Tuesday, June 15, 2010

Happy 11 Months Anakku


Salam,

Ya Allah..syukur ke hadratMu..Dengan limpah rezeki & kebahagian yang Kau berikan untuk aku sehingga hari ini..semoga ianya terus berkekalan & sentiasa diberkati olehMu ya Allah..

Syukur..rafiq dah masuk 11 bulan..Dah nak masuk setahun dah..terharu sangat2..bergenang air mata aku masa taip ni. Ntah napa..rasa terharu sangat2...mcm2 bermain dalam kepala..Camna susahnye mak kita nak lahirkan kita, nak besarkan kita..masa kita sakit, masa kita merajuk, mengamuk tak tentu pasal..dan macam2 lagilah.. Hui...besar sunggoh pengorbanan ibu! Skang anak baru sorang..mak aku tu jaga kami 8 beradik...bayangkanla..dahla tade suami since aku 4 tahun..haih..tak terbayang den!


rafiq@11 months 2

::: The Faces of RafiQ :::


Jom tengok perkembangan rafiq :-)

  1. Dah pandai duduk sendiri...& bila dah duduk dah pandai sendiri meniarap balik
  2. Tak merangkak langsung lagi *maybe nak skip ni*
  3. Dah meniti2 kat tepi sofa
  4. Really enjoy his food
  5. Masih minum susu ibu sepenuhnya *alhamdulillah*
  6. Suka pegi jalan2..sonot kanmain *nak2 lagi bila dpt main wiper kete abah*
  7. Bila tiba time mandi, menangis2 ajak mandi sbb dah mula rasa rimas berpeluh
  8. Dengan pengasuh, makan 2 kali sehari bubur ibu masak & minum susu ibu 14-15 oz
  9. Kalu dia main dlm bilik sorang2, bila panggil nama dia, dah pandai menyahut "oh...", Aaa?..*means ok lagila anak aku tu, risaula kot2 jd ape2 kan.."
  10. Pantang tengok abah..nak dipanjat2nye *anak abah nih!*
  11. Gigi masih lagi 6 batang. Takde pertambahan
  12. Berat timbang masa demam ari tuh 9.4 Kg *tambah 200 gram from last month*
  13. Dah pandai menjerit tamo duk dalam walker..haihh
  14. Bila tunjuk muka dia kat kamera or hp..dah pandai sengih2 tgk muka sendiri
  15. pantang tengok cermin, sure akan bercakap sambil angkat2 tangan *so cute*
  16. dulu if dia marah dia nangis je..skang dah pandai tinggikan suara & bentak2 kaki..adehlaa

See..rafiq dah pandai meniti2 kat tepi sofa..gambor ni amek ari ahad baru ni..kat umah abg aku


ermm..ape lagi eh..den lupe la..aaaahhaha.if ade aku tambah lagi


NOTA:
Banyak perkembangan rafiq ni agak lambat, tapi takpelah coz each baby is unique..so, no need to worry. Bukan ape, aku naik rimas bila ade org tanye.."Eh, anak ko tak merangkak lagi ke?" haiyaa.....yada yada *sambil tepuk dahi pok pok pok*



16 comments:

~ SueHarriz ~ said...

hehehhhee one more MONTH! yeyyyy!

Ibu Alia Kaiyisah said...

Happy 11 mth birthday Rafiq!!.

Rose, abaikan je suara2 sumbang yg bertanya itu ini. Bukan anak dia jugak kan. Nway, Rafiq ni nak terus berjalan agaknya tu pasai la tak mo merangkak. No worry lah k, janji Rafiq sihat sudah. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Hepi 11Month..sbln lg nk setahun..
Perkembangan pon dh byk..
Maybe Rafiq X merangkak..terus leh jln.. :)

Ena said...

happy 11 month birthday rafiq!! dah makin besar & bijak anak ibu nie yeh! hhehe..

Betul tu rose stiap anak perkembangan nya tak sama dengan yg lain.. janji dier tetap membesar dan berkembang dari semasa ke semasa.. sbb anak ena 2 org dua2 tu pun tak sama.. sbb si kakak jalan masa umor 13 bulan tapi si irfan dah jalan masa 11 bulan.. beza kan!.. so, no need to woory la kan!.. :)

firahadifa said...

OWHHH bulan depan da setahun!! cepat nyer la kan..

zue @ annaleeya said...

kejap jer dah besar kan??? bln dpn dah sethn... mesti ibu rafiq celebrate beso2 nih... yerla, 1st beday kan??? heheh!!

rose.. anak akak airel pon sama... airel mmg tak merangkak... mase airel beso cam rafiq tuh, mmg dah menyusur kat tepi2 sofa dan dah blh melangkah selangkah dua... pastu umur airel genap sethn dah boleh berjln...

LYaFRINA said...

alhamdulillah..
semuanya bjalan lancar. progress rafiq pon ikut step.. syukur. lg sebulan yer nk smbut birthday...

LYaFRINA said...

owhh rose..jgn risau bab rafiq x nk merangkak ni. rose tau x.. asya pun x merangkak.. dia start jln dlm umur 1 thn 2 bln g2 la... n then... bila dh blh bjln..bru nk merangkak..lucu plok jd nya.. mcm cousin lya.. ank dia x merangkak gak.. tp terus bjln... dont worry ok!!

Fieza79 said...

dah besor Rafiq...perkembangan pon sering usia..

sure sgt bahagia kan anak2 cepat je besornya..rasa cam baru semalam kita melahirkan...!

hajarus said...

comey2 pic2 rafiq tu...
hepy 11month rafiq... next month rafiq dah setahun... hajar yang tengok ni rase cam cepat jer rafiq dah besar... ;d

mamalieyna said...

yeeaaa rafiq dah besooo! nak leh geng ngn arif nnti ni..hehe..1 month to go! ..tapi if jumpa ni, rasanya rafiq lg mantop badannya dr arif..hehe..

alaa..takpe, budak2 mmg lain2 progressnye..silalah abaikan kata2 pertanyaan sekeliling tu..huhu..

Dee said...

baby kdg2 dia x merangkak..dia terus jalan..nak2 sbb dia dh biasa dok dlm walker..biarlah org nk ckp apapun ros..janji dia sihat..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sue,
yey! heheh

raihan,
harap2 camtula..thanx raihan..:-)

lily,
a'a..tamo merangkak..:-)

ena,
ooo..camtu eh..cepat eh irfan jalan..bagusnye..:-)

afidah,
a;a cept sgt2 rasa..tak caya!

kak zue,
takdela kak ..biasa2 je..sambut ngan adik bradik & anak2 buah la..:-)

sunggoh ko kak? gud2..hrap2 rafiq pon cmtula..:-)

lya,
pulak..terbalik eh lya..wekekek

fiza,
yess sgt bahagia. nak2 lagi tgk dia membesar depan mata..:-)

hajar,
ehhehe..thanx hajar...:-)

iena,
hahaha...nnti dia tolak abang arip jatuh goling2..mauhah

kak dee,
betul2..:-)

Nadiah Sidek said...

tak lama lg dah nak setahun dah :)

♥etiey erywan♥ said...

Oh...sekejap jer masa berlalu... dah 11 bulan erk... go go... 1 month to 1 year!!!

mama_umar_maryam said...

lek rose..dulik je ape org kate tu..Umar pon xmerangkak..trus meniti tu then trus jalan =)..heppy 11 months rafiq!