Monday, November 29, 2010

Ade ke patut...ish2!

Salam,

nak cite ni..mehla rapat2 skit..ehehe

semalam kan, masa g kenduri kawen anak org umah bawah tu, jumpela pengasuh rafiq, mamact..mamact ngadu kat den, dia kate..

"Mak si A (salah sorang mak budak yg anto kat mamact jugak) dia nak cuti 2 minggu..pastu tak anta anak dia kat akak la..tup2 dia tanye, nanti sy cuti lama tu..bayar sama gak ye kak..ke bayar separuh je??"

pastu mamact cakap.. 

"eh, sama jela sbb budak2 lain takde plak bayar separuh2 if bercuti"..sambil gelak2 mamact cakap camtu sbb taknak si A terasa..



terkesima den dengor weh..aku just cakap.."ye ke kak? eh, dia yg nak cuti, bkn akak yg mintak.."

mamact pon iyakan ape yg aku cakap..huhuhu.

-

Ade ke patut tanye camtu. Dia yg nak cuti pastu anak tak anta la kan kat pengasuh, tapi dia lak sibuk nanyer bayaran pn sama gak ke? ish2..ape punyer org lah!

kita sendiri pon, dpt cuti berpuluh2 hari setahun kan?? pengasuh pon nak cuti gak...dia pon dikira bekerja n patut dapat cuti sekian2 hari dalam setahun...

aku bersyukur sgt sbb pengasuh rafiq tu jarang amek cuti..tahun ni baru 2 ari dia amek cuti, tu pon sbb anak dia nak masuk skolah awal tahun ari tu dan satu ari lagi sbb anak dia masuk spital pasai keracunan makanan....n the rest ialah cuti yg mmg dia dapat sbb cuti umum...cam raya, or ape2 jelah kan..

so..korang rasa patut ke si A tu tanye camtu? bagi aku tak patutla...janganla berkira sangat dengan pengasuh yg penat lelah menjaga anak kita sehari2...mmgla kita bayar dia..dan bkn pree of cas, tapi bkn pengsuh tu mintak cuti 2 minggu..tapi dia yg nak cuti...

lu pikir la sendiri...haihhh...mcm2 org ade dalam donia nih..

15 comments:

mamalieyna said...

oooh eina tahun ni..byk cuti unpaid gara2 pengasuh ada urusan, urusan kesihatan dia..tp tak sampai hati nak cutkan bayaran...diorang jaga sepenuh hati anak kita kan..sampai ke hati kita, nak main tolak2 gaji gitu..apa2pun kalau kita tak berkira, Insyaallah rezeki utk kita pun sentiasa ada kan...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

yela, nak tak nak kene gak cuti kan if pengasuh tak sihat..cuma sy bernasib baik skit je dari mek na..ehehe

betul tu, tak perlu berkira sgt..rezeki tak masyuk nnti.uhuhu

CatlinaFly said...

hmm..awal2 dulu, pernah gak cut sebab pernah gi kursus sampai 2 minggu(gi BTN & induksi)..

pastu abah sy ckp(abah kat kelate), jgn lah potong, bg je penuh sebab mane tahu kita ade nak amik lewat ke, pastu ade nak tinggal time ujung minggu ke, buatnye pengasuh tu geram dgn kita,anak kita ditangannye, camne?kes tak puas hati lah kan..

so, skrg memang bg full je..sy memang selalu kuar2 outstation , kalau lama2 , tinggal kat MIL lah..kalau balik hari, subuh2 kdg2 tu kena hantar sebab nak gi outstation gerak subuh2,...so far nampak ok dan nampak penyayang lah jugak...

if jatuh2, ade lebam whatsoever, pikir gini jelah, budak kalau nak jatuh, depan mata kita pun dia leh jatuh tersadung ke tertiarap ke, maklumlah budak2....

huhu panjang lebarnye..sorry rose..

CatlinaFly said...

oh ya pengasuh sy, if dia tak sihat pun dia tak mm amik cuti(masa anak dia yg sulung ada), dia suruh anak dia jaga (umur 22-23 tahun gitu)..tapi sy amik cuti ler if pengasuh tak sihat..

1,nak kasi dia rehat
2, yang paling penting, spy tak terjangkit lak kat e-ein!

cik puan akish said...

ssh o..kalo org berkire sgt..=(

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

cat,
takpe paanjang2..den suker.
betul tu..kdg2 kita amek lambat kan. takut kita berkira, kang dia pon berkira jaga anak kite..anak kita jd no last lak nanti..eheheh

pengasuh rafiq pon if dia tak sihat, dia tak amek cuti..anak dia yg form 3 tu tlg tengok2 kan.. lg pn if dia demam ka apa, dia jarang tunjukkan sbb takut kita risau kot..:-)

akish,
ha la tu..betui. ssah juger...

Hanis Azla said...

sepatutnya kita ni x payah nak berkira sgt.. ada org nak jaga anak kita pun dah ckp bersyukurkan.. tp klu pengasuh tu yg taknak mabil duit tu, tu baru lain citernya..

umialya said...

jujur akak ktakn, akak amt pntg skali ngn org yg berkira ni.. mulalah resah gelisah time kena kursus bagai, nak tinggalkn anak lama sbb pengasuh xmo..

Bg ibu2 yg punyai pengasuh dimana mereka xmo jaga anak2 time malam @ hari mg iaitu masa kita kena keje luar dsb.. cuba fikirkn pnybbnya.. mgkn kita selalu sgt brkira ngn pengasuh kot..

Pnah akak brpntg 2 bulan masa kelahiran anak, si abgnya akak x antar kpd pngasuh tp upah 2 bulan tu ttp penuh w/pn pengasuh xmo menerimanya..

apa2pn, tepuk dada tanya selera

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hanis,
a'a..if dia takmo duit tu lainla cite kan..sedap skit bunyi nye..

kak tini,
betull...sy sgt2 setuju
sbb si A tu mmg sabtu ahad pon if ikut ati dia nak tinggal kat pengasuh tau sbb keje dia setiap weekend akan buat OT..tapi pengasuh tolak..sabtu je boleh sbb ahad mamact nak luang masa ngan family..pastu lek lak berkira ngan pengasuh tu..pelik kan?
bagusnye..kak tini ni..berpantang pon bayar..harus di contohi ni..:-)

ana said...

memang tak patut...klu ana kursus seminggu hantar umah kak ipar, tapi pengasuh byr je penuh. kak ipar pun ana byr gak...

Ina Hashim said...

dgn pengasuh takleh berkira sangat...akak dulu pun penah antar anak kat pengasuh..memang x berkira..klu dlm bulan tu ada amik lambat, kami sesaje byr lebih..dan tiap2 bulan mmg sedekah brg dapur cam ayam,telur sepapan,etc walaupun pengasuh mmg xnak terima..tapi bgtau jela kami sedekah je sbb anak kami makan sama kat umah dia kan

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ana,
oooooo..ni sorang lagi..bagus..murah rezeki...:-)

kak ina,
hohoho..bagusnye akak....setakat ni sy hanya bagi dia kain psang tiap kali raya, pastu brg makan cam kek ka, jajan or cekelat utk anak2 dia yg kecik tu tiap kali gaji. if balik kg selalu beli la kepok lekor ke kepok keping ke buah tangan utk dia..cam brg dapur tu sy tak bagi sbb sy masak sendiri..tp kan budak2 lain mmg pengasuh masakkan tau..tu pon nak berkira ngan pengasuh kan? haihh...tol tu..kene bersedekah selalu..baru rezeki berkat..:-)r

pizet said...

berkiranya dia...dia patut bersyukur org tu jaga anak dia elok2 dah la skang ni macam2 cerita pasal pengasuh dengan nurseri ni...pizet kadang tu kalau ada bulan ambik byk hari lmbt bg je lebih ckit biarpun dia x mintak...janji dia jaga anak kita elok2 sudah la

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

betul tu pizet. setakat ni sy takde balik lambt..paling lmbt pon 5.30..if ari2 balik lambt sure sy akan top up juga nanti..:-)

Cik Puan*PIE said...

nanang aku aram xnaik2 mek rose oii..agknye geli geleman dia nk masok blog aku kot..haha