Salam,

Bagi yang biasa baca blog aku sure korang tahu kan..yang pengasuh rafiq menjaga 6 org budak. Baru2 ni, baby kecik yang Mamact jaga ari tu, mak dia dah tak hantar umah mamact sbb dah amek org gaji..so, tinggal la 5 budak..

Then, last week mamact cakap dia dah nekad, nak cakap kat makpak salah sorang budak yang dia jaga mula2 dulu. Kira 1st baby yg dia jaga la..skang budak tu dah 3 tahun..

ok2..kes yg buat mamact tolak/reject budak tu ialah sebab budak tu Hyper active..Mamact dah tak tahan...tapi mmg aku pon naik seriau bila dia main2/bergurau..dia gurau kasar!

Kepala rafiq dah brapa kali kene ketuk pon aku tak tahu...depan2 aku dia ketuk kepala rafiq 3 kali..then saje2 tolak si rafiq ke tepi time budak tu combat...if korang camne? korang nak tengok je ke? ari tu aku bad mood skit..pangg tangan aku p tampor tangn budak tuh..*reflection weh*..terus dia nangis guling2 *drama sunggoh* siap muntah2kan makanan dia atas sofa.

bukan kuat pon..*ikut aku nak je aku puleh tangan dia* Grrrr...tapi pikir itu budak2 kan..malas la nak amek pusing.

tapi yang last ari tu yg aku takleh terima...dia saje kepakkan kaki rafiq!!! meraung rafiq!

masa tu tuhan saje yg tahu perasaan aku...Aku amek rafiq terus aku blah! sebelum tu aku sembang2 ngan mamact..sembang pasal rafiq la..mkn camne, berak ke, tido camne..tak lama..beberapa saat je kami terlepas pandang...tgk rafiq dah meraung!

yang aku tahu dia kepak tu..anak pengasuh yg cakap.."dia kepak kaki Lafiq *pelat*"...

aduhai....

if korang nak tahu, bukan rafiq je selalu kene..budak2 situ selalu mmg kene ade je ngan dia...kdg2 sambil2 dia jalan..tangn dia pulas/tolak budak lain sampai jatuh.

ok2, pastu kan..ari yg sama dia kepak kaki rafiq, dia meraung menangis tau *drama lagi* bukan nya aku pang dia..tapi dia lak yg meraung menangis cam kene kepak..huhu..Bapak dia datang tau masa dia meraung menangis golek2 tu..mamact pon citerla anak dia kepak kaki anak org lain..n mak budak tu dah wat balik anak dia terus sbb takut *aku la tu*. yang kelakar tu...pak budak tu cam wat muka konon2 mamact saje2 reka cerita...sampai sudah dia tak hantar anak dia..masa tu 27 mei..suppose sampai 31 mei la kan mamact jaga. tapi merajuk kot..ntahla..

sebelum2 ni pon aku mmg selalu sembang ngan mamact, mamact citer, mak budak tu baru beranak kecik...anak dia yg mamact reject tu selalu nak pijak adik dia..mak dia sendiri tak sanggup nak jaga..camnola mamact nak tahan kan??

skang ni pak dia bawak p keje sbb sebelum ni pernah g anta taska..semua taska yg pernah jaga tahan jaga dia dalam seminggu dua je..rata2 call balik reject..

Aduhai...camne ye anak aku nanti?? aku takutla..camne if rafiq jd hyper active camtu n org tak suka kat dia??? mcm2 pikir dalam kepala..adakah salah didikan mak pak or memang tu semua ketentuan tuhan?
Ramai aku tanye depa kate..tu adalah didikan dari rumah..mak/pak terlalu manjakan anak..tu jd cmtu..BETUL KE???


ape yg aku citer kat atas ni.....Patut ke aku rasa Lega atas kesedihan mak budak tu?

aku lega sbb yela takdela budak nak pijak/ketuk2 kepala anak aku then yg aku sedih tu....sure mak budak tu penat kan?? sian plak..

Posting ini adalah bukan utk mengata/mengutuk anak org lain ye..Korang jangan salah faham..Ianya hanyala sekadar untuk pedoman utk diri aku sendiri...untuk aku persiapkan diri. Kenapa & Mengapa seseorang kanak2 leh jadi camtu..leh jd camni..aku tak rasa benda2 ni leh jd scara automatik! Mesti ada sebab penyebab...agama pon galakkan kita untuk mendidik anak kita dengan baik agar menjadi insan yang berguna & bukan utk dicemuh, dikeji..

okla..gtg..tonnes of work to do!

daa...

p/s: aku tak check ejaan. if ade salah taip..ignore/buat2 pahamla ye.uhuhu

24 comments:

MamaZimah said...

rose, kalo zimah bengang gak org buat anak kita kan..kalo rebut mainan tu bleh terima lagi..ni gurau cara kasar..mmg aku akan debik blk budak tu..sapa larat woo jaga budak hyperactive camtu..penat wooo..

idah @mama izzya said...

lega tu mmgla lega tp sian jgk..
tp yg sedihnyer anak2 yg lain plk jd mangsa...

mmg ssh jg anak hyperaktif..anak2 idah pun sama..lasak yg amat..tp seb baik ah tok dia yg jaga..

Ena said...

sian si rafiq.. huhu.. tak pepasal jd mangsa..

susah juga ye jaga anak org mcm tu.. sbb menyebabkan kesusahan pd budk2 lain.. lagi yg masih baby cam rafiq tu.. perlukan perlindungan & perhatian sepanjang masa..

Noreen said...

comelnyer pic bru rafiq...
ciannyer rafiq...ringan tol tangan dia...isshhh kalo reen pn ley gugur jantung tngk bdk pukul ank kita..tue bru depan mata kalo kt blkang enth mcm mne kn...
pntnyer jaga bdk hyperactive...

mama_umar_maryam said...

erk,hmm..rasenye berbalik pd ajaran kt rumah jugak nih..agaknye budak ni xde sape nk dgr or endah die,makpak penat sgt dgn bb kecik lagi..so bile die jmpe org lain,budak lain die mcm nk main tp jd kasar..sian jugak klu pk,tp lagi sian anak org lain yg kene buli dgn budak ni..hmmm..semuge budak tu berubah la dan mntk jauh la anak2 kite dr pangai2 camtu..

Zaidah said...

cian rafiq kena kepak kakinyer...klu tak silap zai...zai pernah dengar anak2 yang hyper aktif nie merupakan salah satu penyakit....so dia perlu di rawat n dirujuk kepada pakar kanak2...sebab kanak2 nie bukan sahaja merbahayakan orang lain tp dirinyer sendiri...

firahadifa said...

agreed! mmg risau bile pikir anak kite nakal semacam.. yg penting kite kena tegas. tak le manjakan or dgn cakap anak je .. nanti dia besar kepala.. hope anak kite jadi anak yg baik.. amin

Mimie Fazira said...

takpe ... jgn susah hati fikir anak org acik rose ... pandai2la mak ayah die settle ... yg penting anak kita .. susah payah dok bawa dlm perut ... senang2 je nak kepak kaki ... huhuhu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Susah gak kan klu dpt anak yg Hyper nih..
Btul gak tuh..Maybe didikan dr mak bapak diorg yg terlalu manjakan anak..stiap kesalahan yg dibuat x pernah dimarah..so anak pon dh naik kepala..

Hope..anak2 kita x jd cam tuh..takutlah..

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

alamak tak berani nak komen..kita pon ada anak..tak tau anak kita sok cam na pulak..kalo ngata anak org kang takut kena anak sendiri..bahaya salah cakap ni..sama2 berdoa la agar anak kita terpelihara perangai dan tingkah laku kan.. hehehe

Ibu Alia Kaiyisah said...

Rose,
Kalau anak org lain kuis Kaiysya sikit pun hati kita dah sakit, ape lagi kalo dia ketuk kepala. Baguslah mak budak tu dah x hantar kat bbsitter Rafiq, kalau tak sure Rose susah hati dok pk psl anak.


*jgn susah hati. Mak pak dia pun dah besar panjang, dah leh pk mane nk letak anak dia nnt*

Fieza79 said...

sependapat ngan rose...mmg atas didikan kta sbg ibu bapa la yg mencorakkan sikap anak tu..tp kdg tu penyakit

fieza penah jmpa cam gitu gak...kat umah kenduri owg dok sibuk2 anak sape ntah dok lari2 atas pelamin ampir2 nak runtuh pelamin owg..mak dia leh wt taktau cam tak da pa blaku...ish2 rasa cm nak pulas je tinga bdk tuhh..!

cam fieza anak2 fieza mmg dgr ckp dn tak melampau..tu yg bt fieza heran tuh tgk anak owg yg buas gilaa..

chugie said...

mak ai.. ganas sunnguh budak tu ye rose.. risau jugak kat budak2 lain yg kene buli.

mamalieyna said...

uuihh camtu sekali ye..herm..hyper aktif sebenarnya sbb apa eh?..eina pun tak pasti..yg pasti arif ni slow sket, sopan gitu buat masa ni, selalu kalo jumpa sepupu dia, tua setahun, dia yg kena buli..tp buli yg tak terlampau la..cam berebut brg, last2 arif yg mengalah dan si sepupunya menang! tp takde la sampai tahap sesaja nk ketuk2/buli2 si arif...

mmg kesian kt parents budak tu ye..tak tau la apa punca budak jd camtu, rasanya environment.. keluarga terutamanya kot..tp ntah la ye..sbb ada gk family slow, anak hyper aktif..huhu..taktau nak ckp la rose..

*comei sgt pic rafiq kt header tu..^_^

tp mmg kesian la kan..

dan rose ptt rasa lega la sbb tak berisiko lg..huhu..

Lynn Nasir said...

mak bapak budak tu nak kena tengok Nanny 911. baru tau mcm mana nk handle anak hiper/kurang asam.

Dee said...

hmm..kak dee rasa mmg dia terlalu manjakan anak dia tu..mula2 buat x ditegur..lama2 x dgr katalah..yelah..anak sulung..

kalo mimi dh berbirat kena rotan..jgn main2..kak dee ko ni garang..hahaha..ayahnya laaaaagiiii garang...

Dee said...

eh..kalo budak hyperactive..kurangkan gula tau..jgn bg minum milo..or mkn gula2..bila kandungan gula lebih dlm badan..mmg dorang hyper sgt..lps tu..baju dorang xleh kaler terang2..mcm merah, kuning..kaler kena gelap2..kaler juga boleh buat kanak2 bertambah hyper..

umialya said...

sakiiitnya ati, sikit sbnyk, terrrrrrcubit gak budak tu jika gini le lagaknya!!

rynas said...

selain drp didikan mak ngan ayah..hyperactif ni jg cam penyakit kena dirawat. sebab member opis ada anak yang begini dia pergi jumpa paed dan dapatkan rawatn. tapi tak tahu rawatan macam mana sama ada ubat-ubatan atau kaunseling jer.
lg satu biasanya jumpa ustaz-ustaz minta air penawar untuk lembutkan hati jg sangat membantu. apa yg saya selalu buat adalah bercakap dengan anak masa anak tu tengah tidor sambil usap-usapkan rambut dia. sebab masa tidur nilah otak dia tengah berkembang dan apa yg kita cakap akan masuk dalam otak dia. mg anak-anak kita akan menjadi anak-anak yang baik dan mendengar kata AMIN.

Nia said...

kadang-kadang Allah nak bagi dugaan pada mak & ayah budak tu. wallahualam.

tapi, terpaksa la mak ayah nya cari pengasuh khas untuk anak diaorg, kalau mampu. kesian pada anak orang lain nanti..mcm si Rafiq ni..sian kt dia..

Y u Z z 9071 said...

salam rose....

just clik around tanya khabar...

wah da besar rafiq ye..
makin hencem. hehe..

hyper active biasa kena jumpa dr pakar utk psikologi kanak kanak...kalo x risau dia akan bahayakan bebudak lain plak

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

zimah: a'a if rebut menan leh tahan lagi.

idah: sian jugak. tapi tula, anak kita kene diutamakan keselamtan dia kan..

ena: susah mek na. sy yg penat tgk mamct jaga dia huhu

reen: hehe. kita rasa nak panngg je dia masa tu. tapi sabar..sabar

zety,
maybe. sbb abg dia pon hypeaktif. mamact dah reject abg dia. so skang abg budak tu dah skolah so bapak dia kene jaga budak jela skang di siang hari.

Zai: tula. sy pon pernah dengar. kene diubati kan?

afidah: moga anak kita jd yg baik dikalangan terbaik..aminn

mimie: eheheh..tapi kesian kat mak pak dia..tu je..ngeee

lily: ada betul juga tu lily. sbb sy pernah nmpk budak tu ludah kat muka pak dia..leh pak dia lap je tanpa marah budak tuh! ish

fiza: hanya untuk pedoman diri sendiri. read yg kaler oren tu..ehehe nauzubillah..if leh taknak la kene kat diri sendiri..:-)

raihan: thanx raihan..bkn apa..kita just risau n kesian..:-)

fiza: wow..dasatnye budak tu. sib baik tak roboh eh pelamin

chugie: semedang risau tau!

lynn: wekekkeke betul jugak kan? eheh

kak dee: mak aih..garangnye akak..takut den..wekekke ooo camtu eh
betul la kot kak. budak tu minum susu cokolat. huhu. kak, dia anak ke dua. abg dia pon hyperaktif!

umialya: wehehhe..geram je kan?

rynas: setuju2 sgt2 sama kamu. mintak air pon ok kan..bagi ati dia lembut. kene dirawat tu kan? sejenis penyakit

nia: betul2..dugaan mcm2 utk insan berlainan..

yuzz: salam..thanx jenguk rafiq. betul tu yuzz..tapi tak berani nak sugest2 kat org tuh. kang tak pasai dia cakap sy sibuk jaga hal dia..uhuhu

belogpizet said...

anak tu adalah kain putih...mak ngan bapak die la yang corakkan dia jadi macam mana...hyperactive ni biasa dari lahir dah boleh kenal...dia salah satu oku jugak cuma sebab sempurna tubuh badan orang byk x ngaku anak derang oku...

tapi rose bagusla kalau dah x hntr tu x de dah orang nak buli rafiq cian dia kena buli sebelum ni tah2 kalau time bukan depan mata ntah macam mana la gamaknya

Yati said...

Comel Rafiq. :)
Yati rasa, punca dari rumah. Budak kecik ikut je apa yang dia nampak. Mungkin juga ibubapa kurang masa nak didik anak camni. Sian kat budak tu, dan mak budak tu.