Monday, November 15, 2010

1 Tahun 4 Bulan @ 16 Bulan


Salam,


hari ni genap umur anak bujang aku, si mat rafiq 1 tahun 4 bulan. Alhamdulillahhhhhhh....syukur


antara perkembangan terbaru:

  • masih lagi menyusu susu ibu sepenuhnya. 
  • during daycare, rafiq  minum 6-9 oz susu sahaja (on demand) kdg2 habis n kdg2 tak abis pon. tapi kat rumah mmg rafiq direct feed banyak nak2 lagi mlm2 bangun 3-4 kali menyusu. 
  • sudah mamam mcm2 makanan org besorrr 
  • masih alergi yg teruk pada susu lembu! (susu formula, susu segar, chesee n bla bla bla yg seangkatan) 
  • pandai menyakat & buat lawak (kalu dah tahu ibu marah buat benda tu, rafiq akan acah2 buat sambil sengih2 cam kerang busuk tgk ibu & gelak mengekek2 bila ibu say NO!..noti sunggoh)
  • sudah ade 10 batang gigi termasuk 2 geraham atas yg dah kuar separuh (kdg2 air liur menceceh2 kuor sbb gatei gusi kot) 
  • vocab terbaru: namo (tamo), ebi (baby), Yeeeyyy (bila dah abis buat sesuatu yg dia suka)
  • kebanyakkan benda yg dia nak, dia akn tunjuk melalui merengek2 sambil tunjuk benda yg dia nak (Cth: buku dia dah masuk bawah sofa, minta diambil sbb tak dpt capai) 
  • pantang dengar ibu menggoreng..berlari ke dapur mintak dokong, nak tgk ape ibu masak (bahaya ni..takut kene minyak je. If tak dokong meraung cam kene pukul) 
  • walaupun dah berjalan dan berlari, if pegi jalan2, rafiq masih nak duduk dalam stroller & carseat..alhamdulillah tak byk kerenah. i folo sokmo.. 
  • minat utk menconteng. kertas selai pon jdilah. 
  • ada 2 buku kesayangan yg comel..Nombor & Huruf..tiap kali nak baca buku, nak ibu ada sama..kene baca kuat2 sambil perhatikan apa yg ibu sebut.
  • bila ibu sudah siap masak, ibu cakap "rafiq..jom makan..". cepat2 rafiq tarik high chair dia..bila ibu dah masukkan dalam kerusi rafiq say.."yeyyyyy..." *wekkekekekke lawak sunggoh* 
  • bila nak pegi jalan, kita tanye.."mana kasut?.." mata melilau cari..bila dah dpt..berlari2 bawak kasut kat ibu & rafiq cepat2 duduk nak pakai.. 
  • banyak lagi arahan2 lain yg rafiq dah leh tangkap..buat aku tersenyum n tersengih sorang2..terharu pon ada..dah besar upenye anak aku..:-)



gaya terbaru amek gambor..kepala senget ke kanan..
ape pesen pon aku tatau la ni.. uhuhuhu

*gambar sabtu baru ni masa g jalan2..ke mana? nnti cite k* 



20 comments:

~~*Lady Salwa*~~ said...

wah, dah banyak yang rafiq pandai ye... bagus2....

best kan bila anak dah membesar dengan jayanya... dah faham apa yang kita cakapkan...

nak2 nanti dah nak masuk skolah... cepatnya masa berlalu...

Ena said...

Nampak rafiq pun cam dah chubby je tu rose.. comei!!

banyok doh tu hpk tafiq pandai.. pandai ibu ngasuh! heheh

Ena said...

Means.. rose la pandai ajar dier.. kt salah paham pulak.. huhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sal,
betul..rasa puas sgt2 sbb kita asuh sendiri..waa..nnti dah nak skolah eh..cepat je masa berlalu..

ena,
chubby sbb ye wat sengek gitu..ehehe
paham2..ibu tu sy la tu..wekekke

Ieza said...

nampaknya rafiq dah semakin bijak..atas didikan ibu bapanya juga...tahniah..

~ayu.oyie.yuna~ said...

salam~
rafiq alergi susu lembu ye..sama cam husna...

Zaidah said...

dah banyak dah rafiq tahu....makin babam....

Fieza79 said...

wadoii..best tgk Rafiq ni...makin cerdik gaya nya..!

Izan Ishak said...

comeyyyyynya....
terer nya rafiq dah pandai macam2 ye rose~

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah bagus perkembangan rafiq...so sweet, bagus kan BF ni...baby sihat je

lydzar said...

tak lama lg rafiq pandai cakap

"ibu, rafiq nak bebi" hehe masa ni mestii paling kiut!

Mama Hanim said...

cepat btul rafiq blajar kan.. best tgk anak membesar dgn baik..

MrS. F!zA said...

bagus rafiq bagus..heheh berkat susu ibu

nmpk tembam dah rafiq..

wahida said...

mmg sonok kan tgk anak dah besar dan dah pandai mcm2....rafiq mmg pandai bergambar...mesti senyum sokmo...

LYaFRINA said...

alhamdulillah..
pertumbuhan rafiq mengikut step..
dan part paling suka... rose bf penuh.. bestnyer kalo lya blh buat g2 gak..

ana said...

anak ana pun sama...dh besar sikit bkn dokong dh, siap tarik kerusi panjat tgk apa kita masak. bahaya!

Hanis Azla said...

comel sgt rafiq ni..bagusnya masih brest feeding lagi.. tentu lg bijak nnt.

Dee said...

pesen lentok2 ni rose..cute je dia skrgkan..cepat belajar budak2 skrg ni..

nur said...

ooo.. dah pandai notty yer mat rafiq... ekekeke

Ann said...

hishhh.

makin ensem mat rafiq ni taw. gewamm anT!!