Thursday, June 10, 2010

Bahana Mengidam

Salam,


Masih teringat2 bau durian, rasa durian yang last aku makan sebelum beranak kan rafiq! Pergghhh..mabeles cheqqqq...tapi itula dia nye..bahana durian kot..BP aku naik mendadak masa check up minggu ke 38...

Mungkin durian tu tak salah...hanya sebab penyebab je aku nak beranak pon..dah memang tertulis si rafiq tu nak kuar 15 Julai 2009..weheheh..

Tapi skang..memang aku jd fobia dengan duriannn...uwaaaaa!

itula buah kesukaan aku...nyam2..tapi aku skang cam takut sangat2 nak makan!

takpelah..dijadikan pengajaran untuk aku..JANGAN MAKAN DURIAN BILA DAH UJUNG MENGANDUNG TUHHH! paham? ok2..aku paham n sgt2 paham...uhuhuhu



Inila buah derian nye..suami aku melayan kerenah aku..tula bahananye..wahahah..tadi aku godek2 thumbdrive, terjumpe folder gambor ni yg aku amek tahun lepas..terus dan2 tu dtg idea nak buat posting ni.


Durian adalah antara makanan yg menjadi pujaan ati masa pegnent kan rafiq..

tapi ada 2 makanan yang tak dapat aku makan masa pegnent iaitu:
  1. Nasi kukus ayam goreng yang terletak kat demam SMC *skang KPJ* kat seksyen 20 tu..masa zaman anak dara aku duk area situ. tapi bila aku nak, dan2 tu gerai tu dah takde. Tak tahu dah pindah mana..huhuh
  2. Lauk kenduri kawen kat terengganu *jauh tuh* yang baru masak. Yang menggelegak tu. Aku nak yg panas2 tuh!
tapi..apakan daya..2 benda ni tak dapek nak tunai...uhuhuh

risau gak if mulut rafiq tu meleleh je air liuq kot2 tak dapat merasa kan..tapi alhamdulillah..takat ni air liur rafiq tak meleleh lagi..tataula nanti nanti kot eh..huhu


ok daaaa :-)

p/s: korang jangan ingat aku makan semua durian tu ye..aku makan ngan suami aku..

22 comments:

Intan Azmira said...

intan makan tiap2 bulan tau...

susu pekat..mabeles...

LYaFRINA said...

bestnya mkn durian..
tp bila dh mkn byk,,naik panas kpala.. blh naik drh

ita cutevirus said...

da lame tak makan durian biji camni.. slalu beli yg da siap pack yg jual kat pasaraya je... sebabnyer malas nak mengopek (bukak kopek ttttuuuuutttt ye...)... hehehehhe...

~~*Lady Salwa*~~ said...

waaaa, tak sabaq nak balik kampung makan durian... hehe

Sal masa dalam pantang musim durian. Memang sangat2 menguji keimanan la masa tu... hehe

dulu masa mengandungkan si faris tu teringin nak makan gulai kawah. memang kena la sebab time tu musim kenduri kawin... lalala

Zaidah said...

zai makan durian masa dalam pantang sebab teringin sangat nak makan...masa preggy takut nak makan sebab bila preggy zai ade darah tinggi...

zai tak dapat makan buat delima ...kekadang firas ade jugak meleleh air liurnyer...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

waaa.. warnanye mengancam!!..
kt sini dh tiba musim ye dh, tp blom masak lg.. kalo de kt paso pyg pn mayb buah luar..
tp i kureng sket wah ni, mkn bleh tp dlm kuantiti sederhana aje la.. :P
re: mintak adik?..huhuh, alya salu ckp x mo bby yg ummi melahirkan.. means nk ank org lain je.. :P

[-suziey-] said...

hiks..lazat duyan..masa peknen xbrani nk mkn...tkt bp naik:D

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah sedapnyer...kiter plak ngidam napaknyer ni...nyam2 nak sikit boley

mamalieyna said...

sekali terpandang durian ni, terus rasa cam ngidam gak...^_^ lazat n berkrim nmpk..kuning isinye...uuui best tu...!

* ooo ada gak yg ngidam tak dapat eh, eina dl, takde ngidam pape..senang la en suami..tp air liur dak arif kuat leleh gak sblm masuk setahun..huhu..

zue @ annaleeya said...

bestnye duriang..... bakpela rose gi tepek sini???? dok pasal2 rase ngidang pulok... huhuhu!!!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily buah durian x sbrp mkn..klu mkn cam tuh jer mmg x leh msk..klu campur ngan bubur kacang ijau..blhlah..sedap.. time posa mak slalu msk..
Masa ngandung dulu..lily ngidam mkn cempedak..hehehe..klu blh tiap2 hari nk mkn.. ;)

chugie said...

hahaha.. saya pun suka makan durian time pregnant.. pastu kepanasan lah jawabnye.

dulu saya mengidam nk makan jambu air kat umah org.. nampak sedap je tau! tp suami x nk g mintkkan.. kuar je fatin, air liur die mmg meleleh2 sampai beberapa bulan.

Cik Puan*PIE said...

ya-allah sedap nye nmpk derian tu rose...kuning emas lak tu gupenye..kite xkisah masa pknen mkn durian..dlm pntang pun selamber bedal..durian kn pnas...so far xde pape la..hehe

*ini mggu nk p cari durian la...

MeL MikaiL said...

durian sodaapppp! tapi xbole nak makan banyak, 3-4ulas je pastu panas je badan..

::Mamalyna:: said...

penah gila makan durian time ngandung lyna... makan punya mkan pehtu demam! sampai skang fobia mau makan durian..

shima said...

hi salam

sedapnya durian..suka mkn durian

aLyNnZ said...

alamak aii melelh air liuq alynn tgk dian tuu..bauh fav alynn n hubby tau..btul2 ms alynn pregnantkan danish pun musim dian gak..alynn mkn gaks tp ditahap yg plg skit just rs utk ilangkan kempunan..

Dee said...

bole mkn durian tp jgn byk..seulas dua sudahlah..ibu mengandung ni suma penyakit dtg..kencing manis, darah tinggi..walhal..kalo x preggy ok je..hehehe..

zatil hidayah said...

Ehehehe... memang sedap pon durian.. :))

p/s : just blogwalking and comeynye rafiq... :))

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

intan,
wow..tp kita dah takut nak makan. huhu

lya,
betul2..

ita,
hahahaah ko ni ita..ado2 je..

sal,
sonotla sal. semua leh mamam eh time ngidam.

zai,
ye ke? aduhai..jenuh nak lap2 kan?

liely,
rindu pasar payang..uhuhu..

suzi,
org dogil cam sy je brani. padahnye tgkler..eheeh

anje,
boleh..p beli kat pasor malam. ngeeee

iena,
ahahhahha..takde yg tak dpt pon still kuar liur eh..ntah2 mmg budak2 camtu kot kan??

kak zue,
sajo jah.mmg nak suh org len terliuq..aahha

lily,
kita terbalik la..yg fresh sy makan, yg letak dlm bubur plak sy tak gemor..ehehe

chugie,
alor..siannye nape tak suh hubby mintak. sure org tu kasi

hajar,
kuat si hajar ni..kuat kental..ehehe sy cengeng sbb tu lemau..ahaha

mel,
msa anak dara sy leh abiskan sebiji doyan sekali hadap..ehehe

mamalyna,
ehehehehe..fobia kan??

shima,
salam..thanx drop by..:-)

alin,
sy mkn tak hengat. tu BP naik padan muko. heeh

kak dee,
betul2..dan2 tu byk nyakit datang..haihhh

zatil,
thanx drop by..:-) thanx..

rynas said...

sedapnya doyan feberet saya gak tuh. org kata doyan tak elok makan amsa awal dgn akhir pregnancy..nak makan..makan tengah-tengah yor...

Nadiah Sidek said...

sedapnya durian! ms pregnant dulu tak berani nak mkn durian byk2. paling tinggi 2 ulas je :p