Tuesday, December 28, 2010

Bersalin Normal ke..Ikut tingkap ke..Sakit tetap sama..


Salam,


ari ni kelam kabut. Ade pendaftaran pelajar baru 2nd batch.

ok2..semalam borak2 ngan kak dee kat YM pasal ade org yg pandang pelik  dengan org yg bersalin ikut tingkap or C-zer..sbb kak dee, dua org anak dia tu semua c-zer.

tup2, semalam masa sembang2 kat bawah area umah aku, ade sorang mak cik or kakak la..dia wat muke terkojut bile den cakap bersalin operate. mcm2 soklan dia tanye nape nape nape. ehehe..n ade ke dia cakap..

"ooo senang la kamu ye..tak sakit bersalin"

rasa nak gelak guling2 je time tu..kikikikikik

zasss dalam kepala aku, kak dee pernah cakap even aku bersalin c-zer, tapi aku mampu menyusu badan anak aku sampai skang..dah nak masuk 1 tahun setengah.

nak aje aku tanye, akak nyusu badan anak akak ke 3 org tu? tapi aku tak sampai hati. sebab aku menyusu rafiq bkn utk mendabik dada. tapi ingin kembali kepada fitrah manusia yg makin lama makin diabaikan..memberi susu pada anak yg mana mmg hak dia..

alhamdulillah, even tak dpat merasa bersalin normal yg mana ade org cakap "tak perfect" if tak dpat bersalin normal..tapi aku rasa itu semua rezeki masing2..ade ke manusia perfect? aku set satu je..Allah tak bagi aku rezeki bersalin normal, tapi Allah bagi aku rezeki kut lain..iaitu air susu utk anak aku..syukur sgt2..

actually, utk yg tak pernah bersalin normal...sakit bersalin c-zer tetap sama..penjagaan selepas bersalin bagi aku n ikut pengalaman aku..sgt2 sakit! tp ade jugk yg tak sakit. mcm mamalieyna..ngeee...bertuah la mu mek na..:-P

tapikan, at least aku merasa jugakla hampir 10 jam sakit menunggu bukaan sentimeter demi sentimeter yg sgt menduga...tepat 3 cm, dan sudah sign borang utk amek 'hepidural' sbb contraction menggila, degup jantung anak lemah...meaning, baby disstress...tak sempat amek 'hepidural' terus disorong ke Operation Theater utk emergency operation! ape perasaan masa tu?? Hanya ALLAH yg tahu...ya hanya Allah.

see...pengalaman ibu2 bersalin berbeda-beda..usah dikate senang ke..susah ke..sakit ke..tak sakit ke..masing2 dpt bahagian masing2.

ape yang pasti...bersalin normal ke..bersalin ikut tingkap ke..sama saja. sakit tetap ada. cuma situasi berbeza.


titik.



kawan2..sy wat posting ni bkn sbb sy emo atau apa..cuma ingin berkongsi cerita. at least, takdela org ingat bersalin c-zer tu senang2 je kuor anak ikut tingkap n relax2...ehhehe...:-)


26 comments:

Dee said...

setuju mek rose..tetiba akak rasa mcm nak belah lah perut makcik tu pastu tya dia..sakit tak..sakit tak..hahaha...

Sidratul Muntaha said...

sama jer sakitnyer
yg sakit tu lepas ceasar..
huuhuh
2 - 2 anak aku ceasar jugak
nak menjaga tu
payah
ko nak batuk?1
ampu..
silap batuk terbukak jahit.
menangis arr masuk spital blik operate balik.

shima said...

SALAM rose.ku setuju ni rose...

ku dh rasa dua dua..c-sect & normal..ku rasa sakit lg c-sect.

org tak faham bila kita ckp c-sect depa ingat tak sakit..sbnr nya c-sect ada dua ..elektif & emegency.

sape yg elektif tu kiranya selamat la dr sakit seblm bersalin..sedar sedar baby dh ada kat seblh kan..tp sakit tetap sama.sakit lps bersalin..lagi haru sbb nk kena jaga bb juga..ingat sng ke...

ku pun geram kalau ada org mempertikai kan psl ni..

lylieiqmal said...

hadoi....c-zar lg sakit kot.....pas bersalin lg azab nk jage perut kn....hadeh...ngilu nye rase......hope sgt dpt bersalin normal aje....

...etiey erywan♥ said...

hauhua.... selalu kan orang yg berkata- kata dan bertanya tak pakai otak. main tanya jer.. atau saje nak tegur mu mek.. hehe..

cik dah ganu kiter said...

idah ada 2 pengalaman bersalin.c-zer n normal..yela kan 2 anak..yg 1st czer tp sempat merasa sakit 12 jam lam labour room..tp xmo kuar jgk..so czer.2nd normal..seb baik skjp ajer..

normal or czer sakit tetap sama kan..cuma czer kena jg btl2 la..

Hanis Azla said...

rasanya dua2 pun sama saja sakitnya. Akak tak pernah ada pengalaman ceasar ni sbb akak bersalin normal.. tp adik akak bersalin ceasar.. tersingung sikit katil dia pun, punyalah berkerut muka tahan sakit..

NM02 said...

teringin nak bersalin... huhuhuhu

~ayu.oyie.yuna~ said...

ada ke org bsalin x sakit?(heran..)
org yg bsalin pastu buang anak tu yg x sakit masa bersalin kot,klu x takkan senang2 je dia buang anak..huhu..
sakit bersalin lain2 utk setiap org..apa yg pasti mmg sakit...

Ena said...

Tu la susah bila ada org set mind dier camtu.. mana blh cakap dan beza2 kan sakit tak sakit.. betul tu.. tu rezeki masing2 kan.. lain la kalo memg dah pilih utk c-sect sbb takut nak bersalin normal.. itu pun hak masing2.. tapi mempertikaikan sakit or tidak tu tak boleh la kan.. hasihhh!! ai pulak yg emo.. hehehe

Suliana said...

betul tu rose, masing punya bahagian, rezeki masing2, yg pasti, kuat atas ke kuar bawah ke, sakit beranak memang tetap sakit..

wahida said...

walaupun x pernah bersalin czer, saya tgk pengalaman adik ipar operate, mmg kesian giler tgk dia masa berpantang...
pada saya, semua org sakit bersalin, lain2 dia rasa...sabar je la mek rose ngan mulut2 org camtu...

Zaidah said...

pada zai sakit normal ker czer ker semuanyer sakit...cuma klu czer penjagaan kena lebih sebab memakan masa untuk sembuh berbanding ngan normal kerana jahitan untuk bersalin normal bleh baik dalama masa 3-4 minggu...even kita yang dah ade banyak anakpun sakit bersalin memang tetap sakit n setiap anakpun tak sama sakitnyer...cuma yang kita mampu berdoa agar kita tak sakit bersalin dalam jangkamasa yang lama...klu bleh sakit terus bersalin....klu dah rezeki kena czer kita redha kerana mungkin itu jalannyer untuk menyelamatkan nyawa...alhamdulillah zai semua normal...itupun trauma jugak...

Ina Hashim said...

akak dah rasa 4x bersalin normal n 1x czer...akak prefer bsalin normal lagik..bsalin normal dah lps bersalin tuh dh xde sakit yg hazab tuh...tapi czer, pas bersalin tu berminggu hazab sakit plus payah nk jaga baby etc

cik puan akish said...

ahakss....diluaran mmg la tak nmpak saket c-sec tuh...

pas tuh...hambek ko obat....makan tahun nak baek tau.....

kalo normal tuh....setempat aje kot sakitnye...dan setempat aje yg nak dijage rapi...

kalo c-sect tuh...luaran nmpk kering...dalaman ko tau???

hah dan2 tuh...kalo tak dijage...mmg ko akan saket la belah dlm tuh...

cube soh dia try rese beranak lau tingkap neh..enak ke tak enak....

kalo aku...aku rese baek beranak normal kot....seriau beb bile igt2 kuarkan dadif dulu.....pas abes bius..menanges!!!!

mama_umar_maryam said...

makcik tu xtau tu,,maapkan jela kenaifan die,hehehhe

chugie said...

setuju!! sape kate bersalin c-zer x sakit? suh dorang rs dulu, baru cite kat kite! ekekek:D

mana2 pun sama je.. yang penting ibu dan baby selamat.

LYaFRINA said...

setiap ibu y bersalin akan bertarung nyawa.. ibarat nyawa di hujung tanduk. x kira ceaser & normal...

ana said...

cara bersalin tu rezeki masing2...janji anak sihat.

Nia said...

C-Zer tu tak sakit? Akak yg ckp tak sakit tu tau tak C-Zer tu maksudnya kena potong utk keluarkan baby? tak sakit katanya? uii,..heran.

Jujur cakap, saya walaupun tak C-Zer, tak pernah rasa org yg C-Zer ni sbg tak perfect. Tapi, saya salute ibu2 yg C-Zer mcm Mek Rose sebab experience bersalin lebih mencabar dari yg bersalin normal.

**sHiKinn** said...

rose,
sy ada pengalaman bersalin c-zer dan normal.Utk pengetahuan semua, c-zer lg sakit weh..tp tak tau la kalu sy jer yg rasa sakitnya. Masa di bedah, sy rasa sakit sampai terasa pisau yg menghiris..lepas siap, sakitnya Ya Allah..hanya Allah jer tahu..pastu penjagaan utk c-zer pula kena la teliti berbanding bersalin normal..Anak yg kedua, sy dapat bersalin normal..sakitnya masa contraction ajer..lepas bersalin, hilang rasa sakit.

pizet said...

betul tu menyusu badan untuk kembali pada fitrah memberi hak anak

Naurah Napiha said...

Betul tu kak..xsemua org mengalami bersalin same..semua berbeda2..jgn kte ceacer tu ok..sebenar nye oprete ni la lagi teruk dari bersalin normal..sanggup lagi bersalin normal dari oprete..huhuhu

Untung akak..susah bersalin tp bnyak susu..mcm saya senang bersalin..tp susu badan sikit T_T

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

bagi kita sama je, normal sakit masak baby nak kuar tu masa kontraksion (eh betul ke eja ni ek)...kalo operate sakit lepas operate tu la, masa dalam pantang susah sikit nak jaga, kalo normal cepat baik, so kesimpulannya sama je sakit k

mamalieyna said...

setuju2x..sebelum nak kuar ikut tingkap pun, seksa sakit bersalin tetap rasa weeeh..lebih 24 jam lak tu..eiii...mek na bernasib baik sbb after that, senang uruskan diri..^_^.. tp seksa tetap terasa..seksa time nak batuk!

~~*Lady Salwa*~~ said...

betul tu... setiap org ada bahagian masing2... tak kira la bersalin c-zer ke normal ke...

yg penting selamat...

betul tu, mungkin dia tak ada rezeki bersalin normal, tapi rezeki dia dalam bentuk lain pulak...